Het is ondertussen een jaar geleden dat Operatie Propere Handen losbarstte. Intussen lopen er al een aantal gerechtelijke onderzoeken naar fraude en witwaspraktijken bij makelaars en clubs in ons land. En dat zorgt ervoor dat een aantal Belgische clubs met een bijzonder groot probleem zijn komen te zitten.
"Sinds we een jaar geleden zijn overgenomen door een buitenlandse investeerder, ondervinden we problemen met onze bankrelaties. We worden zelfs buitengegooid door de bank zonder een reden te krijgen", legt Philippe Bormans, CEO van Union, uit aan VRT NWS. "We horen dat de hele voetbalsector geviseerd wordt en blijkbaar begint men bij clubs die in buitenlandse handen zijn of die verlieslatend zijn. Ik denk wel dat het voetbalschandaal dat allemaal in een stroomversnelling heeft gebracht. Maar wij zijn daar natuurlijk nooit in genoemd. In dit geval lijkt er een probleem te zijn met de hele voetbalsector, en de structuren erachter."
Banken willen dus amper nog samenwerken met Belgische clubs. "De Europese commissie stelt elk jaar een lijst op van activiteiten die het risico lopen dat er geld wordt witgewassen. En sinds begin deze zomer staat het voetbal helemaal bovenaan die lijst", aldus Karel Van Eetvelt van Febelfin, de federatie van Belgische banken. "Dus daar moeten we rekening mee houden. We zien ook dat het nieuwe schandaal tot weinig vernieuwing leidt. En ook in het algemeen worden de anti-witwasregels elk jaar strenger. En onze banken riskeren zware boetes als ze die regels niet naleven, tot tien procent van hun wereldwijde omzet."