Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck

Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck

De officiële aankondiging zal nog even op zich laten wachten, maar naar verluidt staat het besluit van Sam Baro vast: AA Gent neemt na dit seizoen afscheid van Hein Vanhaezebrouck. En dus moeten de Buffalo's en hun eigenaar op zoek naar een nieuwe T1. Wie komt er allemaal in aanmerking om die vacature te vullen? Bij de concurrentie lopen er alvast een aantal interessante kanshebbers rond.

Dat er na bijna 400 matchen in Gentse loondienst, verspreid over twee termijnen met daarin één titel en één beker, een einde zou komen aan het huwelijk stond al even in de sterren geschreven. Hoewel hij diens kwaliteiten niet in twijfel trekt is Baro een koelere minnaar van Vanhaezebrouck dan Ivan De Witte en Michel Louwagie. Vooral zijn communicatie naar de buitenwereld toe is een doorn in zijn oog.

Vervanger van Vanhaezebrouck

Bovendien weegt de coach te zwaar op het transferbeleid, én lieten ook de resultaten gedurende zijn tweede legislatuur enigszins te wensen over. AA Gent pakte dan wel de beker in 2022 en lijkt goed op weg om voor de vierde keer op de Europe Play-Offs te winnen, dat het telkens uit de boot viel voor de eindstrijd om het kampioenschap blijft een teleurstelling. Ander en beter, luidt dus de harde conclusie.

Alleen is dat eenvoudiger gezegd dan gedaan. Omwille van de erfenis die Vanhaezebrouck nalaat in de Planet Group Arena, maar ook omdat trainers het daar doorgaans veel minder lang uitzingen. De enige andere T1's die ooit er langer dan 100 wedstrijden aan het roer stonden waren Georges Leekens (2004-2007), Lei Clijsters (1994-1997), René Vandereycken (1989-1993) en Han Grijzenhout (1984-1986).

Om maar te zeggen dat het niet evident wordt om Vanhaezebrouck zijn schoenen te vullen. In de jaren voor en na zijn eerste bewind was het alleszins kommer en kwel in de Gentse dug-out, waar behalve Michel Preud'homme en Jess Thorup in die periode niemand langer dan één jaar bleef zitten. Al waren het toen natuurlijk nog De Witte en Louwagie, en dus niet de nieuwe eigenaar, die de plak zwaaiden.

Beslissing van Baro

"Ik ken er meer van dan mensen wellicht denken. Maar ik heb me nog geen enkele keer gemoeid met het sportieve aspect. Ik ben niet naar Gent gekomen om zelf trainer of technisch directeur te spelen", kent Baro wel zijn plaats. Toch zal zijn stem mee de doorslag geven. Om te beginnen wat de aanstelling van een nieuwe TD betreft.  "Ik geloof dat ik daar de juiste keuze in zal maken", klonk het nog recent.

Samen met de sportieve baas, en met behulp van Louwagie in een adviserende rol, zal Baro kort nadien wéér een cruciale knoop moeten doorhakken. Eentje waarbij hij zich geen fouten kan veroorloven wil AA Gent terug aansluiting vinden met de top, wat uiteraard wel de bedoeling is. Vanhaezebrouck zijn opvolger moet bovenal in staat zijn om de doelstellingen van het bestuur óp het veld waar te maken.

Daarbuiten loopt de nieuwe coach bij voorkeur minder in de schijnwerpers met opvallende uitspraken, vooral dan over zijn eigen spelers, scouting en directie. Ook moet hij zich kunnen schikken binnen de structuur die Baro voor ogen heeft. Vermits het niet aangewezen lijkt om te wachten tot die op punt staat schuiven wij graag al een paar kandidaten naar voren die beantwoorden aan het gezochte profiel.

Besnik HASI (52, KV Mechelen)

Zelf blijken de Buffalo's evenmin van plan om bij de pakken te blijven zitten, want naar verluidt namen ze reeds contact op met Hasi. Al worden die geruchten vanuit zijn kamp nog steeds stellig ontkend. De voormalige kampioenenmaker van Anderlecht wacht eerst de verdere gesprekken af met zijn huidige werkgever, waar hij zichzelf weer op de kaart zette. Die onderhandelingen zouden wel stroef verlopen.

Misschien hoopt Hasi dus op een mooier voorstel eens de trainerscarrousel bovenin de stand op gang komt. Zijn ambities rijmen alvast met die van AA Gent, daarnaast is hij geen tafelklopper die te pas en te onpas zijn gal spuwt of wil oplegt. Omwille van zijn aflopend contract zou Hasi, voor wie geld bijzaak is na zijn lucratief avontuur in Saoedi-Arabië, tot slot een relatief goedkope optie zijn. Dé topfavoriet?

Thorsten FINK (56, STVV)

Na de lofzang die hij dinsdag afstak aan het adres van zijn collega verkiest Vanhaezebrouck duidelijk Fink. Zijn mening doet er nu niet meer toe, maar de moderne peoplemanager mét oog voor discipline verdient wel degelijk een plek bovenaan de lijst. Het attractieve spel – gekoppeld aan prima resultaten – dat Fink opdient in Sint-Truiden heeft tenslotte lang niet alleen Vanhaezebrouck zijn hart veroverd.

Nu hij in de kijker loopt sluit de charmante Duitser niks uit: STVV trouw blijven of ingaan op een sportief en financieel interessante aanbieding. Een inspanning lijkt wel de moeite waard, want Fink vinkt alle vakjes af. Bovenop zijn fraai palmares denkt hij mee met een club, zowel wat het transferbeleid als het lanceren van jongeren betreft. Precies waar Baro naar op zoek is. Tenminste, als hij even op post blijft.

Oscar GARCIA (51, OHL)

Jobhoppers kan Baro namelijk missen als kiespijn. In dat opzicht maakt Garcia geen beste beurt door openlijk te zinspelen op een exit in Leuven, nóg een tegenstrever in deze play-offs. Bovendien zweert hij ondanks zijn achtergrond bij Barcelona net iets minder bij balbezit om kansen te creëren, én deelde de Spanjaard al geregeld prikken uit aan het management dat zijn verwachtingen niet volledig inloste.

Wel slaagde hij erin om OHL na het ontslag van Marc Brys in veiligheid brengen. Zijn imposant CV moet ook niet onderdoen voor dat Fink: Garcia kent eveneens het klappen van de zweep aan de top. Net als de bovenstaande pistes kiest hij doorgaans trouwens voor een veldbezetting met drie achterin. Garcia ligt aan Den Dreef wel vast tot 2026. Lijkt het meest op Vanhaezebrouck, wat allicht geen voordeel is.

Miron MUSLIC (41, Cercle Brugge)

Of kiest Baro voor een jonger, hipper model? Onder leiding van Muslic finishte Cercle Brugge voor het tweede jaar op rij in de top zes. De vraag is natuurlijk of zijn kenmerkende stijl – verticaal, intensief en dynamisch voetbal, met veel nadruk op pressing, transities en fysieke parameters – ook zou aanslaan bij een topclub. Al zijn er voldoende voorbeelden waar die aanpak op het allerhoogste niveau rendeert.

Muslic is een moderne T1 met aandacht voor de filosofie van zijn werkgever. Een meester-motivator ook, die op passionele wijze iedereen meetrekt in zijn verhaal en kansen gunt aan de jeugd. Ondanks concrete belangstelling uit het buitenland tekende de loyale Oostenrijker voor nieuwjaar in Brugge bij tot 2025 "om zijn werk af te maken". Muslic komt altijd zijn beloftes na, maar de ambitie spat er vanaf.

Nicky HAYEN (43, Club Brugge)

Bij de buren in Jan Breydel heeft Hayen voor een frisse wind gezorgd. Meer nog: met de manier waarop hij het doodzieke Club Brugge helemaal heeft gereanimeerd lijkt de trainer ad interim een regelrechte wonderdokter. Vast staat alleszins dat hij zichzelf onmiskenbaar op de kaart heeft gezet, ongeacht de verdere afloop van het seizoen. Maar wat als Blauw-Zwart straks alsnog met lege handen achterblijft?

Hoewel hem dan weinig te verwijten zal vallen is de kans klein dat Hayen in dat geval permanent wordt aangesteld. Klinkt een functie als T1 in Gent dan aanlokkelijker dan assistent spelen voor zijn opvolger – wie weet Vanhaezebrouck zelf – of terugkeren naar Club NXT? De vraag is natuurlijk ook of Baro zulk een gok durft wagen. Net zoals Muslic heeft Hayen weinig ervaring met de echte druk bij een topclub.

Ronny DEILA (48, vrij)

Die bleek voor zijn voorganger teveel om mee om te gaan, al is de stress in Brugge toch nog van een ander kaliber. Tegen de heksenketel van Standard bleek Deila voordien wél bestand. Ex-Rouches zoals Laszlo Bölöni, Mircea Rednic en Preud'homme gingen hem alvast voor, weliswaar allen met wisselend succes. Zijn landgenoot Trond Sollied keerde ooit dan weer nog terug na een passage bij de aartsrivaal.

Zelf staat de Noor na zijn ontslag bij Club naar eigen zeggen te popelen om elders opnieuw aan de slag te gaan. Deila is gretig om zichzelf te bewijzen en de twijfels rond zijn persoon weg te wissen. Bieden de Buffalo's hem die kans? Of schrikt zijn flop in Brugge, wat ongetwijfeld ook bij de fans voor scepsis zou zorgen, Baro af? Met zijn uithalen naar het bestuur scoorde Deila vermoedelijk evenmin punten.

Karel GERAERTS (42, Schalke 04)

Net zoals Deila is Geraerts momenteel niet werkzaam bij de concurrentie, maar ook hij heeft een link met Club Brugge. Niet louter als ex-speler, wel omdat de voormalige middenvelder er naar verluidt de topkandidaat is om Deila definitief op te volgen. Hoewel hij op het punt staat om zich te handhaven in de Duitse tweede klasse geeft Geraerts alleszins geen uitsluitsel over zijn toekomst in Gelsenkirchen.

Als assistent van Felice Mazzu werd al naar hem gewezen als het tactisch genie van Union, waar hij ook als hoofdcoach nadien nog zijn strepen verdiende. Baro, die als nieuwkomer in het vak sowieso best opteert voor iemand die de competitie kent, zal al zijn overtuigingskracht in de schaal moeten werpen wil hij Geraerts verleiden. Alleen al om de aanhang te plezieren is het op z'n minst een poging waard.

POLL: Wie is volgens u de beste opvolger voor Vanhaezebrouck bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Sprookje voorbij: late strafschop kost Club Europese finale
Sprookje voorbij: late strafschop kost Club Europese finale

Club Brugge is er dan toch niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de Conference ...

99
99
'Complete leegloop Antwerp: álle spelers staan te koop'
'Complete leegloop Antwerp: álle spelers staan te koop'

Antwerp FC wil donderdagnamiddag absoluut beslag leggen op de Beker van België. Dat wordt ...

108
108
Voorzitter KV Mechelen spreekt zich uit over nieuwe trainer
Voorzitter KV Mechelen spreekt zich uit over nieuwe trainer

Voor KV Mechelen staat er in de drie laatste wedstrijden van het seizoen niets meer op het spel, ...

88
88
'KRC Genk zet Vrancken met onmiddellijke ingang op straat'
'KRC Genk zet Vrancken met onmiddellijke ingang op straat'

KRC Genk zakte de voorbije weken opnieuw helemaal weg in de Champions' Play-Off. Het was die sterk ...

663
663
Club Brugge op weg naar stunt: "Hoe goed is hij niet?"
Club Brugge op weg naar stunt: "Hoe goed is hij niet?"

Club Brugge heeft een afspraak met de geschiedenis, want het hoopt tegen Fiorentina de poort naar de ...

140
140
'Stassin kan Westerlo verlaten voor Champions League-club'
'Stassin kan Westerlo verlaten voor Champions League-club'

Westerlo blikt terug op een moeilijk seizoen, waarin het lange tijd tegen de degradatie moest ...

67
67
Leko schetst triest beeld van situatie bij Standard
Leko schetst triest beeld van situatie bij Standard

Vorig seizoen leek Standard even op te leven, want in het eerste seizoen na de overname door 777 ...

125
125
Club Brugge-fans briesen bij opstelling: "Weg met die kerel!"
Club Brugge-fans briesen bij opstelling: "Weg met die kerel!"

Club Brugge probeert straks om zich alsnog te kwalificeren voor de finale van de Conference League, ...

369
369
11 namen: Club ziet sterkhouder op de valreep nog afhaken
11 namen: Club ziet sterkhouder op de valreep nog afhaken

Club Brugge kan straks geschiedenis schrijven, want het kan zich woensdagavond plaatsen voor de ...

251
251
Van Bommel en Alderweireld bijten van zich af na kritiek
Van Bommel en Alderweireld bijten van zich af na kritiek

Vorig weekend bleef Antwerp gefrustreerd achter, want tegen Club Brugge leed het al zijn zesde ...

136
136
Redding in zicht voor KVO: "Er is een akkoord"
Redding in zicht voor KVO: "Er is een akkoord"

Op sportief vlak wist KV Oostende op de slotspeeldag van de Challenger Pro League het behoud te ...

75
75
'Vertrekker bij Anderlecht? Makelaar schept duidelijkheid'
'Vertrekker bij Anderlecht? Makelaar schept duidelijkheid'

Vorige zomer toverde Jesper Fredberg het Lotto Park met succes om tot een heuse duiventil. Ook ...

294
294
Kassa rinkelt bij Club Brugge: extra miljoenen wenken
Kassa rinkelt bij Club Brugge: extra miljoenen wenken

Club Brugge greep dit seizoen voor het eerst sinds jaren nog eens naast de vetpotten van de ...

290
290
'Keeperscarrousel in JPL: 6 doelmannen richting exit'
'Keeperscarrousel in JPL: 6 doelmannen richting exit'

Nu het seizoen stilaan op zijn einde loopt wordt er alsmaar meer vooruitgeblikt op de aanstaande ...

483
483
'Jackpot voor Antwerp: interesse in goudhaantje neemt toe'
'Jackpot voor Antwerp: interesse in goudhaantje neemt toe'

Antwerp hoopt in de bekerfinale tegen Union een vierde prijs op een jaar tijd te pakken. Nadien is ...

217
217