In december voerde RSC Anderlecht concrete gesprekken met KAS Eupen om een transfer van Smail Prevljak mogelijk te maken. Uiteindelijk vonden beide clubs geen akkoord omdat Eupen drie miljoen euro eiste en de Bosniër bovendien een jaarsalaris van ongeveer één miljoen euro. Op die manier bleef Anderlecht bespaard van een financieel fiasco want Prevljak vindt dit seizoen opvallend moeilijk de weg naar het doel, wat nochtans zijn grootste sterkte zou moeten zijn.
DURE TRANSFER
33 goals in 62 wedstrijden: met die indrukwekkende cijfers is Smail Prevljak één van de beste schutters op de Belgische velden in de laatste twee jaar. De Bosniër lukte zijn vele doelpunten in loondienst van KAS Eupen, een ploeg die hoogstens als een middenmoter beschouwd kan worden. En dat maakt Prevljaks prestatie erg straf. “Het is een echte nummer 9, een pure doelpuntenmaker, razend gevaarlijk in de zestien”, zei ex-ploegmaat Danijel Milićević eerder dit seizoen over hem in Het Nieuwsblad.
Door zijn buitengewone neus voor doelpunten stond Smail Prevljak onlangs in het vizier van RSC Anderlecht. Het Nieuwsblad meldde in februari dat Sporting in december sprak met de Bosniër, maar de scherpschutter van KAS Eupen viel uiteindelijk te duur uit. Volgens de krant moest Prevljak drie miljoen euro kosten met daar bovenop een jaarsalaris van ongeveer één miljoen euro. En dat was net iets te veel voor Anderlecht, dat momenteel nog steeds hard werkt om uit de rode cijfers te raken.
KOMPANY
In een interview met Het Nieuwsblad gaf Smail Prevljak toe dat Anderlecht geïnteresseerd was om hem over te nemen van KAS Eupen. “Ik heb zelf met enkele mensen van Anderlecht gesproken”, zei hij. De Bosniër kreeg zelfs veel berichten van Majeed Ashimeru, een ex-ploegmaat van bij RB Salzburg, maar ten langen leste vonden Anderlecht en Eupen geen akkoord om de onderhandelingen succesvol af te ronden.
Smail Prevljak zag een transfer naar Anderlecht nochtans goed zitten. “Ik hou van de filosofie van Kompany”, zei de Bosnische goalgetter in een interview met La Dernière Heure. “Ze spelen het beste voetbal van België. En het pressing-spel, dat ken ik maar al te goed. Bij Red Bull Leipzig en daarna bij Salzburg hebben we net hetzelfde gedaan.” Al is het maar de vraag of Prevljak wel Joshua Zirkzee en Christian Kouamé uit de ploeg zou kunnen spelen.
“Of ik zou kunnen concurreren met Zirkzee en Kouamé? Ja, als Anderlecht mij wou, zien ze wel potentieel in mij, hè”, was Smail Prevljak duidelijk in het interview met Het Nieuwsblad. De Bosniër is een spits die erg goed een bal kan bijhouden, maar ook één die snel in de diepte spurt en goed afwerkt. Hij wordt dan ook voornamelijk geroemd omwille van zijn torinstinct en fantastische positionering in de vijandige zestien van de tegenstander.
PECHVOGEL
Toch valt het op dat Smail Prevljak dit seizoen opvallend minder goed bij schot is. Hij scoorde voorlopig 7 doelpunten in 24 wedstrijden, wat een groot verschil is met zijn vorige jaargang toen hij 16 keer raak trof in 27 wedstrijden. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk bij een gebrek aan efficiëntie in de box. “Toch ben ik nog niet tevreden met mijn statistieken. Ik moet nog klinischer zijn”, gaf Prevljak ook eerlijk toe in Het Nieuwsblad.
Vorig seizoen zette Smail Prevljak bijna 1 op 4 doelkansen om in een effectief doelpunt, terwijl hij dit jaar gemiddeld 10 doelkansen nodig heeft om één keer de netten te doen trillen. En dat is dus een stevige devaluatie. Vorig seizoen was hij op het vlak van efficiëntie nog de negende beste centrumspits van de Jupiler Pro League, dit seizoen haalt Prevljak nog maar net de top dertig.
Smail Prevljak kent dit seizoen ook wel de nodig pech bij het afwerken. Zo raakte hij maar liefst 3 keer het doelkader van de tegenstander. In de Belgische competitie troffen enkel Marlos Moreno (KV Kortrijk, 4) en Zinho Gano (Zulte Waregem, 5) nog vaker het doelhout dan hem. Desondanks scoort Prevljak dit seizoen ‘amper’ 0,3 doelpunt per wedstrijd, terwijl dat vorig seizoen nog 0,7 doelpunt was - de tweede beste centrumspits van de competitie.
PREVLJAK BLIJFT HOPEN
Smail Prevljak zet dit seizoen dus 10% van zijn doelkansen om in een doelpunt en die ratio verbleekt bij de betreffende gemiddeldes van Joshua Zirkzee (23%) en Christian Kouamé (19%). Zo gemakkelijk zou het dus niet zijn voor de Bosniër om beide Anderlecht-spitsen uit de ploeg te spelen. Daarnaast bezit Zirkzee heel wat meer voetballend vermogen dan hem, en Kouamé meer fysieke capaciteiten.
Op die manier is Anderlecht toch aan een financieel drama ontsnapt, want met een transfersom van drie miljoen euro en een jaarsalaris van één miljoen euro zou deze transfer een flinke invloed gehad hebben op de clubkas. Toch sluit Prevljak een toekomstige transfer naar Anderlecht niet uit. “Als Anderlecht in de zomer nog eens aanklopt, sta ik er voor open”, zei de Bosniër namelijk aan La Dernière Heure. We vragen ons af of Anderlecht hier ook zo over nadenkt.