Op 27 juni wordt bij de KBVB gestemd of François De Keersmaecker zich al dan niet zelf mag opvolgen als voorzitter van de voetbalbond. Maar 29 mei wordt een veel belangrijkere datum voor de toekomst van het voetbal. Dan kiest men binnen de FIFA een nieuwe president. Sepp Blatter zou graag een nieuwe ambtstermijn verwerven, maar krijgt de concurrentie van de Nederlandse bondsvoorzitter Michael van Praag, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein en van de Portugees Luis Figo. VoetbalNieuws stelde deze ex-speler van FC Barcelona en Real Madrid enkele vragen.
Met vijf waren ze oorspronkelijk, de uitdagers van Blatter. Naast Figo, Al-Hussein en van Praag wilden ook ex-voetballer David Ginola en de flamboyante Fransman Jerôme Champagne het vuur aan de schenen van Blatter leggen. Die laatste twee hebben inmiddels de strijd gestaakt, en ook de kandidatuur van de Jordaanse prins stond al meermaals op de helling.
Figo blijft echter overtuigd van zijn kansen op 29 mei. Met zijn kandidatuur, die slechts een dag voor de deadline bekend werd gemaakt, verraste hij vriend en vijand. De Portugees heeft zo zijn eigen motivatie waarom hij deze toch wel zware taak op zich wil nemen.
“De belangrijkste reden is omdat voetbal me alles heeft gegeven wat ik heb, en het is tijd om iets terug te doen. Ik denk dat ik goed geplaatst ben om voetbal wereldwijd te helpen ontwikkelen. En ook om te helpen om van de FIFA een meer efficiënte en transparantere organisatie te maken.â€
Zelfs na zijn pensioen laat Figo geen enkele kans onbenut om zijn talent nog eens te tonen.
DUIDELIJK VISIE OP TOEKOMST
De voormalige spelverdeler had een carrière met heel wat hoogtepunten. Hij won, naast de Champions League, titels en bekers in Portugal, Spanje en Italië. Daarnaast kreeg hij in 2000 de 'Gouden Bal' en werd hij een jaar later verkozen tot ‘Wereldvoetballer van het Jaar’. Maar als speler kende hij ook wat teleurstellingen. Zo werd hij na zijn overstap van Barcelona naar aartsvijand Real Madrid bekogeld met onder meer een varkenskop. En verloor hij verrassend de finale van het EK in eigen land tegen outsider Griekenland. Al deze ervaringen wil Figo meenemen als hij verkozen wordt.
"Ik ben erg trots op mijn spelerscarrière, maar mijn kandidatuur staat niet alleen voor spelers of ex-spelers. Ik ben iemand die het voetbal kent, op en naast het veld. En iemand die een duidelijke visie heeft over welke richting de FIFA en het voetbal moeten uitgaan in de toekomst."
Ook als speler was Figo een echte leider.
Sepp Blatter kreeg heel wat kritiek na enkele schandalen binnen de Wereldvoetbalbond. Ook werd de 79-jarige Zwitser een veel te conservatieve houding verweten. Zo stond hij niet erg open voor het gebruik van moderne technologie binnen het voetbal. Iets wat bij Figo duidelijk anders is.
"Ik ben een voorstander van het gebruik van technologie in het voetbal. Technologie heeft zo’n belangrijke rol binnen de verschillende aspecten van het dagelijkse leven. Het is dan ook normaal dat ook het voetbal zijn voordelen haalt uit de technologische evolutie. Op verschillende gebieden, inclusief de arbitrage."
NIEUWE WK-FORMULE
De Portugees wil dus een nieuwe koers varen met de FIFA. Naast technologische vooruitgang, zet hij ook hoog in op ontwikkeling en samenwerking tussen de verschillende nationale bonden.
"Ik stel veranderingen voor op het gebied van ontwikkeling, samenwerking en solidariteit. Ik wil investeren in een efficiënte manier om het voetbal wereldwijd verder te doen groeien."
Aan zijn connecties binnen de voetbalwereld zal het alvast niet liggen.
Ook concreet heeft Figo al enkele ideeën hoe hij zijn rol als FIFA-president zal invullen. Zo wil hij bijvoorbeeld de huidige formule van het Wereldkampioenschap aanpassen. Een WK bestaande uit 40 of 48 landen, met extra deelnemers voornamelijk uit de niet-Europese continenten, zou volgens hem de populariteit van het voetbal enkel ten goede komen.
"Ik wil een debat opstarten omtrent het huidige format van het WK. Ook stel ik veranderingen voor binnen het bestuur en de structuren van de FIFA. Ik heb enkele suggesties voor de regels van het spel en voorstellen om het voetbal te beschermen tegen de uitdagingen waar we voor staan zoals discriminatie, match fixing, doping en transparantie op gebied geldstromen."
k.k.