RSC
Anderlecht heeft zeer goede connecties in de Major League Soccer. De Brusselaars zullen er de komende mercato’s nog gaan shoppen. We schetsen de band tussen
RSCA en de MLS, die steeds nauwer aan het worden is. Nadat RSCA in het verleden zich een tijdlang zich op de Nederlandse, Deense en Argentijnse markt, is het nu aan het speuren op de Amerikaanse markt.
Een jaar geleden. Vincent Kompany besliste in april om Manchester City te verlaten en 'Vince the Prince' kreeg aanbiedingen vanuit heel de wereld. Volgens onze bronnen kon hij bij twee clubs uit de Major League Soccer tekenen. De toen 33-jarige verdediger kon er jaarlijks tussen de 1,5 en 2 miljoen euro gaan verdienen en hij zag dat wel zitten. De Rode Duivel zou er wel geen Designated Player worden, al was ene Zlatan Ibrahimovic dat ook niet in zijn eerste seizoen. Kompany leek op weg naar de MLS, maar plots kwam
RSCA. Zij boden hem een jaarloon van 4 miljoen euro aan en Kompany keerde terug naar Brussel. Al koos de Rode Duivel niet enkel voor het geld, maar ook omdat het ‘zijn’
Anderlecht was. De clubs uit de MLS haakten af.
Najar, einde contract, gaat vanaf 1 juli zijn kans bij Los Angeles FC.
Trebel, Didillon, Najar
Dat was ook het geval toen ze in januari Adrien Trebel en Thomas Didillon kregen aangeboden. Het jaarloon van Trebel (2,7 miljoen euro bruto) en de transferprijs van Didillon (2,2 miljoen euro) waren geen spek voor Amerikaanse bek. Er was wel interesse, maar beiden zouden financieel al in de hogere prijsklasse zitten voor clubs uit de MLS en daarvoor werden ze niet goed genoeg geacht. Bovendien zouden ze te veel budget in beslag nemen voor andere jonge Zuid-Amerikaanse talenten, die steeds meer de weg vinden naar de MLS. Een uitleenbeurt van Kenneth Saief aan Cincinatti kwam er wel door de goede contacten van Anderlecht, maar hij viel door de mand in de Major League Soccer.
Eén speler verlaat Anderlecht wel definitief voor de Verenigde Staten: Andy Najar. De Hondurees, die bij Anderlecht jaarlijks 1,6 miljoen euro verdient, keerde terug naar de Verenigde Staten. De flankspeler kon een jaar geleden nog bijtekenen en dat voor 2 jaar. RSCA bood hem toen zelfs nog 1,5 miljoen euro per jaar aan, maar Najar vond het beter om te wachten. Enkele weken later blesseerde hij zich in een interland en zijn seizoen was over. Najar zal op 1 juli voor Los Angeles FC tekenen en kijken of zijn lichaam topvoetbal nog aankan.
Murillo was een schot in de roos.
Savarino en Elis
Aan ingaande zijde is Anderlecht ook heel erg actief in de MLS. Michael Verschueren zette het afgelopen jaar die markt in de kaart en toverde Michael Murillo en Kemar Lawrence uit zijn hoed. Koopjes van 1,7 miljoen euro. Daar stopt het niet. Zo weten we dat Anderlecht de 23-jarige Venezolaan Jefferson Savarino in januari op de radar had staan. De (flank)aanvaller speelde toen voor Real Salt Lake City en was goed voor 9 goals en 6 assists in 31 wedstrijden. Het kwam echter niet tot een transfer en het Braziliaanse Atlético Mineiro haalde hem voor 1,8 miljoen euro in huis. Een teken dat er nog veel koopjes te doen zijn.
Anderlecht polste eind januari ook bij Alberth Elis, sensatie bij Houston. De landgenoot van Najar - die jaarlijks 600.000 euro opstrijkt - werd 5 jaar geleden bij RSCA aangeboden en dat voor amper 250.000 euro. Herman Van Holsbeeck weigerde. Elis groeide in de MLS uit tot een topper en Houston vroeg in januari 6 miljoen euro. De kans is zeker niet onbestaande dat Anderlecht in de zomer een nieuwe poging waagt, want Elis heeft een contract tot 31 december 2020. Hij kan dus mogelijk een stuk goedkoper zijn. De flankaanvaller (volgens Transfermarkt.nl heeft hij momenteel een marktwaarde van 2,8 miljoen euro) zou wel eens de vervanger van Nacer Chadli kunnen worden.
Anderlecht heeft de poort naar de MLS dus geopend en Peter Verbeke kent die markt ook zeer goed. Bij AA Gent probeerde hij Chris Durkin (nu STVV), Reggie Cannon en nog andere spelers naar de Ghelamco Arena te halen, maar hij kon deze
transfers niet doordrukken. Bij RSCA liggen daar meer mogelijkheden en het staat nu al vast dat Murillo en Lawrence niet de laatste spelers zijn die vanuit Canada of de Verenigde Staten naar Brussel zullen verhuizen…