Na de uitschakeling in de Beker van België heeft RSC Anderlecht nog maar één doel voor ogen. Voor de Belgische recordkampioen is het een must om play-off 1 te halen. Mathematisch is die hoofdbetrachting nog mogelijk, maar het wordt wel een erg moeilijke opgave. Toch kan coach Vincent Kompany stevig bouwen op enkele sterkhouders in zijn team. Wij namen alvast vijf spelers onder de loep die een belangrijke rol zullen spelen in de strijd om play-off 1.
JONG EN WISSELVALLIG
RSC Anderlecht heeft in de reguliere competitie nog drie wedstrijden voor de boeg. Sporting neemt het daarin op tegen Antwerp FC, Club Brugge en Sint-Truiden. Een eenvoudig afsluitend drieluik wordt het dus allerminst voor coach Vincent Kompany en zijn ploeg. Dankzij een recente behaalde reeks van zeven punten op negen houdt Sporting alsnog alle kaarten in eigen handen om de kwalificatie voor play-off 1 veilig te stellen, het ultieme doel van de recordkampioen dit seizoen.
In de huidige jaargang werd de ploeg van Anderlecht vooral getypeerd door een enorme wisselvalligheid, waarbij heel sterke prestaties werden afgewisseld met onbegrijpelijke non-matchen. 't Is nu eenmaal de aard van het beestje. Sporting bezit namelijk de jongste ploeg van de Jupiler Pro League met een gemiddelde leeftijd van 22,6 jaar. Jong talent ontwikkelen en laten ontplooien gebeurt onvermijdelijk met vallen en opstaan, en dat beseffen ze op Neerpede dus aan den lijve.
5 LICHTPUNTEN
Zo nu en dan kan Anderlecht teren op een klasseflits of een individuele actie. Die komen meestal tot stand via Lukas Nmecha, Anouar El Hadj, Adrien Trebel, Francis Amuzu of Paul Mukairu. Maar ook hier heerst de wisselvalligheid boven de continuïteit. Het verschil tussen talent en kwaliteit. “We hebben geen vijf Gouden Schoenen in onze ploeg”, merkte Vincent Kompany zondag fijntjes op. “Dit is een groep die kwaliteiten heeft en dat moeten ze tonen op het veld. Als de vorm en het vertrouwen er zijn, is dit een ploeg die dingen kan die niet voor iedereen weggelegd zijn.”
Vincent Kompany herhaalde het dit seizoen al heel vaak. Zelfs bijna op een wekelijks frequentie. “Wij hebben het meeste talent van België”, liet hij in oktober vorig jaar al vallen tijdens een persmoment. “Nu moeten we dat ontwikkelen richting de meeste kwaliteit.” Maar die laatste stap in het groeiproces verloopt dan toch iets trager dan verwacht. Hoewel Anderlecht als ploeg – maar ook als individuele spelers - eerder inconsistent functioneert, zijn er toch enkele hoopvolle prestaties en evoluties te merken. Verschillende Anderlecht-spelers halen dit seizoen toch een hoog niveau.
Zowat elke speler van RSC Anderlecht speelde dit seizoen al meerdere goede wedstrijden. Maar de belangrijkste uitdaging – en tevens het grootste probleem – is om die goede flow dus wekelijks te etaleren en ook voor een langere tijd vast te houden. Toch zijn er verschillende spelers van Sporting die in bepaalde vlakken toch consistent positief presteren. Wij lichtten alvast vijf spelers uit die in een bepaald spelonderdeel een hoog niveau halen en meer dan gemiddeld presteren in vergelijking met hun positionele collega's bij andere clubs in de Jupiler Pro League.
MATT MIAZGA
Matt Miazga startte veelbelovend aan zijn huurperiode bij RSC Anderlecht, maar onlangs onderging hij een opvallende vormdip. Desondanks blijft de Amerikaanse verdediger een onmisbare figuur voor Sporting. Miazga blinkt onder meer uit door zijn duelkracht, zuivere passing en leiderschap. Capaciteiten die hard gemist worden wanneer de huurling van Chelsea er niet bij is tijdens een wedstrijd. In het 0-2 debacle tegen KV Kortrijk bijvoorbeeld, toen Vincent Kompany verrassend verkoos om de jonge Lucas Lissens op te stellen – wat achteraf gezien een mislukt experiment was. Met Miazga kan je naar de oorlog, en in het luchtruim is hij alvast één van de beste centrale verdedigers uit de Jupiler Pro League. De Amerikaan won namelijk 69 procent van zijn luchtduels, een fraaie score die alleen Alekandar Vukotic (Waasland-Beveren) en Dylan Batubinsika (Antwerp FC) kunnen overstijgen.
ALBERT SAMBI LOKONGA
Zijn eerste selectie voor de Rode Duivels is hét bewijs bij uitstek dat Albert Sambi Lokonga zijn stempel drukt bij Anderlecht, en bij uitbreiding ook in de Jupiler Pro League. De aanvoerder van Sporting vervolledigt met zijn eerste oproep zijn groeiproces van jeugdinternational en Jonge Duivel tot A-international. Sambi Lokonga werd bij de Rode Duivels als mogelijke vervanger voor Axel Witsel verkozen boven de twee andere Jupiler Pro League-sterkhouders Mats Rits en Bryan Heynen – dat wil ook wat zeggen. Toch heerste er heel wat voorbehoud rond de selectie van 21-jarige aanvoerder van Anderlecht. Sambi Lokonga zou namelijk een 'mooiweer-voetballer' zijn, die misschien te licht uitvalt voor het zwaardere fysieke werk. Nochtans wint hij dit seizoen 56 procent van al zijn aangegane duels, waarmee hij de vierde beste centrale middenvelder is in de Belgische competitie.
FRANCIS AMUZU
Je zou het bijna vergeten maar Francis Amuzu is nog steeds maar 21 jaar. Ondertussen staat zijn teller wel al op 97 officiële wedstrijden voor Anderlecht. Jaarlijks nemen zijn prestaties op een positieve wijze toe, en bijgevolg presteert de kwieke flankaanvaller steeds regelmatiger. Een afgewerkt product is 'Ciske' evenwel nog niet, maar hij is wel degelijk op de goede weg. Amuzu wordt steeds belangrijker en beslissender voor Anderlecht, en ook Vincent Kompany weet het Neerpede-product naar waarde te schatten. Mits wat meer beslissende acties, voornamelijk in de vorm van doelpunten en assists, kan Amuzu de laatste belangrijke stappen in zijn ontwikkeling zetten. Maar qua intrinsieke kwaliteiten zit het alvast goed. Onder de linker- en rechterflankaanvallers van de Jupiler Pro League is Amuzu namelijk de meest efficiënte speler in de offensieve acties.
YARI VERSCHAEREN
Yari Verschaeren beleeft dit jaar niet meteen een superseizoen: momenteel telt het grote Neerpede-talent amper negen basisplaatsen in de Jupiler Pro League. In het seizoensbegin was de technisch onderlegde aanvallende middenvelder onder Vincent Kompany oorspronkelijk een bankzitter, maar uiteindelijk vocht Verschaeren zich alsnog terug in de basis. Niet veel later volgde er een sportieve tegenslag voor de 19-jarige. Verschaeren was maandenlang out door een zware enkelblessure maar sinds kort is-ie helemaal terug. Voor bondscoach Roberto Martinez waren zijn 88 recente verzamelde speelminuten tegen Cercle Brugge en en Zulte Waregem voldoende om hem meteen terug bij de Rode Duivels te halen. De Spanjaard is vooral wild van de uitmunteend techniek van Verschaeren, en dat is alvast te merken in zijn passing-accuraatheid. Met 85 procent aan geslaagde passes is Verschaeren de primus onder zijn positionele collega's van de Jupiler Pro League.
ANOUAR AIT EL HADJ
Met één pass buitenkantje voet zette Anouar Ait El Hadj zondag drie spelers van Zulte Waregem in de wind. Die fraaie actie leverde hem zelfs de lof op van Romelu Lukaku. El Hadj laat zich steeds meer gelden bij RSC Anderlecht, die stilaan ook zijn grote talent koppelt aan efficiëntie. Zo kon de frivole nummer tien reeds twee doelpunten scoren in dertien basisplaatsen. Dat zijn geen superstats natuurlijk , maar als achttienjarige én tijdens zijn debuutseizoen zijn dat absoluut geen verkeerde statistieken. En zeker al niet bij het wisselvallige Anderlecht. El Hadj zorgt bij Sporting voor een grote diepgang, vista en behendigheid. Hij zoekt steeds de voetballende oplossing, met het vizier steeds vooruit gericht – zo'n type is onontbeerlijk bij het soms steriel voetballende Anderlecht. Per wedstrijd voorziet El Hadj namelijk bijna zes passes in de box van de tegenstander, wat van cruciaal belang is in het spel van Paars-Wit. Daarmee passt El Hadj zich in het knap gezelschap van Vadis Odjidja Ofoe (AA Gent), Andrew Hjuslager (KV Oostende), Onur Kaya (KV Mechelen) en Xavier (Mercier).
POLL: Haalt Anderlecht play-off 1?