Na het lichten van de aankoopopties op Eboue Kouassi en Junya Ito pakte KRC Genk ook uit met het aanwerven van een totaal nieuw gezicht. De Limburgers betaalden 4,5 miljoen euro voor de komst van Daniel Munoz, een Colombiaanse rechtsachter van Atlético Nacional. Zo'n hoge transfersom zorgt automatisch voor grote verwachtingen, maar dat doet zijn speelstijl ook. Munoz heeft een zwak voor het voetbal van FC Barcelona, en hij houdt Dani Alves voor als zijn toonbeeld.
VERVANGER VAN MAEHLE
Daniel Munoz werd aangekocht voor de hoge transfersom van 4,5 miljoen euro waardoor hij de zesde duurste Genkse aankoop ooit is. Het lijdt dan ook geen enkele twijfel dat de Limburgers een potentiële basisspeler zien in de Colombiaan. In de Luminus Arena is Joakim Maehle wel nog de certitude op die positie, maar de Deen wordt al maandenlang gelinkt aan verschillende buitenlandse clubs. Ondanks de eerdere uitlatingen van TD Dimitri de Condé dat KRC Genk geen sterkhouders wil laten gaan tijdens de zomer, lijkt een vertrek van Maehle toch meer dan waarschijnlijk.
Zo viel bij verschillende buitenlandse bronnen te horen dat meerdere clubs redelijk wat budget willen spenderen aan Maehle. Burnley zou een bod hebben uitgebracht van 11 miljoen euro en Southampton zou 8,1 miljoen euro veil hebben voor de Deense rechtsachter. Daarnaast toonden ook Atalanta en Sevilla reeds interesse in hem, en dat zijn ook niet bepaald clubs met weinig financiële middelen. Het is dan maar ook de vraag hoe lang de Condé de interesse in Maehle kan afblokken. Zijn oorspronkelijke aankoopprijs bedroeg namelijk 1,3 miljoen euro: reken uit de winst.
Foto Instagram daniel.chitiva
Sinds de aankomst van Maehle in januari 2017 speelde de Deen zich in de harten van de club en haar supporters. Door zijn offensieve drang, dynamiek en fysieke capaciteiten zat KRC Genk jaren gebeiteld op de rechtsachter-positie. Door zijn goede prestaties werd Maehle echter gegeerd wild op de transfermarkt waardoor Munoz straks zijn gedroomde opvolger moet worden. Beide spelers bezitten namelijk dezelfde capaciteiten met de nadruk op techniek, snelheid en fysiek vermogen. Met de Colombiaan heeft Genk op het eerste zicht een bijna-exacte kopie beet van Maehle: een moderne aanvallende flankverdediger.
BARCA EN DANI ALVES
Munoz is geboren in Amalfi maar hij groeide op met het tiki-taka voetbal van FC Barcelona als ideaalbeeld. Ronaldinho veroverde al snel zijn hart maar toen Munoz als flankverdediger begon te voetballen, verlegde hij zijn focus naar Dani Alves. Munoz observeerde en analyseerde de bewegingen van de Braziliaan, zowel op defensief als offensief vlak. “Op mijn positie werd Dani Alves een idool van mij”, verklaarde Munoz daarover tegen het Colombiaanse AS. Het spel van Munoz typeert zich door niet aflatend de ganse rechterflank op zich te nemen, op en neer dravend. Daarom is het ook geen geheim dat de Colombiaan – naast FC Barcelona – ook droomt van de intense Premier League.
In zowat alle spelonderdelen houden Maehle en Munoz elkaar in balans, waardoor er geen al te grote verschillen zijn op te merken tussen beide flankverdedigers. Het is daarmee duidelijk dat KRC Genk kiest voor een opvolger van Maehle, en geen totaal ander type aan boord wil halen. Al is er toch één opmerkelijk verschil vast te stellen in het spel van Munoz. De Colombiaan duikt vaker op in de zestien van de tegenstander, en bijgevolg komt hij daardoor vaker in een positie om te scoren. Dat blijkt ook uit zijn 6 competitiedoelpunten tijdens 2019 in de Primera A. Maehle kwam tijdens de voorbije jaargang bijvoorbeeld geen enkele keer tot scoren.
BETER DAN MAEHLE?
Genk pakte alle media op snelheid door uit het niets de komst van Munoz aan te kondigen. “Hij is een zeer energieke verdediger die in alle posities kan verdedigen en ook als defensieve omgeving kan spelen", aldus Genk in het officiële persbericht. Desondanks zijn bewondering voor Dani Alves verklaarden verschillende Belgische media dat de sterktes van Munoz eerder op het defensieve gebied liggen dan op het offensieve vlak. Het vaker opduiken in de zestien van de tegenstander van Munoz beweert echter het tegendeel. Maar ook het scorend vermogen van de Colombiaan is van een hoger niveau dan Maehle.
Foto Instagram daniel.chitiva
Als rechtsachter vindt Munoz opmerkelijk vlot de weg naar het doel. Met 0,17 doelpunt per wedstrijd is hij veruit de vlotst scorende flankaanvaller van de Colombiaanse competitie. Met dat gemiddelde zou Munoz ook in België tot de best scorende flankverdedigers behoren. Enkel Federico Ricca van Club Brugge bleek dodelijker voor het doel met 0,3 goal per wedstrijd. Al speelde de Uruguayaan wel 'maar 599 competitieminuten waarin hij 2 keer kon scoren – tijdens het kalenderjaar 2019 werkt Munoz 3.361 eenheden af. Op het eerste zicht lijkt Munoz dus een veelbelovende aankoop te zijn voor KRC Genk. De leemte die het eventuele vertrek van Maehle laat, wordt daarmee adequaat ingevuld. Of misschien zelfs beter.
THE COLOMBIAN CONNECTION
Munoz is na Carlos Cuesta en Jhon Lucumi de derde Colombiaanse aanwinst ooit van KRC Genk. De transfers van Cuesta en Lucumi bleken meteen schoten in de roos te zijn, en beide verdedigers kunnen al geruime tijd rekenen op buitenlandse belangstelling. Munoz overtreft met zijn aankoopprijs van 4,5 wel zijn voorgangers die 3,8 miljoen euro (Cuesta) en 2,5 miljoen euro (Lucumi) kostten. Dat waren overigens ook flinke investeringen, maar het lijdt nu al geen twijfel dat die besteding zal lonen. Net voor het uitbreken van het coronavirus bedroeg de marktwaarde van Cuesta namelijk 4 miljoen euro en die van Lucumi 8 miljoen euro.
De waardering van Lucumi is aanzienlijk hoger dan die van Cuesta omdat die eerstgenoemde dit seizoen zijn eerste interlands afwerkte met de Colombiaanse nationale ploeg. Internationale optredens zorgen automatisch voor een hogere marktwaarde en net daarom is de komst van Munoz in die optiek ook interessant. Bondscoach Carlos Queiroz volgt KRC Genk namelijk van erg dichtbij door de aanwezigheid van Lucumi en Cuesta, die beide op de radar staan van de Portugees. Als Munoz straks indruk kan maken in de Jupiler Pro League, dan kan ook hij een international worden.
DE CONDE DOET GOEDE ZAAKJES
Onder geen enkel beding zou Joakim Maehle tijdens de zomermercato KRC Genk mogen verlaten. De woorden van Dimitri de Condé waren erg duidelijk over een eventuele transfer van zijn Deense rechtsachter. Maar door het aantrekken van concurrent Daniel Munoz, en dat voor een fikse prijs van 4,5 miljoen euro, lijkt alles toch te wijzen op een zomerse transfer voor Maehle. In ruil kan de Condé opnieuw een monsterwinst opstrijken want de Deen kostte amper 1,3 miljoen euro. De marktwaarde van Maehle bedraagt namelijk 8 miljoen euro, maar het lijdt geen twijfel dat Genk een som van om en bij de 10 miljoen euro zal kunnen binnenrijven.
Financieel kunnen de Limburgers dus een uitstekende zaak doen, maar dat geldt ook op het sportieve gebied want met Munoz werd al een evenwaardige vervanger binnengehaald. Zowel op offensief als defensief vlak hoeft de Colombiaan niet onder te doen voor Maehle. Al zal het verschil in tactiek en fysiek tussen de Colombiaanse Primera A en de Jupiler Pro League wel hoog zijn. Maar dat hoeft ook geen euvel te betekenen voor Munoz, want zijn landgenoten Carlos Cuesta en Jhon Lucumi pasten zich ook snel en succesvol aan op het Belgische grondgebied. Op naar een nieuw Colombiaans succesverhaal in Genk?
POLL: Wordt Munoz een toptransfer van KRC Genk?