30 miljoen euro. Dat was de marktwaarde van Jakub Bruun Larsen in 2018. Sindsdien zou de ster van de Deense aanvaller wat tanende zijn, maar zijn prestaties beweren echter het tegendeel. Net zoals in het geval van Majeed Ashimeru heeft Anderlecht dus zijn zinnen gezet op een echt topdoelwit.
ANDERLECHT ZET HEROPBOUW IN
Peter Verbeke blijft Vincent Kompany maar verrassen. Nadat RSC Anderlecht eerder deze week Majeed Ashimeru kon huren van RB Salzburg – mét aankoopoptie – blijft de Head of Sports zijn hoofdcoach interessante transferopties voorleggen. Het scoutingsdepartement van Anderlecht kwam eerder al op de proppen met enkele hoogwaardige voetbaltalenten zoals Bryan Reynolds, Brenden Aaronson en Maximiliano Lovera maar in die dossiers werd Sporting geconfronteerd met hun financiële limieten. 't Is daarom een erg straffe zet dat Anderlecht deze week uitpakte met de komst van Ashimeru.
De Ghanese middenvelder is een polyvalente middenvelder met een uitstekende techniek, passing en vista. Dat Anderlecht hem kon vooreerst huren van RB Salzburg is al een grote overwinning, maar bovendien slaagde Peter Verbeke er zelfs in om een interessante aankoopoptie af te dwingen in het huurcontract. Op die manier gaat Anderlecht een nieuwe fase in van hun noodzakelijke heropbouw, waarbij Sporting bij deze transfer meer de touwtjes in eigen handen krijgt. Ashimeru wordt ongetwijfeld een belangrijke pion in het sportieve plan bij Anderlecht, maar daarnaast heeft de club door deze aankoopoptie ook uitzicht op een financiële meerwaarde bij een toekomstige verkoop.
Maar met enkel Majeed Ashimeru erbij zal Anderlecht straks opeens niet voor de Belgische landstitel strijden. 't Is daarom dat Anderlecht nog steeds uitkijkt naar interessante – en vooral financieel haalbare – profielen. Na de straffe zet van Ashimeru heeft Sporting bijvoorbeeld ook het vizier gericht op Jacob Bruun Larsen, een 22-jarige flankaanvaller van TSG 1899 Hoffenheim die ook als centrale spits uit de voeten kan. Net zoals in het geval van Ashimeru, die de posities van zes, acht en tien onder de knie heeft, zet Anderlecht dus vol in op kwalitatieve veelzijdigheid. Het rendement maximaliseren, heet dat dan.
KLOPP - TUCHEL - FAVRE
Net zoals Majeed Ashimeru is Jacob Bruun Larsen niet meteen een grote naam voor het Belgische publiek, maar de Deense aanvaller is echt niet de eerste de beste. Op zestienjarige leeftijd haalde Borussia Dortmund het grote talent binnen voor de neus van onder meer PSV Eindhoven en Liverpool. In Noordrijn-Westfalen startte Bruun Larsen aanvankelijk in de jeugdreeksen – waar hij getraind werd door Hannes Wolf (ex-KRC Genk) - en behoorde hij tot de veelbelovende '98 generatie waar ook Christian Pulisic deel van uit maakte. Toen Jürgen Klopp in 2015 Borussia Dortmund verliet voor Liverpool, waren Bruun Larsen en Pulisic nog niet klaar voor het grote werk. Tijdens zijn afscheid bij Dortmund verklaarde Klopp echter dat hij het erg jammer vond dat hij die talentvolle generatie niet had kunnen trainen in de hoofdmacht van Borussia.
Thomas Tuchel, de opvolger van Jürgen Klopp bij Borussia Dortmund, had wél de eer om het talent van Christian Pulisic en Jacob Bruun Larsen bij te schaven. Twee jaar na zijn aankomst bij Borussia Dortmund maakte de 18-jarige Bruun Larsen zijn grote debuut onder Tuchel, maar uiteindelijk het bleef ook bij die ene bekerwedstrijd. Onder de volgende coach Lucien Favre kreeg Bruun Larsen na een uitleenbeurt aan VfB Stuttgart, wél vaak zijn kans. De vaardige flankaanvaller blonk uit in de Bundesliga en de Champions League door zijn balbehandeling, doelgerichtheid en snelheid. Op dat moment bedroeg de marktwaarde van Bruun Larsen zelfs 20 miljoen euro, en bemande hij samen met Jadon Sancho en Marco Reus een indrukwekkende voorhoede in het Signal Iduna Park. Lucien Favre was een grote bewonderaar van Bruun Larsens kwaliteiten en de aanvaller stal met zijn ogen door zijn ploegmaat en groot voorbeeld Marco Reus nauwlettend op te volgen en te analyseren.
IN GOOD COMPANY
Jacob Bruun Larsen slaagde er evenwel niet in om zijn basisplaats vast te houden en TSG Hoffenheim was bereid om het grote talent aan boord te halen. Die Hoffe betaalden in de vorige wintermercato maar liefst 9 miljoen euro aan Borussia Dortmund. De komst van Bruun Larsen was er vooral één om enkele tekortkomingen recht te trekken in de ploeg van Hoffenheim, hoewel er intern vooral geduld werd gevraagd aan de aanvaller. Hoewel Bruun Larsen in eerste instantie geen basisspeler was in de PreZero Arena, toch demonstreerde hij fraaie prestaties in zijn gegunde speelminuten.
In elf competitiewedstrijden kon Bruun Larsen slechts één assist afleveren bij Hoffenheim, maar achter dat cijfer schuilt echter een grote nuance. Volgens het model van de expected assists moest Bruun Larsen in die periode namelijk 2,18 expected assists verschaft hebben. Dat komt erop neer dat hij zijn ploegmaats vaker in een scorende stelling bracht dan dat zijn één assist eigenlijk aangeeft. Berekend per 90 minuten voorzag Bruun Larsen vorig seizoen bij Hoffenheim 0,39 expected assist, waarmee hij op gemiddelde basis één van de grootste kansenmakers was in de Duitse Bundesliga. En da’s toch wel een fraaie referentie.
Het is dan ook niet vreemd dat Jacob Bruun Larsen per 90 minuten ook 2,15 shot assist aanlevert. Een shot assist betekent een pass waarop meteen een poging naar het doel volgt via een ploegmaat. In de voorbije jaargang van de Bundesliga waren er op dat vlak slechts twee positionele collega’s beter dan hem. Ook bij de accuraatheid qua passing vooruit, acceleraties met (of zonder) bal aan de voet en aanvallende efficiëntie was Bruun Larsen vorig seizoen steevast te vinden in de top tien lijstjes van de flankaanvallers uit de Bundesliga. Zo slecht was zijn periode bij Hoffenheim dus helemaal niet.
TOPAANWINST VOOR ANDERLECHT
Als aanvallend ingestelde spits zijn het aantal key passes per wedstrijd ook belangrijk. Zoals de term aangeeft, zijn dit sleutelpasses die steeds van een groot belang voor een ploeg. Dit soort passes brengt een ploegmaat meteen in een scorende positie, maar die uiteindelijk niet wordt omgezet in een doelpunt. Jacob Bruun Larsen brengt per 90 minuten minstens één zo'n key pass aan. Enkel Ivan Perisic (Bayern München), Moussa Diaby (Bayer Leverkusen), Serge Gnabry (Bayen München) en Jadon Sancho (Borussia Dortmund) produceerden vorig seizoen – onder de flankaanvallers van de Bundesliga – nog meer key passes dan Bruun Larsen. En da's best wel een knap gezelschap.
Hoewel Jacob Bruun Larsen al even niet meer 'hot' is in vergelijking met zijn periode bij Borussia Dortmund, de nog steeds maar 22-jarige Deen blijft evenwel een vat vol talent. Hierboven gaven we meer dan voldoende argumenten om te staven dat Bruun Larsen nog steeds een meerwaarde kan betekenen in de Bundesliga, en daarom zou hij dus ook een eventuele topwinst kunnen betekenen voor RSC Anderlecht. Vincent Kompany loog dus niet als hij zegt dat Peter Verbeke hem blijft verrassen met interessante namen. De grote vraag luidt evenwel of Bruun Larsen financieel wel haalbaar is voor Sporting, maar diezelfde vraag werd overigens ook gesteld bij de huurtransfer (met aankoopoptie) van Majeed Ashimeru.
POLL: Is Bruun Larsen een gokje waard?