Anderlecht verhoogt prestige bij Europese voetbaltop

Anderlecht verhoogt prestige bij Europese voetbaltop

In Youth We Trust. In tijden van financiële bezorgdheden is de slogan van RSC Anderlecht waarheidsgetrouwer dan ooit. Verschillende uithangborden van de Paars-Witte jeugdopleiding maken vandaag een grote impact op het Europese voetbaltoneel, met Youri Tielemans als volgende ster in wording.


HOU REKENING MET LEICESTER 

Ondertussen is het al vijf jaar geleden dat Leicester City FC op totaal onverwachte wijze de titel wegkaapte in de Engelse Premier League. Kasper Schmeichel, Wes Morgan, Ben Chilwell, N'Golo Kanté, Danny Drinkwater, Riyad Mahrez en Jamie Vardy waren destijds de grondleggers van het verrassende East Midlandse succes, samen met de flamboyante Italiaan Claudio Ranieri als toenmalige coach. Als klein clubje realiseerden The Foxes een waar voetbalsprookje, en tot op vandaag wordt er over het grootse succes van Leicester nog met een oprecht respect en bewondering gesproken.

Na de veelbesproken triomf in 2016 ondervond Leicester vervolgens grote moeite om hun plaats te vinden in de Premier League. Maar sinds Brendan Rodgers in februari 2019 de sportieve scepter overnam van de Fransman Claude Puel gaat het de ex-club van Marcin Wasilewski en Ritchie De Laet terug voor de wind. Onder Rodgers legt Leicester een herkenbare wijze van voetbal op de mat én daar worden ook positieve resultaten aan gekoppeld. Vandaag bevindt Leicester zich zelfs op de tweede plaats van de Premier League op één puntje van leider en titelverdediger Liverpool FC. Best wel indrukwekkend.



Hier en daar wordt de huidige werkgever van Youri Tielemans, Dennis Praet en Timothy Castagne zelfs naar voren geschoven als mogelijke titelkandidaat. Chris Sutton, ex-spits van onder meer Chelsea FC en Celtic Glasgow, denkt na de 1-4 overwinning op Leeds United maandagavond alvast van wel. “Zouden ze dat kunnen? Zeker, want ze hebben het al eens gedaan. De mensen hebben het erover: kunnen ze weer kampioen worden? Ze hebben andere teams volledig verwoest. Dit (de zege tegen Leeds, nvdr.) was een volgend statement: houd rekening met ons”, sprak Sutton zich uit bij BBC.

ONMISBARE PION 

Maandag op Elland Road was Jamie Vardy, zoals wel vaker trouwens, de grote uitblinker bij Leicester. Maar ook de naam van onze landgenoot Youri Tielemans rolde nadrukkelijk en veelvuldig van de tong bij waarnemers, analisten en fans. En da's logisch ook. De prestatie van Tielemans was niet alleen indrukwekkend door zijn twee gescoorde doelpunten, treffers nummer twee en drie in de huidige Premier League, zijn algemeen spelpeil was ook buitengewoon goed. En die constatering beperkt zich niet alleen tot de wedstrijd tegen Leeds United. Al het ganse seizoen bewijst Tielemans dat hij een onmisbare pion is bij Leicester City.



In de Premier League startte Tielemans bijvoorbeeld al aan elke competitiewedstrijd én werd hij nog geen enkele keer vroegtijdig vervangen. Dat is al een eerste indicatie dat coach Brendan Rodgers een bepalende figuur ziet in de Rode Duivel. Slechts twee andere spelers, doelman Kasper Schmeichel en verdediger James Justin, misten ook nog een enkele minuut van de huidige Engelse competitie. Bovendien is Tielemans met zijn drie goals de runner-up als clubtopschutter bij Leicester, met Jamie Vardy uiteraard als nummer één. Niet dat er massa's doelpunten verwacht worden van Tielemans, maar het toont alleen maar zijn groei aan als topvoetballer in de Premier League en zijn importantie voor The Foxes.

METRONOOM TIELEMANS 

In de vorige jaargang van de Premier League, zijn eerste volledig seizoen in Engeland, kwam Youri Tielemans aan een totaal van drie competitietreffers – en dat persoonlijk record lijkt hij straks dan ook te breken. Ook toen waren zijn prestaties goed maar evenwel niet van hetzelfde niveau als vandaag. Slechts zelden kunnen nieuwkomers over het Kanaal meteen aanpikken op het ritme en de snelheid van de Premier League, pas na een aanpassingsperiode kunnen de aanwinsten objectief beoordeeld worden op hun kwaliteiten en potentieel. En dat zit dus alvast goed bij Tielemans. Hij steekt nu al enkele weken in bloedvorm en dat zijn ook de fans van Leicester niet ontgaan, net zoals talloze waarnemers en analisten.



Youri Tielemans schakelt dit seizoen een versnelling hoger en hij wordt steeds nadrukkelijker betrokken in het spel van The Foxes. Veel van de aanvallen van Leicester verlopen namelijk via de spilfiguur Tielemans, en logischerwijze is de middenvelder één van de meest aangespeelde spelers van het team. Dit seizoen wordt bij Leicester op gemiddelde basis enkel sterkhouder Wilfred Ndidi (ex-KRC Genk) nog meer aangespeeld dan Tielemans. De Nigeriaan wordt dit seizoen gebruikt als rechter centrale verdediger maar hij kampt sinds speeldag 3 met een blessure aan de adductoren. In de huidige jaargang telt Tielemans per wedstrijd 41 verworven passes, wat 4 stuks meer is dan vorig seizoen.

EEN VAN DE BESTE IN DE PREMIER LEAGUE 

Juventus, Internazionale, Paris Saint-Germain … Allen worden ze de laatste weken gelinkt aan een transfer van Youri Tielemans, die in de zomer van 2019 voor 45 miljoen euro werd aangetrokken door Leicester van het Franse AS Monaco. En daarom wil de clubleiding van de Foxes snel het contract van Tielemans openbreken én opwaarderen. Volgens de laatste berichten over het kanaal zou Tielemans' salaris gelijkgesteld worden aan dat van James Maddison, maar wel minder dan de royale vergoedingen van Kasper Schmeichel en Jamie Vardy, de twee grootverdieners bij Leicester.



Die buitenlandse interesse is niet erg uitzonderlijk te noemen gezien Tielemans' recente indrukwekkende prestaties. Zonder overdrijven behoort het jeugdproduct van RSC Anderlecht tot één van de beste centrale middenvelders van de Premier League. Onder zijn positionele collega's telt Tielemans na Dani Ceballos (Arsenal FC) bijvoorbeeld gemiddeld het meest aanvallende acties per wedstrijd, is hij de op vier na efficiëntste dribbelaar en prijkt hij als nummer één op het vlak van de zogeheten slimme passes. Het zijn toch heel wat adelbrieven die Tielemans kan voorleggen.

REPUTATIE ANDERLECHT GROEIT 

Bij RSC Anderlecht zullen ze de indrukwekkende prestaties van Youri Tielemans met plezier aanschouwen. De Ket speelt een vooraanstaande rol aan de top van de Premier League en hij vormt daarmee een wandelend reclamebord voor de jeugdopleiding te Neerpede. Het vroeg wat meer tijd dan oorspronkelijk gedacht, vooral door zijn mindere passage bij AS Monaco, maar Tielemans staat nu eindelijk voor zijn grote en definitieve doorbraak aan de Europese voetbaltop. Daarmee kan Tielemans in de voetsporen treden van Romelu Lukaku, eveneens een jeugdproduct van Anderlecht, maar die vandaag al wordt beschouwd als één – en misschien zelfs de beste – nummer negen ter wereld.



Vooral nu, tijdens de financiële penibele situatie bij Anderlecht, zijn Paars-Witte ambassadeurs zoals Tielemans en Lukaku, maar ook Leander Dendoncker, Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers en Dennis Praet van vitaal belang voor de club. Het zestal genoot zijn opleiding te Neepede en maakt steeds nadrukkelijker hun impact op het Europese voetbaltoneel. Die evolutie is tal van buitenlandse clubs ook niet ontgaan waardoor Neerpede steeds meer gebruikt wordt als een soort van kwaliteitslabel voor talentvolle en toekomstige sterspelers. Ook de recente miljoenentransfer van Jérémy Doku naar Stade Rennes kan in die optiek worden beschouwd. Dergelijke transfers zoals die van Doku zullen in de toekomst nog meer volgen, en dat is misschien wel het grote geluk van RSC Anderlecht. De jeugd brengt de redding. En vult de schuldenput.

POLL: Is Tielemans van Europese klasse?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

2
2
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

93
93
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

18
18
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

136
136
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

148
148
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

76
76
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

184
184
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

27
27
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

166
166
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

67
67
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

169
169
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

68
68
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

161
161
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

180
180
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

402
402