Pijnlijk. Dat is het minste wat er gezegd kan worden over het vertrek van Jess Thorup bij KRC Genk. Joakim Maehle uitte al zijn ontgoocheling op social media en ook Théo Bongonda liet in die context al van zich spreken. De ontgoocheling bij die laatste is groot, maar valt zeker ook te begrijpen.
THORUP ZOALS DURY
Net nu het begon te lopen bij KRC Genk. Na vijf ongeslagen competitiewedstrijden laat Jess Thorup zijn voormalige werkgever KRC Genk verweesd achter, met als afscheidscadeautje een fraaie negen op negen. Het verschil qua prestaties, resultaten en beleving in vergelijking met het seizoensbegin onder Hannes Wolf was enorm groot maar helaas kwam het verhaal tussen Genk en Thorup tot een vroegtijdig einde. Toen de Deense coach de kans voorgeschoteld kreeg om FC Kopenhagen te trainen, twijfelde hij geen enkel moment. Bij Genk mogen ze aldus – tegen hun zin weliswaar – op zoek naar hun derde coach van het huidige voetbalseizoen.
Want de start van Thorup in de Lumunis Arena was namelijk erg veelbelovend. Na de recente puike reeks van negen op negen tegen Sporting Charleroi, AA Gent en KAS Eupen, leek de coach de succesformule gevonden te hebben door de switch te maken naar een 3-4-3 met drie centrale verdedigers, twee centrale middenvelders, twee flankspelers, twee aanvallende middenvelders en één centrale spits. “We willen een nieuwe vonk in de kleedkamer”, verklaarde Thorup destijds zijn keuze om over te schakelen van formatie. “Dit kan misschien helpen.” En hoe.
In deze nieuwe veldbezetting haalde Genk dus uit met negen op negen, maar bij de spelers keerde ook het spelplezier terug alsook de betere individuele prestaties. Jess Thorup had een grote en positieve invloed op zowat alle Genkse spelers maar vooral op Théo Bongonda. Als aanvallende middenvelder in de beproefde 3-4-3 hervond de talentvolle technicien zijn tweede adem en voelde hij zich duidelijk in z'n sas onder Thorup. En Théo heeft nood aan de onvoorwaardelijke steun van zijn coach. Bij Zulte Waregem explodeerde de 24-jarige bijvoorbeeld ook pas toen hij het volledige vertrouwen voelde van Francky Dury. En tot op vandaag spreekt Bongonda nog met het grootste respect over de huidige coach van Essevee.
PRATEN MET THEO
Na het vertrek van Jess Thorup naar FC Kopenhagen reageerde Théo Bongonda met enkele duidelijke middelvingers op social media: Thorup heeft duidelijk iets nagelaten bij Bongonda, anders reageer je nooit zo emotioneel. In de voorbije weken voerden Thorup en Bongonda veel boeiende gesprekken, waarbij de Noor de juiste snaar probeerde te raken van zijn smaakmaker. De Deen wist de intrinsieke kwaliteiten van Bongonda naar waarde te schatten én Thorup voelde tegelijkertijd aan dat hij hem nog een sportief niveautje hoger kon tillen. De extra meerwaarde en uitdaging van Théo Bongonda lag hem vooral in het opkrikken van zijn statistieken.
Op speeldag 7, toen Jess Thorup het Genkse roer overnam, telde de kwieke aanvaller amper één doelpunt: Bongonda moest veel beslissender zijn dat dit. En dat zou hij ook worden. In de recente drie competitiewedstrijden, de reeks van de befaamde negen op negen, scoorde Bongonda drie maal en bovendien waren zijn prestaties van een veel hoger niveau dan in het seizoensbegin. Genk en Bongonda haalden de voorbije weken het beste uit zichzelf, en daar hadden ze vooral Jess Thorup aan te danken. Daarom is de ontgoocheling van zijn vertrek zo groot in zowat alle echelons van de club. Van spelers tot bestuur … En dus zeker bij Théo Bondongda.
DE BESTE BONGONDA
Vorig seizoen werden de prestaties van Théo Bongonda, nog steeds de duurste binnenlandse
transfer ooit in de Jupiler Pro League, te vaak gekenmerkt door wisselvalligheid en weinig continuïteit. De huidige jaargang ging ook op die manier van start, al werd Bongonda afgeremd door het corona-virus en een schorsing van drie speeldagen, maar sinds de overschakeling naar de 3-4-3 van Jess Thorup gingen zijn prestaties crescendo – net als die van het volledige Genkse team trouwens. Tegen KAS Eupen was hij vorig weekend bijvoorbeeld de grote man middels twee doelpunten en één uitgelokte strafschop. Daarnaast sprongen ook zijn kernkwaliteiten terug in het oog: Bongonda is een vernuftige dribbelaar, zo snel als de wind, technisch erg onderlegd én hij kan makkelijk scoren.
Het is opvallend hoe Bongonda onder Jess Thorup zijn beste vorm terugvond, terwijl dat onder de eerdere Genk-coaches Felice Mazzu en Hannes Wolf veel minder het geval was. Anderzijds speelden zij Bongonda steevast uit als linkerflank aanvaller terwijl Thorup zijn smaakmaker vaker een centrale plek gaf of hem zelfs vanop rechts naar binnen liet knijpen. In zo'n vrije rol voelt Bongonda zich kiplekker en dat is misschien wel iets wat de volgende Genk-coach indachtig moet zijn – als die Bongonda optimaal wil laten renderen uiteraard. Bongonda moet zich amuseren op het veld, zich belangrijk voelen én indien het kan ook een goede relatie hebben met de coach. Vraag het dus maar eens aan Jess Thorup en Francky Dury.
Op dit moment is Théo Bongonda op zijn positie één van de meest invloedrijkste spelers van de Jupiler Pro League. Hij speelde dit seizoen op links, rechts en centraal, maar bij de individuele prestaties prijkt hij steevast bovenaan de lijstjes. En de concurrentie op die posities is niet minnetjes, denk maar aan Emmanuel Dennis, Yari Verschaeren, Charles De Ketelaere, Aster Vranckx, Maxime Lestienne, Raphaël Holzhauser en consorten. Bongonda telt momenteel bijvoorbeeld gemiddeld zeven geslaagde offensieve acties per wedstrijd, waarbij enkel Konan N'Dri (KAS Eupen), Nikola Storm (KV Mechelen), Jérémy Doku (RSC
Anderlecht, nu Stade Rennes) en Krépin Diatta (
Club Brugge) nog iets regelmatiger zijn dan hem.
Anderzijds is Théo Bongonda onwaarschijnlijk efficiënt in zijn gepoogde offensieve acties, geen enkele speler die dit seizoen op zijn drie posities uitkwam, kon namelijk zijn aanvallende efficiëntie overstijgen. Er mag dus gerust gesteld worden dat Bongonda misschien wel één van de beste spelers is die de Jupiler Pro League te bieden heeft. In vergelijking met vorig seizoen nam zijn desbetreffende efficiëntie zowaar 10 procent toe. Diezelfde progressie is ook merkbaar bij Bongonda's dribbels, ook in dit onderdeel steek hij onder zijn positionele collega's vooralsnog iedereen de loef af.
Théo Bongonda
2020-2021 tegenover (2019-2020)
Geslaagde offensieve duels: 53% – (43%)
Geslaagde dribbels: 78% – (55%)
Doelpunten per 90': 0,61 – (0,30)
PRIORITEIT NUMERO UNO
Théo Bongonda heeft één grote uitdaging dit seizoen. Indien hij erin slaagt om zijn huidige vorm aan te houden, dan zal er helemaal geen maat staan op de prestaties van de aanvaller. De verdere afloop van zijn jaargang zal echter grotendeels afhankelijk zijn wie de volgende coach wordt bij KRC Genk. En vooral hoe hij zal omgaan met de gevoelige Bongonda. Enkele weken terug zagen we hem nog luidop lachen in de perszaal van Genk, gelukkig op mentaal en sportief vlak: het resultaat van een vruchtbare samenwerking met Jess Thorup. Je kan het Bongonda's ontgoochelde reactie op het vertrek van de Deense coach dan ook niet kwalijk nemen, net nu hij tegen zijn beste niveau aanhinkt – grotendeels dankzij Jess Thorup. De nieuwe Genk-coach weet straks alvast wie hij het eerst voor zich moet zien te winnen.