Na meer dan drie jaar hebben de speurders van het federaal parket het Propere Handen-onderzoek afgerond. En dus kan de juridische veldslag van start gaan. Zo werden maar liefst 56 verdachten voor de raadkamer gesleept en daarbij zitten heel wat personen die momenteel nog steeds in het voetbal actief zijn.
Het is aan de raadkamer om te beslissen of er voldoende bewijzen zijn om bepaalde verdachten effectief voor de rechter te doen verschijnen. Dat komen we in de loop van 2022 te weten. In ieder geval zijn er dus ook heel wat huidige medewerkers en bestuurslui uit de Jupiler Pro League betrokken. Denk bijvoorbeeld aan Mehdi Bayat, Bart Verhaeghe, Michel Louwagie, Bruno Venanzi, Vincent Mannaert, ... . De kans dat deze zaak ook sportieve gevolgen zal hebben voor hun clubs is evenwel bijzonder klein. Al zou dat in principe wel kunnen.
Zo stelt Peter Vandenbempt dat een veroordeling op zich een invloed zou kunnen hebben op het verkrijgen van een proflicentie. "Het is zo dat wanneer bestuurders op het moment dat ze definitief veroordeeld worden voor mensenhandel, bendevorming of corruptie en al drie jaar actief zijn bij die club, dat die club dan voor het volgende seizoen geen proflicentie krijgt en dus niet kan deelnemen aan het profvoetbal", klinkt het bij Sporza.
NIET MEER DAN THEORIE
Maar de kans dat het zover ook komt, is volgens Vandenbempt nagenoeg onbestaande. "Meer dan een theorie is dat toch niet, dat gaat er echt niet van komen", is de commentator/analist klaar en duidelijk. Kris Luyckx, advocaat van Dejan Veljkovic, liet eerder al verstaan dat als de voetbalbond consequent is, er ook bepaalde clubs zouden moeten degraderen. Maar ook dat klopt volgens Vandenbempt niet. "Sportieve gevolgen zullen er niet zijn, niet op korte termijn en ook niet op langere termijn", maakt hij zich sterk.