Voor Standard moest dit het seizoen van de bevestiging worden. Maar ook deze jaargang acteren de Rouches veel te wisselvallig. Dat resulteert dan ook in een teleurstellende vijfde plaats in Jupiler Pro League. Straks wordt de competitie hervat en Standard zal dat zonder hun aanvalsleider Renaud Emond doen. Het wordt een verlies zwaar om dragen.
GEEN CONCURRENTIE
Standard startte wederom met hoge ambities aan het nieuwe seizoen. De investeringen waren dan ook niet mis. Alleen al in het offensieve compartiment werd er versterking gehaald ter waarde van 8,3 miljoen euro. Obbi Oulare, Felipe Avenatti en Denis Dragus moesten vooraan de concurrentie aangaan met Duje Cop en Renaud Emond. Maar niemand die de de sympathieke Waal uit de ploeg kon spelen.
De grote sterkte van de Rouches ligt vooralsnog op het middenveld, met sterkhouders zoals Paul-José Mpoku, Gojko Cimirot, Selim Amallah, Samuel Bastien, Maxime Lestienne en de wispelturige Mehdi Carcela. Voorin waren de Luikenaars vooral aangewezen op good old Emond. De langdurige blessures van Oulare en Avenatti speelden daar een grote rol in. Net zoals Dragus (nog) niet klaar is voor het grote werk en Cop nog altijd niet weet te overtuigen. Maar puur kwalitatief was Emond gewoon de beste spits bij Standard.
TOP TIEN IN BELGIË
De harde bewijzen zijn er dan ook. Emond scoorde 7 keer in 14 competitiewedstrijden. Oulare en Avenatti lukten elk één doelpuntje. Cop zelfs geen enkel. Spitsen bij overvloed die niet kunnen scoren. Maar er was er slechts ééntje die dat wél kon. En die vertrekt nu naar FC Nantes ondanks zijn grote belang aan de boorden van de Samber en de Maas. Nochtans kregen de collega-aanvallers van Emond genoeg speelminuten om zich een waardige concurrent te tonen. Maar stuk voor stuk stelden ze teleur. Bonne chance, Michel.
Dit seizoen was Emond goed voor 0,64 doelpunten per 90 minuten. Met dat indrukwekkend gemiddelde schaarde hij zich bij de top tien van de meeste efficiënte spitsen van de Jupiler Pro League. Oulare (0,26 doelpunt per 90 minuten), Avenatti (0,16 doelpunt per 90 minuten) en Cop (0 doelpunten) bevinden zich in een totaal andere categorie. Moesten Amallah en Lestienne niet goed bij schot zijn geweest, dan zou Standard nu zelfs niet meer in de top zes staan. Preud'homme verklaarde al geen rechtstreekse vervanger te halen voor Emond. Slik.
ARMOE TROEF ZONDER EMOND
Emond is een echte killer in de box. Maar terwijl Oulare, Avenatti en Cop veel meer ballen raakten in de zestien, kon Emond beduidend vaker scoren. Bovendien eindigden zijn schoten veel frequenter tussen de palen. Per 90 minuten waagde Emond 6 keer zijn kans op doel, waarbij de helft van zijn pogingen tussen het kader belandden. Bij Standard doen enkel Amallah en Mpoku beter. Het wil wat zeggen over de offensieve slagkracht op Sclessin.
De leemte die Emond achterlaat zal voor flink wat aanvallende problemen zorgen. Oulare, Avenatti en Cop besluiten heel wat minder goed op doel. Waar Emond 50% van zijn schoten tussen het kader krijgt, is dat slechts om en bij de 30% voor het overige aanvalstrio. Bovendien scoort Emond adequaat volgens de kwaliteit van zijn verkregen kansen. Oulare, Avenatti en Cop moesten allen zeker dubbel zoveel doelpunten hebben gemaakt. We wensen Standard alle geluk toe om play-off I te halen zonder Emond.
MEER DAN EEN GOALGETTER
Emond kreeg vaak kritiek te slikken door zijn matige techniek en beperkt voetballend vermogen. Hij erkende zijn werkpunten ook, maar speelde daar erg slim op in. In het team van Standard werd hij dit seizoen zelfs een belangrijke factor in de opbouw en het balbezit. Emond is de centrumspits die het minst de bal verliest bij de Rouches. Hij doet dat gemiddeld 8 keer per wedstrijd, terwijl Cop (13), Avenatti (14) en Oulare (22) een pak meer balverlies lijden. En dat terwijl Standard een ploeg is die zelden de bal verliest.
Ook op voetballend vlak droeg Emond meer dan zijn steentje bij. Door zijn mindere techniek schuwt hij risicovolle passes en levert hij de bal steeds op een behoudende wijze in. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Zijn nadeel buigt hij zelfs om in een voordeel. qua accurate passing doet zelfs niemand beter bij Standard. 77% van al zijn passes komen steeds terecht bij een ploegmaat. Avenatti (72%), Cop (65%) en Oulare (62%) komen zelfs niet in de buurt van Emond.
VEEL KRITIEK, WEINIG ERKENNING
28 lentes telt Emond. Volgens de jaargetijden in een voetbalcarrière zou hij nu zijn piek moeten bereiken. Een meer uitgelezen momentum om een buitenlands avontuur aan te gaan is er dan ook niet. Voor Emond is het nu of nooit. De voorbije jaren sloot hij ook nooit een transfer uit naar een andere competitie. Het moment is eindelijk aangekomen om te oogsten. Au revoir, Renaud.
Door de verkoop van Emond kiest Standard eieren voor zijn geld. Naar verluidt betaalt Nantes drie miljoen euro voor de aanvaller, en dat is geen euro te veel. Standard telt straks hun centen door hem te verkopen, maar het hypothekeert daarmee flink hun kansen op een deelname voor play-off I.
Emond werd jaarlijks bekritiseerd voor zijn tekortkomingen, maar zelden bejubeld voor zijn grote kwaliteiten. Elk seizoen scoorde hij minimum vijftien keer voor Standard, alsof dat vanzelfsprekend is. Hopelijk vindt Standard een valabele vervanger voor hem of het wordt een heuse strijd om nog bij de top zes te eindigen. De keuze voor het geld is te begrijpen, maar dan moeten ze in Luik ook bereid zijn om op de blaren te gaan zitten.
POLL: Is de verkoop van Emond een goede beslissing van Standard?