Analist en commentator Peter Vandenbempt deed in zijn tweewekelijkse column voor de krant Het Nieuwsblad zijn beklag over de moeilijke keuze die hij moet maken op het stembiljet van de Gouden Schoen. In tegenstelling tot bij de meest recente edities van de verkiezing, is het kransje met favorieten immers behoorlijk breed en erg aan mekaar gewaagd. VoetbalNieuws polst dan ook bij zijn lezers om te weten te komen wie hun topfavoriet is.
In dit bijzondere corona-jaar werd de stemprocedure voor één keer omgegooid. Zo wordt de winnaar dit keer verkozen op basis van één ronde die loopt over het volledige kalenderjaar 2020. Hierdoor is het lijstje met de kanshebbers redelijk uitgebreid. VoetbalNieuws zette voor u alvast een tiental opties op een rijtje. Bediscussieer het aan de kersttafel in je bubbel en duidt vervolgens jouw favoriet aan via de onderstaande poll!
Raphael Holzhauser (Beerschot VA)
De Oostenrijkse spelmaker kroonde zich afgelopen seizoen tot assist-koning in 1B en leidde Beerschot zo mee naar de titel en promotie. In zijn eerste maanden in de Jupiler Pro League waren zijn prestaties pas echt indrukwekkend, met onder meer 11 goals en 9 assists in 16 competitieduels. Door de corona-golf bij zijn club verdween Holzhauser de laatste speeldagen wat uit beeld, maar dat zou geen rol mogen spelen.
Charles De Ketelaere (Club Brugge)
2020 werd hét jaar van de doorbraak voor CDK. Het jeugdproduct van Club groeide bij de landskampioen uit tot één van de grote smaakmakers en is op zijn 19de een absolute publiekslieveling op Jan Breydel. Bovendien schitterde hij in de Champions League en debuteerde hij als Rode Duivel. De prijs voor 'Belofte van het Jaar' lijkt hij zo goed als binnen te hebben, maar ook in de hoofdcategorie zal De Ketelaere ongetwijfeld punten scoren.
Theo Bongonda (KRC Genk)
In de laatste wedstrijden sprong hij niet zo fel in het oog, maar dat maakte de flankaanvaller in de voorbije maanden ruimschoots goed. Sinds het vertrek van Hannes Wolf is de 25-jarige flankaanvaller helemaal ontbolsterd bij Genk en dat is ook te merken aan zijn statistieken dit seizoen: 11 goals en 1 assist in 13 competitiewedstrijden. Afwachten of dat ook voldoende zal zijn om de trofee voor beste speler van 2020 in de wacht te slepen.
Simon Mignolet (Club Brugge)
De tweede speler van Club Brugge in dit lijstje en zeker niet de laatste. Logisch ook: Blauw-Zwart kroonde zich met ruime voorsprong tot kampioen in de stopgezette competitie en is ook goed op weg om het jaar af te sluiten als leider. Mignolet speelde een cruciale rol in dat succes. In de laatste weken stapelt hij de clean-sheets ook weer op. Het grote nadeel voor hem is dat er een aparte categorie is voor doelmannen, wat hem allicht de nodige stemmen zal kosten.
Lior Refaelov (Antwerp FC)
De Israëliër zei het onlangs zelf nog: "van alle jaren die ik al in België speel, is dit mijn grootste kans om de Gouden Schoen te winnen". Refaelov geniet onder coach Ivan Leko de nodige vrijheid en daar bedankte hij voor door zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Bovendien stond de aanvaller er op de grote momenten. Hij scoorde het enige doelpunt in de bekerfinale tegen zijn ex-team Club Brugge én de enige treffer in de stuntzege tegen Tottenham. Volgens heel wat waarnemers is hij dé topfavoriet.
Xavier Mercier (OH Leuven)
Wie voor het seizoen had durven voorspellen dat Mercier bij de kanshebbers voor de Gouden Schoen zou behoren, werd allicht voor gek verklaard. Maar OHL deed het de voorbije maanden gewoonweg uitstekend en de Franse spelmaker speelde een sleutelrol in dat succes. Heeft misschien wel de beste vista in de JPL, wat hem tot dusver 11 assists en ook 5 doelpunten opleverde.
Paul Onuachu (KRC Genk)
Het belangrijkste in het voetbal blijft natuurlijk doelpunten maken en wat dat betreft stond er dit seizoen geen maat op de boomlange Nigeriaan. In 16 competitieduels scoorde hij al 14 keer, daar komen er ongetwijfeld nog een pak bij. Op een bepaald moment was hij naast Bayern-uitblinker Robert Lewandowski zelfs de efficiëntste spits op de Belgische velden. Bovendien is Onuachu voor zijn lengte ook nog behoorlijk technische en zo een grote meerwaarde in het veldspel van Racing.
Clinton Mata (Club Brugge)
De enige verdediger in deze lijst, maar de Angolees speelde dan ook een beresterk 2020. Kende in het najaar een dipje, de laatste weken haalt hij echter opnieuw een zeer hoog niveau. Niet voor niets deed Blauw-Zwart afgelopen zomer een flinke inspanning om hem uit de klauwen van onder meer Hertha Berlijn te houden. Indien hij destijds niet enkele wedstrijden voor Angola had gespeeld, zou hij ongetwijfeld ook met de Duivels naar het EK 2021 gaan.
Hans Vanaken (Club Brugge)
De vierde speler van de landskampioen in deze lijst, maar als titelverdediger kon hij natuurlijk niet ontbreken. Met 9 goals en 8 assist over een heel kalenderjaar kan Vanaken statistisch gezien terugblikken op een degelijk 2020. Bovendien kon hij weer enkele (Europese) records op scherp zetten bij Blauw-Zwart. Over het algemeen was hij wel minder indrukwekkend dan in zijn twee voorbije triomftochten, de kans dat hij een 3 op 3 zal boeken is dan ook klein.
Een outsider
Bovenstaande spelers horen op papier bij de favorieten, maar er zijn nog kanshebbers. Aan Waalse kant zullen bijvoorbeeld ook spelers van het sterk presterende Charleroi punten scoren. Met zijn 13 goals en 3 assist mag ook Thomas Henry (OHL) niet over het hoofd gezien worden. Hendrik Van Crombrugge, Michael Murillo en Lukas Nmecha presteerden ook sterk, maar allicht is het niet voldoende om Anderlecht weer op het hoogste schavot te krijgen. En dan zijn er nog meer outsiders zoals Dieumerci Mbokani (Antwerp), Roman Yaremchuk (AA Gent), Tarik Tissoudali (Beerschot), Zinho Vanheusden (Standard), ... . Kortom: een verrassende winnaar is in dit unieke jaar niet uitgesloten.