‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een indrukwekkende Europese campagne, een behaald Europees ticket voor volgend seizoen, een mogelijke titel en zelfs de bekerfinale.

Zijn sterke leiderschap en tactische vaardigheden worden zwaar gewaardeerd in Brussel. Hoewel zijn toekomst bij Union onzeker is, voldoet hij aan alle criteria van Club Brugge voor een hoofdcoach.

Eerdere interesse van Club Brugge in Blessin werd niet verzilverd, maar deze keer zou het wel eens derde keer goede keer kunnen zijn voor beide partijen.

Blessin doet het onmogelijke: “Is weinigen gegeven”

Club Brugge is volop op zoek naar een nieuwe hoofdcoach voor het komende seizoen. Hoewel er nog geen definitieve keuzes zijn gemaakt, zijn er verschillende interessante profielen die de troepen in Brugge kunnen leiden.

Analist Frank Boeckx heeft al een duidelijk idee over wat Club Brugge nodig heeft. “Ze hebben een type-Michel Preud'Homme nodig, iemand die ze een trap onder de kont geeft. Die de puntjes op de i zet wanneer er slecht getraind of gepresteerd wordt”, zei de voormalige doelman op Play Sports.

“Een type zoals Alexander Blessin. Die doet dat zelfs na een gewonnen match. Zo'n trainer moeten ze zoeken in Brugge, want deze spelersgroep is niet zelf-corrigerend.”

Een van de sterke punten van Blessin is het smeden van een hechte en gemotiveerde groep, wat dit seizoen duidelijk te zien is in de teamspirit, eendracht en weerbaarheid bij Union SG.

Hij heeft een krachtige mindset geïmplementeerd waarbij iedereen bereid is om voor elkaar door het vuur te gaan. De wekelijkse bijeenkomst, de huddle, is daar een belangrijk onderdeel van. Het debriefen met het hele team, zowel spelers als stafleden, is cruciaal.

Blessin heeft de gave om iedereen tevreden te houden, met positieve maar ook terechte kritiek wanneer nodig. Hij weet zijn troepen te belonen met extra vrije dagen op de juiste momenten. Blessin slaat en zalft.

Het was Blessin die Gustaf Nilsson afgelopen winter wist te overtuigen om bij Union SG te blijven in plaats van voor het grote geld te kiezen bij AA Gent. “Het sportieve boven het financiële kiezen: ‘t is nog weinigen gegeven”, stelde Het Laatste Nieuws.

‘Vulkanische’ Blessin: de ideale mix tussen Mazzu en Geraerts

Alexander Blessin straalt altijd positiviteit uit, is direct en zoekt nooit excuses. Zijn rotatiebeleid is uitstekend en hij heeft zijn groep goed onder controle. “Ik vind Blessin echt een mooie figuur binnen de Belgische trainerswereld”, zei Franky Van der Elst in Het Nieuwsblad.

Het is dan ook geen toeval dat Union dit seizoen meermaals een achterstand heeft kunnen ombuigen. De veerkracht en sterke mentaliteit, geïmpregneerd door Blessin, typeren de Brusselse club.

“De mentaliteit was altijd juist in de teams die ik al heb gecoacht”, aldus Blessin. Sommigen beschrijven Blessin als de ideale mix tussen Felice Mazzu en Karel Geraerts, zowel op menselijk als professioneel vlak.

De winnaarsmentaliteit van deze groep is geen toeval. Aan de andere kant kan Blessin ook heftig of zelfs vulkanisch reageren, vooral bij bepaalde scheidsrechterlijke beslissingen.

Tijdens de wedstrijd tegen Antwerp FC verloor hij zijn kalmte en werd hij op de vingers getikt door de wedstrijdleiding. “Soms komt het er uit als een vulkaan. Ik zei tegen de scheidsrechter dat het me speet, en voor mij was het voorbij.”

Het Nieuwsblad merkte op dat Blessin na zijn succesvolle periode bij KV Oostende nu ook bij Union SG laat zien dat hij ook bij een topclub kan presteren.“Straffe resultaten, goed voetbal en altijd met respect voor pers, publiek en tegenstander.”

Union maakt zich op voor lastige contractbesprekingen met Blessin

Alexander Blessin moest dit seizoen bij Union SG vanaf nul beginnen, nadat de helft van de selectie vertrok, inclusief belangrijke spelers zoals Senne Lynen, Teddy Teuma en Victor Boniface.

Het leek een onmogelijke missie om beter te presteren dan de afgelopen twee seizoenen, maar Blessin heeft het voor elkaar gekregen.

Union is nu dé favoriet voor de titel, heeft een Europees ticket voor volgend seizoen veiliggesteld, heeft de laatste 16 bereikt in de Conference League en staat binnenkort ook in de bekerfinale.

Blessin wordt op handen gedragen bij Union SG, maar zijn toekomst bij de club blijft hoogst onzeker. Hoewel hij nog een contract heeft voor één seizoen, hangt zijn toekomst af van de ambities van de club.

In tegenstelling tot zijn voorgangers, Felice Mazzu en Karel Geraerts, heeft Blessin geen contract voor onbepaalde duur gekregen. Zo'n contract maakt het mogelijk om gemakkelijk uit elkaar te gaan indien nodig.

Blessin heeft getekend voor twee seizoenen, met een optie op een extra jaar, waardoor een vertrek moeilijker is dan voor zijn voorgangers. Union begrijpt dat de interesse in de coach tot lastige gesprekken kan leiden, zoals eerder gebeurde met Mazzu en Geraerts.

Het Nieuwsblad meldt bijvoorbeeld dat eventuele loonsverhogingen voor Blessin beperkt zullen zijn. Aan de andere kant kan zijn privésituatie ook een rol spelen, aangezien zijn vrouw revalideert van een ruggenmerginfarct, wat ervoor zou kunnen zorgen dat hij liever dichter bij huis wil werken.

Club Brugge en Blessin: derde keer goede keer?

Alexander Blessin voldoet aan alle criteria die van een trainer van Club Brugge worden verwacht. Hij onderscheidt zich door zijn tactische sterkte en flexibiliteit, zijn vermogen om een hecht team te smeden, en zijn juiste visie en filosofie die aansluiten bij de club.

Bovendien is hij een uitstekende peoplemanager en blijft hij zich voortdurend ontwikkelen als coach, waarbij hij niet aarzelt om zijn spelers op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Journalist Yves Taildeman heeft eerder al de naam van Blessin genoemd als een mogelijke geschikte vervanger voor Ronny Deila, nog voordat de Noor werd ontslagen bij Club Brugge.

Taildeman benadrukt dat als Bart Verhaeghe vorig seizoen voor Blessin had gekozen in plaats van Scott Parker, Club Brugge mogelijk hun vierde opeenvolgende titel had kunnen winnen en op dit moment in de Champions League had kunnen spelen, in plaats van de Conference League.

Twee jaar geleden overwoog Club Brugge ook al Blessin als mogelijke opvolger van Philippe Clement. De Duitse coach werd zelfs geruime tijd beschouwd als de belangrijkste kandidaat in West-Vlaanderen, zoals hij zelf bevestigde in een interview met Het Nieuwsblad in maart.

Maar uiteindelijk bleven deze gesprekken beperkt tot een verkenningsronde en koos Club Brugge ervoor om Alfred Schreuder aan te stellen als coach. Eind 2022 dook Blessin's naam opnieuw op als mogelijke opvolger van Carl Hoefkens.

Maar ook toen werd hij gepasseerd, want uiteindelijk koos Club Brugge voor Scott Parker, met alle gevolgen van dien.

POLL: Club Brugge moet Blessin halen als nieuwe coach

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge scheert momenteel bijzonder hoge toppen, zowel in de competitie als in de Conference ...

3
3
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

122
122
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"

KAS Eupen ging vrijdagavond op eigen veld met 1-2 onderuit tegen Sporting Charleroi. Terwijl de ...

16
16
'Napoli en Milan strijden om ex-goalgetter JPL'
'Napoli en Milan strijden om ex-goalgetter JPL'

Wat wordt de volgende club van Jonathan David? De Canadese spits schiet ze er vlot in bij Lille en ...

17
17
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'

Bayern München moest de Duitse titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen laten. Der Rekordmeister ...

33
33
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"

Sporting Charleroi mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Carolo's ...

51
51
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst

RWDM staat zaterdag voor een zeer belangrijk duel tegen KV Kortrijk. Met een zege kunnen de ...

36
36
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft

Rik De Mil is in zijn opzet geslaagd bij Sporting Charleroi. De West-Vlaming hield de Zebra's in de ...

51
51
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'

Halfweg de Champions' Play-Off ligt Anderlecht nog altijd op titelkoers, want het staat aan de ...

349
349
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"

Zondag maakt Club Brugge de trip naar de Cegeka Arena om tegen KRC Genk al zijn vijfde zege op rij ...

208
208
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'

Het lijkt er stilaan heel erg sterk op dat Liverpool zijn nieuwe trainer beet heeft. De Reds moesten ...

84
84
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"

AA Gent wil zich zo snel mogelijk verzekeren van de eindwinst in de Europe Play-Offs en vervolgens ...

135
135
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders

Quasi wekelijks blijven er nieuwe feiten opduiken in het dossier rond voormalig voetballer en ...

177
177
<strong>Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’</strong>
Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’

Club Brugge staat op het punt om de Argentijnse verdediger Zaid Romero aan te trekken voor een ...

536
536
Gewaagde titelvoorspelling: "Zij zijn de grootste favoriet"
Gewaagde titelvoorspelling: "Zij zijn de grootste favoriet"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en de titelstrijd blijft bijzonder spannend. De ...

654
654