Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas Dost uiteraard de onbetwiste aanvalsleider, maar op 31-jarige leeftijd zal er binnen afzienbare periode gedacht moeten worden aan een adequate vervanger. Met het oog op de toekomst staat Club Brugge daarom op het punt om Daniel Pérez aan te trekken. Op Jan Breydel hoopt men dat de Venezolaan op termijn de natuurlijke opvolger van Dost zal worden.
MANNAERT KIJKT VOORUIT
Bas Dost beloofde het al bij zijn aankomst: hij is wat van plan bij Club Brugge. De huidige landskampioen dokte 4 miljoen euro voor de Nederlandse goalgetter, wat meteen goed is voor een plaatsje in de top tien der duurste Brugse aankopen. Dost is een dure vogel, maar ook een garantie op doelpunten. Dat bewees hij al in zijn eerste wedstrijden tegen Sint-Truiden, Beerschot VA en KV Oostende waarin hij telkens trefzeker was. 4 miljoen euro is weinig geld voor een ware doelpuntenmachine, die momenteel een gemiddelde aanhoudt van één doelpunt per wedstrijd. Maar anderzijds is Dost met zijn 31 lentes niet meteen een optie voor op de lange termijn. En dan blijkt die 4 miljoen euro opeens wél een serieuze investering te zijn.
Naarmate een voetballer de grens van 30 jaar overstijgt, liggen de fysieke capaciteiten niet meer op hun toppunt. In de Belgische Jupiler Pro League kan Dost die matiging ongetwijfeld nog probleemloos compenseren, maar op het niveau van de Champions League zal dat wel stelselmatig voelbaar worden. Mits een goede bediening door zijn ploegmaats, iets wat momenteel zeker het geval is, zal Dost de komende jaar nog steeds een respectabel aantal doelpunten kunnen scoren in België. Maar toch kijkt manager Vincent Mannaert vandaag al verder vooruit in de toekomst, en wil hij ondertussen een opvolger klaarstomen om binnen enkele jaren de wissel van de wacht veilig te stellen.
CONCURRENTIE VOOR BADJI
Daarom staat Daniel Pérez (Metropolitanos FC) op het punt om een contract te tekenen bij Club Brugge. De 19-jarige centrumaanvaller heeft hetzelfde profiel als Bas Dost, maar Pérez is vandaag natuurlijk kwalitatief minder dan de Nederlander. Voorlopig dan toch, zo hoopt men op Jan Breydel. Club zou 250 duizend euro betalen om de veelbelovende aanvaller binnen te halen en het heeft alvast een ontwikkelingsplan opgesteld voor hun kersverse aanwinst. In analogie met Ibrahima Fofana en Formose Mendy zal de Venezolaan dit seizoen eerst nog rijpen bij Club NXT om daarna in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen aan te sluiten bij de A-kern.
Op die manier beschikt Club NXT straks over een grote weelde in het offensieve compartiment. Pérez zal dan ongetwijfeld voldoende speelminuten krijgen, maar dat geldt evenzeer voor Youssouph Badji. De Senegalese aanvaller bewees dit seizoen meermaals een erg nuttige spits te zijn voor het eerste elftal, en hij moet zich bij Club NXT op wekelijkse basis verder ontwikkelen en perfectioneren. Het vertrek van de veelbelovende Thibo Baeten, de 18-jarige spits die dit seizoen bij Club NXT al 6 keer scoorde in 15 matchen, naar NEC Nijmegen maakt dus plaats vrij voor Pérez.
IN DE VOETSPOREN VAN VARGAS
Op amper 19-jarige leeftijd is Daniel Pérez al één van de beste aanvallers in de Venezolaanse Primera Division. Het kalenderjaar 2020 betekende zijn grote doorbraak, en dat verzilvert hij nu dus met een knappe transfer naar Club Brugge. Omdat Pérez eerst zal aanpikken bij het tweede elftal gunt Club Brugge de spits een essentiële aanpassingsperiode. Door het grote cultuurverschil tussen Venezuela en België zal Pérez zich eerst persoonlijk moeten settelen, en op Jan Breydel hoopt men dat deze transitieperiode vlot zal verlopen. Daarnaast zal Pérez zich ook moeten adapteren aan het niveauverschil op het sportief vlak. Zijn eerste maanden in Brugge worden in die optiek alvast boeiend om volgen.
Daniel Pérez wordt zo de tweede Venezolaan in Brugse loondienst. Met zijn verhuis naar Club Brugge treedt hij in de voetsporen van Ronald Vargas, de blessuregevoelige aanvallende middenvelder die drie seizoenen het mooie weer maakte op Jan Breydel. In een verder verleden vertoefde ook nog een andere Venezolaan een tijdje bij Club Brugge. In 2006 legde de 19-jarige Rubén Arocha, opgeleid bij Real Madrid, een test af bij de West-Vlamingen. Na enkele weken werd de nummer tien reeds doorgestuurd, net zoals enkele andere testers zoals Mohamed Habib en Adriano. Bij Club wordt er alvast gehoopt dat Pérez een even grote bijdrage zal kunnen leveren zoals Ronald Vargas dat deed – indien fit uiteraard.
HET HARDE LABEUR
Club Brugge zocht in de voorbije jaren koortsachtig naar een scorende centrumpits, en met Bas Dost heeft Blauw-Zwart die nu ook eindelijk te pakken. De transfer van de Nederlander is eerder in strijd met de beproefde transferstrategie die meer gericht is op het aantrekken van jonge maar veelbelovende talenten met een grote progressiemarge genre Wesley, Odillon Kossounou, Emmanuel Dennis en Krépin Diatta. Met een transferprijs van 4 miljoen euro moest Club dus flink doorduwen om Dost te kunnen aantrekken, en het leidt geen twijfel dat Club Brugge niet om de twee of drie jaar dergelijk bedrag zal ophoesten voor een bewezen centrumspits die op leeftijd is.
De komst van Daniel Pérez zou een anticipatie kunnen zijn om Bas Dost binnen enkele jaren uiteindelijk te kunnen aflossen. De Venezolaanse sensatie heeft gelijkaardige kwaliteiten zoals de Nederlander, al zijn die vandaag uiteraard nog verre van gepolijst. In de Primera Division bewees Pérez een erg nuttige schakel te zijn die het hard labeur ook niet schuwt. Een erg verfijnde centrumspits is hij niet meteen, maar hij levert wel telkens zijn bijdrage in het defensieve compartiment. Geen enkele andere centrumspits in Venezuela pleegt namelijk meer intercepties per 90 minuten dan Pérez. Bovendien tekent hij per wedstrijd gemiddeld voor 6 geslaagde defensieve acties, wat goed is voor de tweede plaats onder zijn positionele collega’s. Bluvn goan, zoals de Brugse slogan luidt.
ONGEZIENE EFFICIËNTIE
Daniel Pérez is verre van een afgewerkt product. Zo kan zijn passing nog stukken beter en ook zijn dribbels moeten nog veel efficiënter worden. Maar als centrumspits vindt hij wel aardig de weg naar het doel. Dit seizoen scoorde hij bij Metropolitanos FC al 6 goals in 9 competitiematchen, waarmee hij in de top tien prijkt van de topschutterstand. Maar als we zijn speelminuten omrekenen in aantal doelpunten, dan is Pérez veruit de frequentste doelpuntenmaker van de Primera Divison. Per 90 minuten is hij namelijk goed voor 0,81 doelpunt. Bovendien heeft hij ook bitter weinig kansen nodig om effectief tot scoren te komen. Zijn omzetting van doelkansen naar doelpunten ligt bijvoorbeeld op een enorm hoge 42 procent. Als hij die ratio kan aanhouden bij Club NXT, dan staat er hem alvast een erg mooie toekomst te wachten in Brugge en Europa.
POLL: Is Pérez een goeie aankoop?