Een nieuw seizoen, een nieuw transferrecord voor Club Brugge? Vorig jaar werd Kamal Sowah (Leicester City, 9 miljoen euro) de duurste aankoop ooit van de West-Vlamingen, en amper één seizoen later zou Vedat Muriqi (SS Lazio) dat record alweer breken. Club wil de Kosovaarse aanvaller voor 10 à 11 miljoen euro willen binnenhalen, al is het nog maar de vraag of hij dat enorme bedrag wel waard is. Muriqi scoorde dan wel veel doelpunten tijdens zijn periode in Turkije, maar een echte afwerker is hij nooit echt geweest. Hij is een vergelijkbaar type zoals het vorige concrete Club-target Benik Afobe, een fysiek sterke maar weinig efficiënte spits, waarbij toen óók veel vraagtekens werden gesteld.
20 MILJOEN EURO
Vedat Muriqi is een levende legende zijn thuisland, met 20 goals in 41 A-caps, waar hij zelfs vergeleken wordt met Zlatan Ibrahimovic en Robert Lewandowski. Die vergelijkingen houden echter geen steek want Muriqi differentieert zich voornamelijk door zijn onverbeten en fysieke speelstijl. “Een vechter”, noemde Bernard Challandes, voormalig bondscoach van Kosovo, hem. “Iemand die elke wedstrijd speelt alsof het zijn laatste is.” Vedat Muriqi is een krachtige aanvaller en met zijn 1 meter 94 tevens een imposante verschijning, en mede daarom heerst de 28-jarige ook in het luchtruim.
De spits van SS Lazio levert ook een bijdrage in de spelopbouw, met zijn fysieke kwaliteiten kan hij uitstekend de bal bijhouden en daardoor kunnen zijn ploegmaats goed aansluiten. Tijdens zijn periode in Turkije voegde Muriqi daar ook nog eens een groot scorend vermogen aan toe. Vooral bij Rizespor (25 goals in 52 matchen) en Fenerbahçe (17 goals in 36 matchen) vond Vedat Muriqi bijzonder vlot de weg naar het doel. Door zijn vele doelpunten kwam SS Lazio hem in 2020 weghalen voor een transfersom van bijna 20 miljoen euro. Daarmee werd Muriqi de tweede duurste verkoop ooit van Fenerbahçe en de negende duurste aankoop ooit van Lazio.
Hij pronkt vandaag nog steeds in de top tien van de Romeinen, en dat tussen enkele heel grote namen. Denk bijvoorbeeld aan Claudio Lopez, Stefano Fiore, Jaap Stam, Christian Vieri, Juan Sebastian Veron, Gaizka Mendieta en Hernan Crespo. Maar Vedat Muriqi zal voor altijd de boeken ingaan als één van de grootste transferflops van Lazio. In 49 wedstrijden tijd kon hij voor Lazio bijvoorbeeld maar 2 doelpunten scoren en bovendien waren zijn sportieve prestaties en inbreng van een bedenkelijk niveau. Lazio wil daarom dringend af van hun miscast.
MISCAST VAN JEWELSTE
Met het oog op een sportieve relance werd Vedat Muriqi vorig jaar voor een half seizoen verhuurd aan RCD Mallorca, waar hij met 4 goals in 15 wedstrijden nog redelijke statistieken liet noteren. De Spanjaarden wilden Muriqi graag bij de club houden, maar ze wilden niet toegeven aan de vraagprijs van Lazio. Mallorca huurde hem voor één miljoen euro, met een niet-verplichte aankoopoptie van 12 miljoen euro, maar een definitieve transfer behoorde nooit tot de mogelijkheden. En dat tot grote spijt van Lazio, dat de verkoop van Muriqi als cruciaal beschouwt.
SS Lazio betaalde namelijk bijna 20 miljoen euro voor een spits die een belangrijke factor moest worden in de ploeg van de toenmalige coach Simone Inzaghi. Vedat Muriqi moest de Biancocelesti namelijk voorzien van aanvallende kopkracht, fysieke power en doelpunten, maar door covid, blessures en tactische aanpassingsproblemen, eindigt het verhaal van Kosovaar in Rome met een sisser af. Muriqi speelde nooit meer dan een bijrol in het Stadio Olimpico.
GEEN PURE AFWERKER
Er worden dan ook veel vragen gesteld waarom Club Brugge dan zo’n grote financiële inspanning wil leveren - en zelfs het eigen transferrecord wil breken - om Vedat Muriqi naar het Jan Breydelstadion te halen. Zijn fysieke kwaliteiten mogen dan wel bovengemiddeld zijn, maar voor het doel is hij niet meteen een echte killer. In die optiek is Muriqi’s profiel erg vergelijkbaar met dat van Benik Afobe, eveneens niet de meest efficiënte spits, de Engelse Congolees wiens zomertransfer naar Club Brugge alsnog afsprong.
Zijn statistieken bij RCD Mallorca waren bijvoorbeeld niet verkeerd met 4 goals in 15 competitiewedstrijden, maar daarvoor had Vedat Muriqi wel liefst 48 doelpogingen voor nodig. De Kosovaar prijkt daarmee in de top tien LaLiga-spitsen qua gemiddeld aantal doelpogingen per wedstrijd, maar tevens bij de tien minst efficiënte voor het doel. Amper 10% van zijn kansen zette hij ook effectief om in een doelpunt. Het afwerken voor doel is duidelijk niet het sterkste punt van Muriqi.
Het seizoen daarvoor, toen hij bij SS Lazio speelde, was zelfs nóg slechter op dat gebied. Vedat Muriqi scoorde toen amper 1 doelpunt in de Serie A middels 27 doelpogingen. Dat is een omzetratio van nog geen 4%. Ook tijdens zijn topseizoen bij Fenerbahçe, toen Muriqi 15 goals in 32 competitiematchen scoorde, raakt hij niet hoger dan een 15% efficiëntie in de box. Ter vergelijking: Bas Dost (35%), Sargis Adamyan (26%), Charles De Ketelaere (18%) haalden vorig seizoen bij Club Brugge allemaal betere afwerkcijfers dan Muriqi tijdens zijn topseizoen bij Fenerbahçe …