Rondom Luciano D’Onofrio doen bijzonder veel verhalen de ronde. De ex-topman van Standard en Royal Antwerp FC is nog maar eens in opspraak gekomen. Het zoveelste voetbalschandaal in België lijkt in de maak.
RTBF en Vif komen na onderzoek met een straf verhaal. D’Onofrio zou tussen 2014 en 2018 maar liefst 9,5 miljoen euro hebben ontvangen via allerhande kanalen. Van dat geld zou een deel witgewassen zijn in horloges, luxe voertuigen, onroerend goed, de aandelenmarkt en een schilderij van Vincent Van Gogh. De Waalse media kregen een document in handen, waaruit blijkt dat er bepaalde financiële constructies werden uitgevoerd via zijn bedrijf Podium. “Een deel van het geld dat op D'Onofrio's bedrijfsrekening kwam, was afkomstig van het Portugese bedrijf Gestifute, eigendom van spelersmakelaar Jorge Mendes, en twee bedrijven van Joao Almeida, een andere Portugese agent."
LENINGEN
In het rapport stond dat alles of een deel van de 9,5 miljoen die aan D'Onofrio werd betaald "voortkwam uit georganiseerde misdaad in verband met de Football Leaks-zaken", en dat er "ernstige aanwijzingen voor het witwassen van geld" waren. Er is 4,5 miljoen euro van dat ontvangen geld waarvan de oorsprong onbekend is. D’Onofrio leende ook geld aan Alain Courtois, toenmalig Schepen in Brussel. Hij kreeg 70.000 euro en verklaart dat hij een lening aanging bij D'Onofrio omdat hij een belastingprobleem kende. Dat aan een rente van 7% en anno 2021 moest hij D’Onofrio nog 21.000 euro.
Yves Bacquelaine, broer van minister MR van pensioenen Daniel Bacquelaine, leende 80.000 euro. Ook omwille van een ‘belastingprobleem’, maar hij geeft aan dat alles is terugbetaald. Zijn broer Daniel zegt niet op de hoogte te zijn geweest. Gaetano Lana, ondernemer uit Anse en man vertrouwen van Stéphane Moreau, toen PS burgemeester van Ans en baas van Nethys. Lana leende maar liefst 300.000 euro. Daarnaast is er nog een jurist (een lening van 150.000 euro), die na dit uitlekte geen opdrachten meer kreeg toegewezen vanuit de Luikse justitie. Het volledige verhaal kan je hier lezen.
D’Onofrio werd in 2008 al eens veroordeeld en enkele weken geleden kwam hij ook al in het vizier met bizarre constructies tijdens zijn werkzaamheden als sportief directeur van Antwerp. Hij was toen ook nog steeds makelaar, wat officieel niet mag. Dat kwam aan het licht na afgeluisterde gesprekken van Mogi Bayat. Dat verhaal kan je hier terugvinden.
(2)De luxueuze Thaïse villa van Mathot werd dan weer betaald door Luciano D’Onofrio, de veroordeelde voetbalmakelaar die tot vorig jaar sportief directeur was bij voetbalclub Antwerp. https://t.co/sjZQe6Yw09
— Tom Cochez (@cochez_tom) December 1, 2022