Op 29 december 2022 gebeurde dan toch wat al weken jammer genoeg in de lucht hing. Edson Arantes do Nascimento overleed op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. De legendarische voetballer, beter bekend als Pelé, is de grondlegger van het moderne voetbal. Een ode aan de eerste sterspeler ooit die de wereld veroverde.
Michael Jordan is de eerste Amerikaanse sporter die echt de wereld veroverde. Daarom zal Jordan altijd aanzien worden als de allergrootste basketter. Hij werd een wereldster. Anno 2022 is dat allemaal uiteraard veel gemakkelijker, aangezien het internet ervoor heeft gezorgd dat iedereen te ontdekken valt. Pelé is ook zo een iconisch sportfiguur. Hij zorgde er bijvoorbeeld voor dat voetbal plots als een sport werd aanzien in de Verenigde Staten. De grondlegger van de MLS. Zijn impact op het voetbal is ongezien.
GROTER DAN DE CLUB
Pelé was dus de eerste voetballer die de wereld veroverde. De Braziliaan was een professional in een sport waar het allemaal nog vrijblijvend was. Voetbal was toen nog geen business zoals nu. Pelé was een atleet. Hij was wat Cristiano Ronaldo nu is: zijn lichaam perfect in balans. Sterk. Gespierd. Krachtig. Snel. Soepel. Pelé had ook de sierlijkheid van een Lionel Messi. Altijd controle over de bal. Hij was fysiek een natuurtalent, maar ook inzake voetbaltalent kende hij zijn gelijke niet. Alles kwam mooi samen. Pelé had alles. De eerste moderne voetballer, die 82 jaar geleden werd gevormd. Ongezien en daarom zal hij altijd de ‘Koning van het Voetbal’ zijn.
We horen vaak dat een speler niet groter is dan een club. Pelé was dat wel. Niemand kwam voor Santos kijken, ze kwamen voor Pelé. De aanvallende middenvelder, zoals hij zichzelf noemde, zorgde er voor dat het prachtige gele truitje van Brazilië voor eeuwig en altijd hét allermooiste voetbalshirt zal blijven. Voetbal als kunstvorm. Pelé was de eerste grote kunstenaar. De grondlegger voor het moderne voetbal. Generatiegenoten Eusebio en Paul Van Himst waren mooie onderdanen. Voetbal zoals het hoort te zijn. Sierlijk. Technisch. Gracieus. Daarvoor zijn we van het spelletje gaan houden.
Pelé was ook een pleintjesvoetballer. De held van elke Braziliaan. Ruim twee jaar geleden was hij emotioneel bij het overlijden van Diego Armando Maradona. Ze scheelden 20 jaar, maar er was - ondanks wat opgeklopte vetes om de strijd ‘Wie is de beste?’ levendig te houden – onderling respect. Op november 2020 postte Pelé op de sociale media: “Hopelijk kunnen we op een dag samen een balletje trappen in de hemel.” Het voetbal huilt en is Pelé eeuwig dankbaar. De drie dagen nationale rouw in Brazilië zouden eigenlijk wereldwijd moeten worden doorgetrokken in het voetbal. Drie dagen geen voetbal. Enkel beelden van Pelé in de plaats.
CR