De financiële situatie van heel wat clubs in de Jupiler Pro League gaat er volgens de Tijd nog heel wat slechter uitzien, want volgens het blad zou de fiscus nog heel wat geld kunnen claimen. Vooral de hoge spelerslonen lijken heel wat Belgische ploegen de das om te doen.
Want in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland verdienen spelers in ons land astronomische bedragen. "De grootste kost voor een voetbalclub zijn de spelerslonen. Daar hebben we een forse klim gezien. De gemiddelde profvoetballer in België verdient 260.000 euro bruto per jaar. Bij een topclub in België is dat gemiddeld 400.000 euro per jaar. Dat zijn stevige lonen, die hoger liggen dan bijvoorbeeld in Nederland", vertelde Dries Bervoet, journalist bij de Tijd, op Radio 1.
Sinds 1 januari van dit jaar is de hele wetgeving rond sociale bijdragen van voetbalclubs veranderd. Zowel ploegen als spelers moesten vragen amper RSZ afstaan, maar zullen nu ook meer moeten betalen aan de fiscus. Heel wat clubs zijn nu dan ook al volop bezig met reserves in te slagen voor het moment dat de belastingdienst op bezoek komt. "14 van de 18 clubs mogen nog een claim van de fiscus verwachten", aldus Bervoet. "In totaal gaat dat op dit moment al over 67 miljoen euro aan belastingverhogingen en boetes. En daar kan nog een flink stuk bijkomen, omdat nog niet alle onderzoeken afgerond zijn."
"Veel clubs zijn al begonnen met provisie aan te leggen om daar klaar voor te zijn, maar voor een aantal clubs zal het lastig worden om die bedragen op te hoesten. De fiscus blijkt ook niet meteen flexibel om erover te onderhandelen." De journalist wist ook nog te vertellen dat op dit moment enkel Club Brugge, Racing Genk en in minder mate Charleroi en KAA Gent winst maken.