In de zomer van 2019 haalde AA Gent zijn voormalige topschutter Laurent Depoitre terug. Sindsdien kon de 32-jarige spits de grote verwachtingen niet inlossen, iets dat grotendeels te verklaren valt door een aanslepende blessure. Maar ondertussen reikt Depoitre terug naar zijn beste niveau, ondanks zijn veelvuldig gemiste kansen vorig weekend tegen KAS Eupen.
EEN GROTE VIS
In juli 2019 pakte AA Gent uit met een grote transfer. Laurent Depoitre, tweevoudig topschutter van de Oost-Vlamingen, tweede in de verkiezing van deGouden Schoen anno 2015 en tevens Gents clubicoon, keerde terug naar de Ghelamco Arena. De boomlange aanvaller moest van AA Gent terug een echte topclub maken, nadat hij de Buffalo’s in 2016 verliet voor FC Porto. Het transferbedrag destijds was maar liefst 6 miljoen euro.
“Een grote vis? Het is vooral een speler die past in de manier van spelen die de coach voor ogen heeft”, verklaarde manager Michel Louwagie tijdens de persvoorstelling van Laurent Depoitre. De sterke spits had het juiste profiel die de toenmalige coach Jess Thorup er graag bij wilde. “We hebben een coach die met hoge pressing wil spelen. Dan heb je spelers nodig die daarvoor geschikt zijn”, pikte voorzitter Ivan De Witte in.
Dat Laurent Depoitre besliste om terug te komen naar België was toch een kleine verrassing. De éénvoudige Rode Duivel had namelijk meerdere opties in het binnen- en buitenland, maar het enthousiasme van Michel Louwagie en Ivan De Witte trok hem over de streep. “Ik voelde dat ze me écht wilden”, vertelde Depoitre toen. Maar hij besefte tezelfdertijd dat er veel van hem verwacht zou worden, en dat bracht onvermijdelijk extra druk met zich mee.
ATTRACTIEVE BUFFALO’S
“Straf!” Marc Degryse was bijna laaiend enthousiast over de opmerkelijke terugkeer van Laurent Depoitre naar AA Gent. “Ik schrok er wel van. Depoitre zal voor een boost zorgen. Een heel goeie zaak voor AA Gent, want ze hebben er zijn vertrek nooit kunnen opvangen. Coulibaly, Sylla, Janga, Awoniyi, Yaremchuk... Dat Gent na drie jaar weer bij Depoitre is uitgekomen, is een compliment voor hem. Depoitre: het doet me goesting krijgen om naar Gent te kijken”, verklaarde de analist in Het Laatste Nieuws.
Ook collega-analist Wim De Coninck spaarde de superlatieven niet omtrent de transfer van Laurent Depoitre naar het oude nest. “Een duo David-Depoitre moet volgens mij echt gensters kunnen slaan. Ik kijk er dan ook echt naar uit om die twee samen te zien voetballen”, citeerde Het Nieuwsblad toen. Maar meer dan twee jaar later is de terugkeer van Depoitre naar AA Gent (nog) geen denderend succes gebleken. De sterke spits lag meer in de lappenmand dat dat ie op het veld te bewonderen was.
LOLO IS BACK
Laurent Depoitre kende een aardig begin van zijn tweede passage bij AA Gent, maar vorig seizoen werd een grote flop door een aanslepende blessure. Hij zat met een ontsteking onderaan de voet en als hij te veel matchen na mekaar speelde, stak de pijn telkens weer op. Daarom raakte Depoitre vorig seizoen maar aan 2 doelpunten in 22 wedstrijden, terwijl hij de jaargang daarvoor nog afklokte op 8 doelpunten in 22 wedstrijden. Maar nadat de problemen met de hiel verholpen waren, een proces dat meer dan een jaar in beslag nam, twijfelde Depoitre er niet meer aan dat hij zijn beste niveau weer kon halen.
En Laurent Depoitre hield zijn woord. Dit seizoen konden we namelijk de ‘oude’ Depoitre terug bewonderen in het shirt van AA Gent, al was dat nog niet op regelmatige basis. De spits wint terug (kop)duels, knokt, werkt hard en hij heeft een impact op het offensieve spelbeeld van de ploeg. Depoitre was dit jaar meermaals belangrijk voor zijn team, maar op zijn afwerking skills krijgt hij vaak nog negatieve commentaren – al is de 32-jarige nog nooit een echte goalgetter geweest.
ONTERECHTE KRITIEK
Vorig weekend verknoeide hij bijvoorbeeld vijf grote doelkansen tegen KAS Eupen, terwijl hij één doelpuntje lukte. Toch was Hein Vanhaezebrouck tevreden over de prestatie van Laurent Depoitre, want ook al miste hij talrijke kansen, de targetspits liet het hoofd niet hangen en hij bleef maar duels aangaan en winnen. Op die manier bleef hij steeds goed in de wedstrijd zitten en zorgde hij continu voor gevaar. “Laurent is al die tijd zo vaak geplaagd geweest door blessures. Dan is het de logica zelf dat het even duurt voor het gevoel bij de afwerking er weer in komt”, aldus Vanhaezebrouck.
In de voorbije speeldag van de Jupiler Pro League was er geen enkele speler die zo vaak in een goede scoringspositie terechtkwam zoals Laurent Depoitre. Dat hij maar één doelpunt scoorde is dan eerder tegenvallend, maar anderzijds bevindt de spits van AA Gent zich wél vaak op de goede positie. .”Hij maakt progressie, door veel meer betrokken te zijn in de kansen die we afdwingen. Eerder was dat tegen Brugge bijvoorbeeld nog niet het geval, maar nu zit hij er bijna altijd tussen. De 'next step' is de kansen ook afmaken, maar dat komt wel terug.”
Ook al was zijn afwerkingskwaliteit tegen KAS Eupen van een laag niveau, ’t was vaak stuntelig zelfs, valt zijn efficiëntie heel goed mee over het gans seizoen bekeken. Laurent Depoitre zet gemiddeld 1 op 5 doelkansen om in een effectief doelpunt, waarmee hij de elfde beste centrumspits is in de Belgische competitie. Vorig seizoen was dat nog één derde minder. Ook qua doelpuntenregelmaat vindt Depoitre vlotjes de weg naar het doel, als tiende centrumspits in de Belgische competitie. De 32-jarige pakt dit seizoen uit met een gemiddelde van 0,62 doelpunt per 90 minuten, goed voor een tiende plaats. Vorig seizoen lag zijn frequentie pakken lager met 0,14 doelpunt per 90 minuten. Over progressie gesproken.
POLL: Is Depoitre een topspits in de JPL?