Binnen enkele weken gaat de bal hopelijk weer aan het rollen in de Jupiler Pro League. Voor sommige nieuwkomers op onze velden mogelijk een laatste kans om alsnog hun waarde te bewijzen, want heel wat transfers pakten dit seizoen zoals gewoonlijk weer verkeerd uit. Wij gingen dan ook op zoek naar de 11 grootste ontgoochelingen en stelden zo het volgende flopelftal samen.
Verschillende parameters werden hier in rekening gebracht, waaronder aankoopsom, salaris, potentieel, verwachtingen en natuurlijk vooral de sportieve bijdrage zelf. Vermits verschillende clubs in de voorbije campagne vol ingezet hebben op huurlingen, maken dus ook een aantal leenspelers hier hun opwachting. Welke aanwinsten zo een weinig benijdenswaardig plekje in deze XI krijgen, ontdekt u hieronder:
GK: Vanja MILINKOVIC-SAVIC (Standard)
We openen direct met een tijdelijke passant, want op een definitieve overstap naar Sclessin hoeft Vanja Milinkovic-Savic niet te rekenen. De Rouches beschikten sowieso niet over een aankoopoptie, maar als ze die wel hadden werd ze vast niet gelicht. De broer van ex-Genkie Sergej was zijn basisplaats namelijk al kwijt nog voor het jaar goed en wel begonnen was en kon Arnaud Bodart nooit het vuur aan de schenen leggen.
RA: Mikael LUSTIG (AA Gent)
Een streng verdict, want Mikael Lustig kwam al bij al toch vaak in actie voor de Buffalo’s. Vooral in Europa, waar de ervaren Zweed echter wel aan de basis lag van de uitschakeling. Na een vliegende start, met al snel drie assists in de competitie, verloor hij op de rechtsback dan ook de concurrentiestrijd van Alessio Castro-Montes. Gratis en dus geen grote blunder, maar net als onze doelman een vrij overbodige transfer.
CV: Cameron HUMPHREYS (Zulte Waregem)
Een randgeval op basis van onze criteria, want Cameron Humphreys heeft nog tonnen groeimarge. Samen met Ewoud Pletinckx kan hij aan de Gaverbeek dan ook nog altijd het defensieduo van de toekomst vormen, maar voor een jeugdproduct van Manchester City lagen de verwachtingen toch nu al hoger. In januari reeds tijdelijk naar de Nederlandse tweede klasse gestuurd, al kwam de Engelsman ook daar amper aan de bak.
LA: Corentin FIORE (Cercle Brugge)
Een weinig eervolle vermelding voor Kemar Lawrence, die Anderlecht op de korte termijn niks bijbracht. Gelukkig voor de Jamaicaanse winteraanwinst viel Corentin Fiore nog voor nieuwjaar evenwel reeds harder door de mand. De Belgische linksachter kwam transfervrij over uit de lagere regionen van Italië, maar werd na een desastreuze heenronde alweer teruggestuurd. Vijf uiterst zwakke optredens: meer kreeg Cercle niet.
CM: Jhonny LUCAS (STVV)
De eerste speler waar zijn hoge aankoopsom een rol speelt. Hoewel de meningen al van tevoren verdeeld waren, tastte STVV naar Truiense normen immers toch diep in de buidel voor Jhonny Lucas. Die kon de twijfels over zijn trage handelingssnelheid echter niet wegnemen en kwam nog geen enkele keer in actie. Jong en dus zeker niet afgeschreven, al blijven de duurste investeringen op Stayen toch stelselmatig slecht uitpakken.
CM: Omar GOVEA (Zulte Waregem)
Een exact bedrag werd niet gecommuniceerd, maar Omar Govea was voor Zulte Waregem vast ook niet bepaald een goedkope vogel. Helaas breidde de Mexicaan eerder een vervolg aan zijn zwakke campagne bij Antwerp dan zijn niveau van het jaar voordien in Moeskroen terug te vinden. Essevee staat daarom mogelijk alweer open voor een vertrek van de 24-jarige middenvelder, wiens carrière stilaan wat in het slop dreigt te belanden.
RM: Kevin MIRALLAS (Antwerp)
Dat laatste geldt ook voor Kevin Mirallas, wiens verbintenis op de Bosuil binnen een paar maanden zelfs al afloopt. Een verlenging lijkt er echter niet meer in te zitten, want de 60-voudig Rode Duivel stelde zwaar teleur. Gelukkig betaalde Antwerp vorige zomer geen transfersom, in tegenstelling tot de drie miljoen voor de eveneens tegenvallende Manuel Benson. Al ogen de cijfers in het contract van Mirallas allicht toch zeker niet min.
CAM: Ianis HAGI (KRC Genk)
Ook Genk ontsnapt weldra aan een kater, want Rangers FC zou bereid zijn om Ianis Hagi voor vijf miljoen definitief over te nemen. Daarmee maken de Limburgers zelfs nog wat winst, tenminste: indien de prijs die ze naar eigen zeggen neertelden klopt. Vorige zomer werd eerst namelijk gewag gemaakt van hogere bedragen dan vier miljoen voor de Roemeense wonderboy, die dus slechts als geruisloze passant de geschiedenis in zal gaan.
LM: Samir NASRI (RSC Anderlecht)
Een gelijkaardig geval als dat van Mirallas, al zit Samir Nasri met zijn salaris van naar verluidt drie miljoen per jaar wellicht toch in een nog hogere looncategorie. Ongelegen blessures speelden vanzelfsprekend hun rol, maar de enige conclusie blijft dat Anderlecht de mist in ging door de vroegere wereldster een nieuwe kans te gunnen. Goed voor één doelpunt in 447 minuten JPL: een schamele balans voor zulk een grootverdiener.
SP: Mbaye DIAGNE (Club Brugge)
Paars-Wit mag dan nog van geluk spreken dat Club Brugge hen begin september de loef afstak, of ze zaten in het Lotto Park ook nog eens opgescheept met Mbaye Diagne. De van Galatasary gehuurde spits scoorde wel vier keer in amper 177 competitieminuten, een ongelooflijke ratio, maar maakte zichzelf onmogelijk in Parijs en met zijn gedrag daarna. Een investering van 3,5 miljoen euro die zo dus haast integraal de prullenbak inging.
SP: Stephen ODEY (KRC Genk)
Diezelfde som legde Genk op tafel om Stephen Odey naar de Luminus Arena te halen. Helaas werd de Nigeriaan een van de vele dure aanwinsten die tot dusver nog niet zijn stempel kon drukken, want in de JPL staat hij zelfs nog altijd droog – alleen tegen Liverpool trof Odey raak. Nog maar 22 jaar en hopelijk volgend seizoen dus beter, maar voorlopig geen waardige vervanger van Ally Samatta noch een alternatief voor Paul Onuachu.