Anderlecht bespaarde zich dure transferflater

Anderlecht bespaarde zich dure transferflater

Hoe de balans der inkomende transfers er zal uitzien aan het seizoenseinde, dat wordt nog enkele maanden afwachten. Maar door het niet aantrekken van Sébastien Dewaest bespaarde RSC Anderlecht zich alvast een potentiële mislukte transfer. En daar zijn meerdere verklaringen voor.

“Sébastien Dewaest maakt voorlopig geen deel meer uit van de A-selectie van KRC Genk”, zo luidde het officiële perscommuniqué op 10 september. Na overleg met de sportieve leiding heeft Sébastien Dewaest aangegeven dat hij Genk wil verlaten in de zomermercato, ondanks een nog lopende verbintenis tot midden 2023.

CLUB OF RSCA?

Ook al ontbrak het Genk aan de nodige leidersfiguren, toch moest de voormalige aanvoerder zich voortaan melden bij de B-kern. Naargelang de bron is de reden van de breuk uiteenlopend. Dewaest zou enerzijds een conflict gehad hebben met toenmalige coach Hannes Wolf en lag hij aan de basis van verschillende opstootjes met ploegmaats op training. Anderzijds zou de centrale verdediger zijn zinnen gezet hebben op een vertrek in de transferperiode.



Exact twee weken later, op 24 september, werd Jess Thorup aangesteld als de nieuwe hoofdcoach van KRC Genk, hoewel dat eigenlijk niets veranderde aan de tanende status van Sébastien Dewaest. Club Brugge werd toen geopperd als één van de mogelijke kandidaat-overnemers. Coach Philippe Clement houdt namelijk goede herinneringen over aan de werkrelatie met Dewaest in het Genkse kampioenenjaar, maar uiteindelijk drukte Blauw-Zwart nooit concreet door.

RSC Anderlecht voerde echter wél gesprekken met Dewaest – onder andere met hoofdcoach Vincent Kompany in hoogsteigen persoon -, iets wat Head of Sports Peter Verbeke onlangs nog verklaarde in verschillende Belgische media. Sporting informeerde bij Genk omdat Dewaest enkele lacunes in de Paars-Witte selectie kon vullen, voornamelijk dan op het vlak van ervaring, leiderschap en communicatie. In de voorbije transfermercato speurde Anderlecht de transfermarkt af naar een dergelijk profiel, en ook Dewaest zelf had wel oren naar een verhuis naar het Lotto Park.

VAN HERO TO ZERO

Gezien de benarde situatie van Sébastien Dewaest in de Genkse B-kern dacht Anderlecht in de verlengde transferperiode een buitenkansje te kunnen realiseren, maar anderzijds  was en is de verdediger nog steeds één van de grootverdieners in Limburg. Bovendien had Dewaest op voetballend gebied bitter weinig te bieden voor Sporting, dat vooral speurt naar puik voetballende profielen – de defensieve stabiliteit, leiderschap en ervaring van Dewaest ten spijt.



Door de combinatie van voorgaande redenen besliste Anderlecht logischerwijze om een goedkoper profiel binnen te halen, die daarenboven ook nog eens beter aansloot bij het club-DNA: Matt Miazga werd voor één seizoen gehuurd van Chelsea FC. Geen Club Brugge en geen RSC Anderlecht dus voor Dewaest, en voor het verstrijken van de transferdeadline kwam ook geen enkele andere gegadigde zich aanbieden in Genk. Van kampioenenmaker, sterkhouder en aanvoerder naar de B-kern. Sébastien Dewaest beleefde het allemaal in Genk.

VEEL GESPREKKEN, GEEN RESULTAAT

Na de gemiste transfer van Dewaest was de algemene verwachting dat people-manager Jess Thorup de plooien ging platstrijken met de verdediger, ten slotte werd Dewaest nog steeds royaal betaald om uiteindelijk weinig arbeid te verrichten, maar desondanks zat een rehabilitatie er dan toch niet meteen in. Op 26 oktober, zo'n twee weken na de transferdeadline, communiceerde KRC Genk via een persbericht over de situatie rond Dewaest. “Sébastien Dewaest keert voorlopig niet terug naar de A-kern van KRC Genk. De verschillende gesprekken tussen de speler en de sportieve leiding van de club hebben niet tot een doorbraak geleid. Sébastien Dewaest onderhoudt zijn conditie bij het tweede elftal.”

Het is niet zo dat KRC Genk geen helpende hand uitstak richting Sébastien Dewaest. Kort na het ontslag van Hannes Wolf vroeg hoofdcoach ad-interim Domenico Olivieri hem zelfs om terug te keren na de A-kern, omdat de ploeg een tekort had aan centrale verdedigers na de schorsing van Carlos Cuesta. Toen weigerde Dewaest zélf een rentree naar de eerste ploeg, hij had toen immers zijn zinnen gezet op een transfer, maar ook na een tweede gesprek eind oktober toen de transferdeadline al lang achter de rug lag, raakten beide partijen er niet uit. Nochtans vonden er wel degelijk gesprekken plaats tussen de club en Dewaest. “Zowel het bestuur, technisch directeur de Condé als ik hebben met Dewaest gepraat”, verklaarde Jess Thorup daar destijds over. “Daarna hebben we beslist dat de speler voorlopig niet terugkeert in de A-kern.”



De achterliggende reden hiervoor werd nooit openbaar gemaakt, maar het lijkt duidelijk dat een rehabilitatie van Sébastien Dewaest geen win-win-situatie zou geweest zijn. De oorspronkelijke ontevredenheid van Dewaest over zijn bankzitterstatuut leidden tot een conflict met voormalig coach Hannes Wolf, en door zijn irritatie maakte Dewaest zich ook niet populair bij zijn ploegmaats door te harde tackles en opstootjes op training. Dergelijk gedrag wordt op het hoogste Belgische voetbalniveau zelden getolereerd, en al zeker bij het instituut RSC Anderlecht…

SLIM ANDERLECHT

RSC Anderlecht deed dus een goede zaak door de handen niet te verbranden aan een eventuele transfer van Sébastien Dewaest. Want als hij bij KRC Genk dwars lag, waarom zou hij dat dan ook niet kunnen doen bij Sporting? Zo’n heisa kan Anderlecht wel missen als kiespijn, en dan hebben we het nog niet eens over zijn royale salaris en Mogi Bayat, de spelersmakelaar van Dewaest en nog steeds geen populaire figuur op Neerpede. Het is duidelijk dat Anderlecht zichzelf proactief bespaarde van enkele ongemakkelijke situaties en gesprekken.

Maar de meest voorname reden om niet in zee te gaan met Dewaest is vooral zijn beperkte sportieve meerwaarde. Tijdens het kampioenenjaar bij KRC Genk was hij inderdaad één van de absolute sterkhouders, vooral dan wegens zijn sobere speelstijl en leiderschapskwaliteiten, maar toen al was het duidelijk dat Dewaest zich aan de top – of er zelfs over – van zijn kunnen bevond.



Puur voetballend heeft hij dan ook weinig toegevoegde waarde te bieden aan het team van Vincent Kompany, wat nochtans cruciaal is voor de hoofdcoach. Dit seizoen leggen Hannes Delcroix (95%), Matt Miazga (93%), Derrick Luckassen (91%) en Elias Cobbaut (90%) bijvoorbeeld een hogere passing-zuiverheid aan de dag dan Dewaest vorig seizoen – want in de huidige jaargang kwam hij nog geen enkele minuut in actie. Het niet aantrekken van Dewaest bleek achteraf dus de best mogelijke beslissing te zijn voor Anderlecht.

POLL: Goede beslissing van Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

7
7
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

28
28
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

23
23
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

71
71
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

21
21
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

112
112
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

362
362
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

411
411
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

400
400
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

93
93
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

195
195
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

92
92
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

366
366
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

117
117
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0