Wintertransfers houden altijd een grote risico-factor in. Het is bij RSC Anderlecht bijvoorbeeld nog steeds wachten op de verwachte meerwaarde van Majeed Ashimeru, Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen. Sinds zijn aankomst in het Lotto Park kwam die laatste nochtans elke competitiewedstrijd in actie, maar zijn krediet bereikt stilaan zowaar een dieptepunt.
HIËRARCHIE
Het krediet van Jacob Bruun Larsen bij RSC Anderlecht slinkt zienderogen. Als basisspeler kreeg de 22-jarige Deen voorheen vier opeenvolgende wedstrijden de voorkeur op Paul Mukairu, maar goede prestaties leverde hij toen niet af. Sterker nog, de publieke opinie maakte zich al terecht de bemerking waarom de tegenvallende Bruun Larsen steeds maar de voorkeur bleef genieten op de meer dreigende en dynamischere Mukairu. In die bewuste periode van vier competitiewedstrijden als basisspeler werd de winteraanwinst bovendien twee keer gewisseld aan de rust: hoopgevend was het allemaal niet.
Dit was niet meteen het scenario dat RSC Anderlecht voor ogen had, toen het Jacob Bruun Larsen in januari op huurbasis aantrok. Sporting hield uiteraard wel rekening met een bepaalde aanpassings- en inloopperiode omdat Bruun Larsen eerder dit seizoen amper 101 minuten kwam bij zijn werkgever TSG 1899 Hoffenheim. Na zo'n lange periode van gebrekkige speelgelegenheid moeten de sportieve verwachtingen getemperd worden, en staat het winnen van wedstrijdritme op de eerste plaats. Daarom kwam Bruun Larsen sinds zijn aankomst in het Lotto Park reeds in elke competitiewedstrijd aan bod.
Zo'n stelselmatige manier van integratie is de beste wijze om de intrinsieke kwaliteiten van Jacob Bruun Larsen opnieuw te laten ontplooien. Maar anderzijds mag zo'n betreffende aanpassingsperiode de sportieve continuïteit van de ploeg niet aantasten. Dat laatste was alvast het geval toen Bruun Larsen vier wedstrijden op rij de voorkeur kreeg op Paul Mukairu. Maar ondertussen vindt ook Vincent Kompany dat de Nigeriaan tegenwoordig meer te bieden heeft dan de Deense huurling. Bruun Larsen was in de recente matchen tegen Standard en KV Mechelen een invaller, en Mukairu telkens een basisspeler.
PLAN B
Vandaag wordt huidige status van Jacob Bruun Larsen gelijkgesteld aan zijn recent afgeleverde prestaties bij RSC Anderlecht: een invaller. Het is namelijk de logica zelve dat de huurling van Hoffenheim tegenwoordig het sportieve onderspit moet delven aan Paul Mukairu, hoewel die ook vaak hoogtes en laagtes met elkaar afwisselt. Daarom schakelde Anderlecht onlangs over naar het plan B met Bruun Larsen. Als invaller kan hij nog steeds op wekelijkse basis zijn speelminuten pakken, en bijgevolg meer wedstrijdritme opdoen om een hoger sportief niveau te halen.
Maar zowel tegen Standard als tegen KV Mechelen viel er alvast geen progressie te merken in diens prestaties. Tegen Malinwa mocht Jacob Bruun Larsen een goeie twintig minuten opdraven, maar hij bracht zijn ploeg echter niets bij. Eén dribbel, één schot richting het doel en één voorzet, waarbij hij telkens niet in zijn opzet slaagde. Bruun Larsen telde in die twintig minuten ook zes balverliezen, da's er eentje meer dan Paul Mukairu die overigens zeventig minuten op het veld stond. 't Was zondag al competitiewedstrijd nummer zeven voor Bruun Larsen, maar punten scoren deed hij alweer niet.
GEDULD LOONT?
Toegegeven, ook wij hadden in januari hooggespannen verwachtingen over de transfer van Jacob Bruun Larsen naar RSC Anderlecht. Een voormalig toptalent van Borussia Dortmund, wiens marktwaarde drie jaar geleden nog dertig miljoen euro bedroeg: dat zou weleens vonken kunnen geven in het Lotto Park. In Noordrijn-Westfalen behoorde Bruun Larsen tot de veelbelovende '98 generatie waar ook Christian Pulisic deel van uit maakte. Jürgen Klopp, de ex-coach van Borussia Dortmund en nu Liverpool, vond trouwens erg jammer dat hij die talentvolle lichting niet had kunnen trainen in de hoofdmacht. 't Is maar om te kaderen dat Bruun Larsen nog niet zo lang geleden erg 'hot' was in het Europese voetballandschap.
In de voorbije jaren stagneerde de ontwikkeling van Jacob Bruun Larsen echter, waardoor hij vorig jaar voor negen miljoen euro naar TSG Hoffenheim trok. Ondanks het feit dat de Deen geen onbetwiste basisspelers was in de PreZero Arena, demonstreerde Bruun Larsen er toch vaak zijn intrinsieke kwaliteiten en klasse. Zo leverde hij toen per 90 minuten één key pass af, het soort sleutelpasses die een ploegmaat meteen in een scorende positie brengt. Onder zijn positionele collega's in de Bundesliga produceerden vorig seizoen enkel Ivan Perisic, Moussa Diaby, Serge Gnabry en Jadon Sancho nog meer key passes.
In elf competitiewedstrijden kon Bruun Larsen vorig seizoen slechts één assist afleveren bij Hoffenheim, maar achter dat cijfer schuilt echter een grote nuance. Volgens het model van de expected assists moest Bruun Larsen in die periode namelijk 2,18 expected assists verschaft hebben. Dat komt erop neer dat hij zijn ploegmaats vaker in een scorende stelling bracht dan dat zijn één assist eigenlijk aangeeft. Berekend per 90 minuten voorzag Bruun Larsen vorig seizoen bij Hoffenheim 0,39 expected assist, waarmee hij op gemiddelde basis één van de grootste kansenmakers was in de Duitse Bundesliga. En da’s toch wel een fraaie referentie.
Ook bij de accuraatheid qua passing vooruit, acceleraties met (of zonder) bal aan de voet en aanvallende efficiëntie was Jacob Bruun Larsen vorig seizoen steevast te vinden in de top tien lijstjes van de flankaanvallers uit de Bundesliga. Zo slecht was zijn periode bij Hoffenheim dus helemaal niet, ondanks een weinig aantal speelminuten van 390 eenheden van januari tot juni. 't Is daarom ook zo vreemd en pijnlijk dat Bruun Larsen zijn geëtaleerde kwaliteiten en prestaties van vorig seizoen in de Duitse Bundesliga voorlopig niet kan demonstreren op he lagere niveau van de Belgische Jupiler Pro League.
HOEVEEL KREDIET NOG?
Voor zijn komst naar Anderlecht in januari speelde Jacob Bruun Larsen amper 101 minuten in een ruime tijdspanne van een halfjaar. In die periode kon hij zich op het sportief vlak niet verder ontwikkelen, en nam zijn wedstrijdritme een grote negatieve wending. 't Is voorlopig de enige plausibele verklaring waarom Bruun Larsen vandaag alleen maar tegenvalt bij Anderlecht, want vorig seizoen was hij bij Hoffenheim nog een erg onderschatte speler in de veeleisende Bundesliga.
Zijn intrinsieke kwaliteiten kunnen helemaal niet verdwenen zijn, maar blijkbaar heeft Jacob Bruun Larsen een grotere aanpassingsperiode nodig dan oorspronkelijk verwacht – wat meteen het grootste risico is bij wintertransfers. Met nog vier speeldagen te gaan in de reguliere competitie heeft de Deense flankaanvaller nog enkele momenten om zich in de spotlights te voetballen, maar zijn huidige vorm laat helaas het tegenovergestelde vermoeden.
Vincent Kompany blijft Jacob Bruun Larsen nog steeds veel speelkansen geven, maar als de Deen telkens blijft ontgoochelen zoals voorheen, dan raakt zijn laatste krediet ook stilaan uitgeput. Anderzijds kan een eerste goede prestatie van Bruun Larsen voor een definitieve en positieve ommezwaai zorgen. Een positieve mindset en veel zelfvertrouwen kan namelijk wonderen verrichten in de mentale gemoedstoestand van een voetballer.
POLL: Zal Bruun Larsen nog slagen bij Anderlecht?