Met beperkte beschikbare financiële middelen moet RSC Anderlecht erin slagen om een zo competitief mogelijke spelersselectie samen te stellen. De kunst van het wheelen & dealen: in die optiek werd Matt Miazga vorig weekend aangetrokken.
MISSION IMPOSSIBLE
Zondagavond was RSC Anderlecht een nieuwe deceptie rijker. Weeral. De troepen van hoofdcoach Vincent Kompany hadden nochtans niet te verliezen tegen het hoger aangeschreven Club Brugge, maar een 3-0 verlies tegen de historische rivaal komt nu eenmaal altijd keihard aan. Het gebrek aan kwaliteit tussen beide clubs was heel groot, bijna schrijnend zelfs. Zondagavond was het tafereel duidelijk en glashelder: de zoekende ploeg in opbouw van Sporting tegen een geroteerde en ervaren Blauw-Zwarte topclub.
Maar ook naast het veld strijden RSC Anderlecht en Club Brugge met ongelijke middelen. Waar Club Brugge hun absolute sterkhouder Hans Vanaken bijna moeiteloos uit de klauwen van West Ham United kan houden, moet Anderlecht anderzijds zwichten voor de Franse miljoenen die vanuit Bretagne komen. Zolang de grote schuldenput op Neerpede niet gevuld raakt, moet de sportieve cel het echter zien te rooien met de riemen die men voorhanden heeft.
De recente doorgedreven datagedreven aanpak bij Anderlecht, gecombineerd met een hoge prijs/kwaliteit-verhouding, zal vroeg of laat wel haar vruchten afwerpen, maar vandaag kunnen Peter Verbeke & Co gewoon niet te ver in de toekomst denken. Vandaag moet er namelijk het maximale gehaald worden uit de magere beschikbare budgetten, moeten de inkomende transfers bijna op volle toeren functioneren, en dat allemaal het liefst gekoppeld aan goede teamresultaten. Een 'mission impossible' bijna.
VOETBALLEND VERMOGEN
Een gevolg van dat zuinige financiële aankoopbeleid resulteerde tegen Club Brugge in het centrale verdedigende duo Ognjen Vranjes en Derrick Luckassen. Geen slechte spelers op defensief vlak, maar het uitvoetballend vermogen van het tweetal is niet bepaald van topniveau. En dat terwijl het systeem-Kompany op zowat elke positie vraagt naar dergelijke hoogstaande profielen, en zeker al in de centrale as.
De Bosniër bevestigde deze stelling tegen Club Brugge: Vranjes was sterk in de duels maar door een onbedachtzame pass lag hij rechtstreeks aan de basis van de Brugse tegentreffer. Ook Luckassen liet op Jan Breydel niet bepaald een goede indruk na, niet toevallig werd de Nederlander door Club Brugge telkens vrij gelaten aan de bal – als enige vrije man bij Sporting trouwens, het wil wat zeggen.
Daarnaast is onder de andere beschikbare centrale verdedigers bij RSC Anderlecht ook Elias Cobbaut niet bepaald een meester in het uitverdedigen, enkel Hannes Delcroix stuwt het uitvoetballend niveau van achteruit naar een niveautje hoger. De 21-jarige Delcroix is momenteel de op vier na beste uitvoetballende centrale verdediger van de Jupiler Pro League, maar op basis van één gespeelde competitiewedstrijd is het nog afwachten of hij die positieve lijn kan doortrekken.
VILLA EN GIOVINCO
Om dat gebrek aan voetballend vermogen in de centrale verdediging op te krikken, keek Anderlecht in de voorbije weken uit naar een ideaal profiel om die positie te versterken. Het zag er lange tijd naar uit dat Simon Falette van Eintracht Frankfurt de ontbrekende schakel zou worden, maar zaterdag pakte Anderlecht uit met de komst van Matt Miazga, die voor één seizoen wordt gehuurd van de Europese topclub Chelsea FC.
Op achttienjarige leeftijd was Miazga the next best thing in de Amerikaanse Major League Soccer, nadat hij in zijn debuutseizoen bij de New York Red Bulls meteen een impressionante indruk naliet. De grote centrale verdediger (Miazga meet één meter 91) hield toen probleemloos David Villa (New York City) en Sebastian Giovinco (Toronto FC) in zijn achterzak. Deze indrukwekkende prestaties werden uiteindelijk beloond met een heuse knaltransfer naar Chelsea FC, dat de Amerikaanse spelersmarkt nauwlettend observeert.
Desondanks kwam Miazga amper twee Premier League-wedstrijden in actie voor The Blues, en werd hij zoals zovele anderen een zogeheten 'huurspeler' die in zowat elk seizoen op tijdelijke basis werd ondergebracht bij een andere club. In het geval van Miazga waren dat Vitesse Arnhem, FC Nantes, Reading FC en nu dus ook RSC Anderlecht. Voor de 25-jarige Amerikaan wordt de Jupiler Pro League dus al zijn vijfde Europese competitie in zijn loopbaan.
DE FACTOR KOMPANY
Anderlecht was dus vooral op zoek naar een voetballende centrale verdediger, en dat lijkt alvast één van Miazga's grote sterktes te zijn. Head of Sports Peter Verbeke benadrukte dat ook tijdens de officiële perscommuniqué naar aanleiding van Miazga's komst. “Matt combineert duelkracht, snelheid en voetballend vermogen. Een moeilijk te vinden combinatie die wij zoeken in een centrale verdediger om ons voetbal te kunnen spelen. Op 25-jarige leeftijd beschikt hij dus ook reeds over de nodige ervaring. Aan Matt om voor extra concurrentie achterin te zorgen.
Een belangrijke figuur in de overgang van Miazga naar Anderlecht was Vincent Kompany. De voormalige sterspeler van Manchester City wordt over Het Kanaal beschouwd als één van de beste centrale verdedigers ooit in de Premier League, en de 'skipper' van Sporting was dan ook een bepalende factor in het aantrekken van Miazga. Volgens Het Laatste Nieuws stond de Amerikaan de voorbije tijd nauw in contact met Kompany en werd Miazga vervolgens helemaal overtuigd van diens werkwijze.
VOORWAARTSE PASSING
Zowel Peter Verbeke als Vincent Kompany weten dat de centrale verdediging van Anderlecht een échte voetballende figuur mist – misschien met uitzondering van Hannes Delcroix -, en die leemte lijkt Miazga goed te kunnen invullen, op papier althans. Dit seizoen bemanden Elias Cobbaut, Derrick Luckassen, Ognjen Vranjes, Kilian Sardella en Hannes Delcroix de Paars-Witte centrale verdedigende as, maar de passing van dit vijftal was voornamelijk lateraal georiënteerd, eerder dan in een voorwaartse richting.
Deze vaststelling kan uiteraard gelinkt worden aan hun beperkte uitvoetballende kwaliteiten, waardoor ze voornamelijk de veilige oplossing verkiezen van een balletje opzij, dan eerder een risicovolle pass vooruit. Maar bij Matt Miazga is dat bijvoorbeeld niét het geval. De Amerikaanse verdediger passte vorig seizoen bij Reading FC opvallend vaak in een voorwaartse richting, veel meer dan lateraal of achteruit. Het wil alvast iets zeggen over zijn zelfvertrouwen én voetballend vermogen. Bovendien prijkte hij in de Championship bij de beste tien centrale verdedigers in de passing-accuraatheid richting de final third.
DE JUISTE VISIE
De huurtransfer van Matt Miazga past volledig in het plaatje van hoofdcoach Vincent Kompany en Head of Sports Peter Verbeke. Kompany heeft er een talentvolle en uitvoetballende centrale verdediger bij, waardoor hij naarstig verder kan werken aan het perfectioneren van zijn voetbalsysteem. Peter Verbeke haalde wederom een kwalitatieve speler aan boord en hij hoefde daarvoor niet te diep te tasten in de geldbuidel.
Zolang de financiële put niet gedicht is op Neerpede, zullen dergelijke transfers de norm worden bij RSC Anderlecht. Een slechte zaak hoeft dat allerminst te betekenen: in een periode van crisis worden namelijk vaak de fundamenten gelegd voor een rooskleurige en rationele toekomst. En de eerste stappen van die basisbeginselen zijn reeds gezet.
POLL: Is Miazga een goeie aankoop van RSC Anderlecht?