Niet elke inkomende transfer is meteen een schot in de roos. Bij KRC Genk hebben ze wel ervaring met die stelling. Ook Bastien Toma leek oorspronkelijk een floptransfer te worden, maar na zijn sterke match tegen Antwerp moet die mening stilaan herzien worden. Bovendien opereerde de Zwitser vrijdagavond eindelijk op zijn geliefkoosde positie.
HERKANSING
Voor de match tegen Antwerp FC zat John van den Brom met een heel groot vraagstuk opgescheept. De Nederlandse coach van KRC Genk moest namelijk een oplossing zoeken om de geschorste sterkhouder Bryan Heynen op te vangen. Van den Brom had drie opties voorhanden: Bastien Toma, Eboué Kouassi of de jonge Jay-Dee Geusens. Uiteindelijk viel de keuze op Toma, en achteraf bekeken was dat een zet die erg succesvol en spelbepalend was in de 2-3 overwinning.
John van den Brom wilde niet te veel sleutelen aan zijn ploeg en daarom was de inbreng van Bastien Toma voor de geschorste Bryan Heynen de meest eenvoudige. “Dus is het voor mij heel simpel”, verklaarde van den Brom op zijn perspraatje voor de match tegen Antwerp. “Bastien Toma neemt de positie van Bryan Heynen in. Daardoor kan ik ook Kristian Thorstvedt laten staan. Die heeft zich in het elftal geknokt en geeft op zijn manier een extra dimensie aan de ploeg.”
Voor Bastien Toma was het nog maar zijn twaalfde basisplaats van het seizoen, de Zwitserse middenvelder kent een erg wisselvallige jaargang en hij verloor daarmee de concurrentieslag op het middenveld van de complementaire driehoek Bryan Heynen-Patrick Hrosovsky-Kristian Thorstvedt. Maar vrijdagavond won de Genkse ploeg door de inbreng van Toma aan een goeie passing, rust aan de bal en een groot overzicht. Bovendien voelt Toma zich goed in zijn sas als centrale middenvelder, veel meer dan als nummer tien.
PASSEUR
Nochtans werd Bastien Toma in 2020 aangetrokken bij Genk om er de opvolger te worden van Alejandro Pozuelo, de Spanjaard die eerder als offensieve middenvelder opereerde. Maar bij FC Sion, waar Genk hem oppikte, speelde Toma doorgaans ook als centrale middenvelder en niet als nummer tien. En in deze natuurlijke rol maakte Toma tegen Antwerp FC aldus een uitstekende indruk. Een beetje zoals Andrea Pirlo, met wie de Zwitserse media Toma vaak durfde te vergelijken.
Bastien Toma bevestigde vrijdag eindelijk de kwaliteiten die hem werden toegeschreven in de zomer van 2020. De Zwitser beschikt over een uitzonderlijk inzicht en een groot voetballend vermogen. In de Zwitserse Raiffeisen Super League stond Toma namelijk al enkele seizoenen namelijk te boek als één van de beste passeurs. In het seizoen 2018-2019 kon Toma zelfs betere passing-cijfers voorleggen dan huidige Beerschot-blikvanger Raphael Holzhauser (destijds Grasshopper Zürich). En gezien de prestaties van Holzhauser in de Jupiler Pro League is dat best wel een serieuze adelbrief.
In de voorbije match tegen Antwerp FC oversteeg Bastien Toma alvast zijn collega-middenvelders bij KRC Genk en Antwerp FC op het gebied van passing. De Zwitser passte vrijdagavond namelijk aan een passing-accuraatheid van maar liefst 94%, wat aanzienlijk hoger was dan zijn collega's op het middenveld Patrik Hrosovsky (89%) en Kristian Thorstvedt (89%). Ook de Antwerpenaren Martin Hongla (87%), Birger Verstraete (90%), Frank Boya (85%) en Pieter Gerkens (80%) konden niet beter passen dan Toma.
POLL: Moet Toma meer kansen krijgen als centrale middenvelder?