De hoofddoelstelling bij RSC Anderlecht is tweeledig. Er moeten op sportief en financieel vlak goede resultaten geboekt worden. Sporting begint stelselmatig te slagen in die betrachting, en daarin is Paul Mukairu de grote exponent. Hoewel de Nigeriaan de top van zijn kunnen nog niet bereikt heeft, geniet Anderlecht in zijn individueel geval al over uitstekende sportieve en financiële perspectieven.
MUKAIRU OF NIEMAND
Het siert Peter Verbeke & co. In de slotfase van de tweede zomermercato was de doelstelling erg duidelijk. 't Was Paul Mukairu of niemand meer. En Verbeke hield uiteindelijk zijn woord. De scouts van Anderlecht hielden de Nigeriaanse flankaanvaller al maandenlang in het oog, en op de allerlaatste dag van de zomermercato was het dan eindelijk prijs. Sporting slaagde erin om Mukairu voor één seizoen te huren van het Turkse Antalyaspor, waarbij Anderlecht ook een aankoopoptie kon afdwingen van drie miljoen euro.
Nochtans slaan veel Belgische clubs traditiegetrouw in paniek tijdens de eindfase van elke transfermercato. In het recente verleden was bij Anderlecht bijvoorbeeld erg vaak het geval. Met de keuze 'Mukairu of niemand', benadrukte Anderlecht het sportieve belang van de inkomende transfers. Ooit was het anders, toen de club te vaak werd aangewezen op het advies van bevriende huismakelaars. Dat ook Vincent Kompany een grote voorstander was van Mukairu's komst, spreekt daarbij boekdelen.
Paul Mukairu werd oorspronkelijk aangetrokken als opvolger van Jérémy Doku. Op basis van zijn prestaties bij Antalyaspor deed de Nigeriaan wel wat denken aan het goudhaantje uit Neerpede. Mukairu is snel, krachtig, doelgericht, dribbelt veel én hij kan de bal goed bijhouden. Maar daar houdt de vergelijking wel stilaan op, een exacte kopie van Doku is hij niet. Mukairu heeft zijn eigen stijl. Sierlijke sleepbewegingen, veel dribbels. Maar voorlopig wel nog te weinig rendement.
DROOMSTART
Nochtans was zijn start bij RSC Anderlecht erg efficiënt. Paul Mukairu was op papier sinds 5 oktober een officiële speler van Anderlecht, maar door aanslepende administratieve problemen duurde het nog drie weken vooraleer hij voet zette op Belgische bodem. Mukairu had op Neerpede amper twee trainingen in de benen maar hoofdcoach Vincent Kompany nam zijn nieuwste offensieve aanwinst alsnog op in de eerstvolgende wedstrijdselectie tegen The Great Old.
Amper dertien minuten en één doelpoging. Tijdens zijn grote debuut voor Anderlecht had Paul Mukairu niet veel nodig om zich in de kijker te spelen. Eén schot van de laatste winteraanwinst was voldoende om de 1-0 overwinning tegen Antwerp binnen te slepen. Als binnenkomer kan dat best wel tellen. “Iemand die hard werkt zoals hij, die zo graag het team wil helpen, die moet worden beloond. Zijn doelpunt is zijn beloning”, Kompany heeft het wel voor Mukairu.
Sinds zijn droomstart voor Anderlecht lukte Paul Mukairu slechts nog één doelpunt in zestien competitiewedstrijden. Tegenover dat laag aantal doelpunten staan er wel nog vier assists. Maar de slotsom is dat de Nigeriaan voorlopig te weinig rendement brengt. Flukse dribbels, versnellingen met de bal aan de voet en een onbevangen speelstijl spreken dan wel weer in zijn voordeel. Talent heeft Mukairu met overvloed, maar dat moet nog verder worden ontplooid naar pure kwaliteit.
PRO EN CONTRA
Ondanks zijn laag rendement brengt Paul Mukairu toch een grote meerwaarde in de ploeg van Vincent Kompany. De coach probeert zijn 21-jarige flankaanvaller te kneden tot een betere voetballer, en dat lijkt stelselmatig ook te lukken. 't Is daarom net zo vreemd dat Mukairu onlangs zijn basisplaats kwijtspeelde aan Jacob Bruun Larsen, de Deense huurling die voorlopig veel minder brengt dan de Nigeriaan. Die nieuwe wending zorgt ervoor dat Mukairu belangrijke speeltijd mist om zijn volledig potentieel te bereiken.
Want Paul Mukairu is dit seizoen uitgegroeid tot één van de beste flankaanvallers van de Jupiler Pro League. Zijn statistieken met twee doelpunten en vier assists vallen uiteraard nog te licht uit, maar zijn individuele prestaties zijn erg veelbelovend. En enigszins ook kwalitatief. Mukairu is onder alle linker- en rechter flankaanvallers bijvoorbeeld de primus in de succesvolle offensieve acties. Per wedstrijd laat hij namelijk bijna acht dergelijke geslaagde acties noteren.
Paul Mukairu is ook de koploper bij het aantal verrichte dribbels en versnellingen met de bal aan de voet. Geen enkele andere flankaanvaller kan alvast zijn gemiddelde van elf dribbels per wedstrijd overstijgen. Zijn dribbel-efficiëntie kan anderzijds wel wat beter, met 57 procent aan geslaagde dribbels bezet hij namelijk de zevende plaats. Daarnaast scoort Mukairu bedenkelijk laag in de efficiëntie voor het doel, maar dat is dus allerminst een grote verrassing.
MILJOENEN UIT ROME
Ook al heeft Paul Mukairu nog veel werkpunten, hij kan toch terecht beschouwd worden als een belangrijke pion in het elftal van Vincent Kompany. Hier en daar werd al opgeworpen dat Anderlecht zinnens is om eind dit seizoen de aankoopoptie te lichten in zijn huurcontract met Antalyaspor. Gezien zijn positieve huidige prestaties, groot potentieel en dito progressiemarge lijkt ons dat alvast een logische en gerechtvaardigde overweging van de club.
Op 8 januari liet Paul Mukairu ook zelf verstaan dat hij openstaat voor een verlengd verblijf in het Lotto Park. “Ik ben hier graag”, verklaarde hij toen aan La Dernière Heure. “Het was liefde op het eerste gezicht met Anderlecht en er wordt geweldig voor mij gezorgd, dus ik zou heel graag blijven. Maar dat is niet aan mij.” Indien Anderlecht de aankoopoptie licht ten bedrage van 3 miljoen euro, dan zal dit dus beschouwd worden als een logische beslissing. En al zeker gezien de recente grote buitenlandse interesse in Mukairu.
Volgens het Italiaanse Calciomercato ligt AS Roma namelijk op de loer voor Paul Mukairu. De Giallorossi zien in de Anderlecht-huurling een adequate vervanger voor Carles Perez, de jonge Spanjaard die niet overtuigt bij Roma. De club uit de Italiaanse hoofdstad zou alvast zo'n 4,5 tot 5 miljoen euro veil hebben voor Mukairu, en daarmee kan Anderlecht dus een uitstekende financiële zaak realiseren. Deze nieuwe situatie maakt het lichten van de aankoopoptie dus nog interessanter.
50% RENDEMENT
Indien Anderlecht de aankoopoptie van drie miljoen licht in Mukairu's huurcontract, en hem bijgevolg doorverkoopt voor 4,5 miljoen euro, dan maakt het een mooie winst van anderhalf miljoen euro. Het rendement in deze transactie zou dan 50 procent bedragen, en het is al lang geleden dat Anderlecht dergelijke winstmarge zou boeken – de verkoop van de eigen jeugdspelers buiten beschouwing gelaten. Daarvoor moeten we al terugkeren naar 2018, toen Anderlecht Uros Spajic voor 6 miljoen euro verkocht aan Krasnodar. Het betreffende financieel rendement in die transfer bedroeg toen 140 procent, want Anderlecht betaalde in 2017 nog 2,5 miljoen euro aan Toulouse FC.
Het financieel perspectief in de potentiële transactie tussen Antalyaspor, Anderlecht en AS Roma is dus erg aantrekkelijk. Anderzijds kan Paul Mukairu zich volgend seizoen nog meer ontwikkelen bij Anderlecht, waardoor de club volgend jaar uitzicht kan krijgen op een nog grotere financiële marge. 't Wordt dus een moeilijke afweging die Anderlecht zal moeten maken. In dit verhaal kan er voorlopig één duidelijke vaststelling worden gemaakt: en dat is de neus voor talent van Peter Verbeke en zijn scouts. Niet al zijn inkomende transfers bleken een groot succes, maar gezien de beperkte financiële middelen haalt de Head of Sports toch het onderste uit de kan. Deze recente wending omtrent Mukairu is daar een bewijs van, op het sportief én financieel gebied.
Maar ook de huidige meerwaarde van Josh Cullen, Lukas Nmecha en Timon Wellenreuther mag hierin niet vergeten worden. Daarnaast kunnen ook Jacob Bruun Larsen, Majeed Ashimeru en Abdoulay Diaby straks nog een grote rol van betekenis spelen. Bovendien startten de uitgeleende flops Michel Vlap en Mustapha Bundu aan een sportieve revival, en dat opent alweer nieuwe perspectieven op het sportief en financieel gebied. Met mondjesmaat wordt de relance ingezet bij Anderlecht. Moeilijk gaat ook.
POLL: Moet Anderlecht hem houden of verkopen?