De aanhouder wint. Zulte Waregem wilde Ruud Vormer eind vorig seizoen al naar de Gaverbeek halen, maar bijna één jaar later haalde Essevee toch zijn slag thuis. Door de komst van de 34-jarige middenvelder wil Essevee duidelijk een serieuze inhaalbeweging inzetten om de degradatie te vermijden. Het wordt alvast boeiend om te zien of Vormer het tegenvallende Zulte Waregem bij de hand kan nemen en vooral of hij na een lange periode negen maanden - met quasi geen speelminuten - en met zijn ‘dominante profiel’ nog steeds een belangrijke rol kan spelen in de Elindus Arena.
LAATSTE VOLLEDIGE COMPETITIEMATCH IN APRIL
De tijd dringt bij Zulte Waregem. Een zeventiende plaats - op papier een directe degradatie - is de dramatische balans na 18 competitiewedstrijden. Het clubbestuur van Essevee beseft dan ook dat er direct actie moet ondernomen worden om het behoud veilig te stellen. En daarom heeft het weinig zin om tot eind januari te wachten op eventuele opportuniteiten op de transfermarkt. Met de komst van Christian Brüls (Sint-Truiden) en Ruud Vormer (Club Brugge) heeft Zulte Waregem zich al snel versterkt. De grote vraag luidt echter of Vormer, die dit seizoen heel wat minder in actie kwam dan Brüls, wel een directe meerwaarde zal kunnen leveren in de Elindus Arena.
Ruud Vormer speelde dit seizoen - over alle competities heen - amper 174 minuten bij Club Brugge. Zijn laatste volledige competitiematch dateert van vorig seizoen tegen Beerschot (1 april) en zijn laatste speelminuten (een invalbeurt van 10 minuten) waren op 5 augustus tegen … Zulte Waregem. De fysieke paraatheid van Vormer was één van de redenen waarom Mbaye Leye oorspronkelijk niet stond te springen om de Nederlander te verwelkomen bij Zulte Waregem. “Vormer? Nee, dat is niet aan de orde. We weten dat het een ongelooflijke sterke speler is maar we zoeken ook jongens die meteen klaar staan””, sloot Leye de komst van de ervaren middenvelder uit eind december in Het Nieuwsblad. “Wij hebben precies spelers nodig die fysiek top zijn”, citeerde Het Laatste Nieuws nog.
Naar eigen zeggen voelt Ruud Vormer zich nog steeds fit en vindt hij zich helemaal niet afgeschreven om te voetballen op het hoogste niveau. “Op-en-top fit, ook al speel ik geen wedstrijden”, zei de Nederlander eind november nog aan Het Nieuwsblad. “Ik weet dat ik het nog kan, dat voel ik op training.” Vormer kwam al sinds 5 augustus niet meer in actie bij Club Brugge, maar bovenop de trainingen trainde hij ook bij achter de schermen. Zijn wilskracht is nooit verdwenen en hij doet niets liever dan voetballen. Alleen ontbreekt Vormer uiteraard wedstrijdritme, wat logisch is na zo’n lange periode zonder matchen te spelen, en het zal tijd vragen om hem terug volledig wedstrijdfit te krijgen.
FINANCIËLE TOEGEVINGEN
Zulte Waregem volgde de situatie van Ruud Vormer al veel langer op dan vandaag. In april informeerde Essevee al een eerste keer bij de Nederlander, die met zijn enorme ervaring en métier een gedroomde aanwinst zou zijn, maar uiteindelijk bleek dat vergeefse moeite van de West-Vlamingen. Vormer was namelijk niet bereid om zwaar in te leveren op zijn goedbetaald contract bij Club Brugge en bovendien speelde de onduidelijkheid rond de positie van zijn beste vriend Davy De fauw een belangrijke rol. De fauw was toen - in een duobaan met Timmy Simons - de hoofdcoach van Zulte Waregem maar zijn positie was erg onzeker. De fauw mocht uiteindelijk geen vervolg breien aan zijn job als hoofdcoach en ook een baan als technisch directeur was geen optie.
Bijna een jaar later was het wél raak voor Zulte Waregem, dat een akkoord vond met Ruud Vormer en Club Brugge omtrent een uitleenbeurt van de Nederlander. Vormer blijft tot aan het einde van dit seizoen voetballen aan de Gaverbeek en, indien Essevee zich van het behoud verzekert, wordt daar een tweejarig contract aan gekoppeld. Zulte Waregem betaalt alvast 200 duizend euro om Vormer een half seizoen te huren van Club Brugge en het neemt ook een klein deel van zijn loon over - lees: (veel) minder dan 90% - want hij mag in de onderlinge wedstrijd tussen beide clubs niet spelen. Vormer mag dan wel een voetbaldier pur sang zijn, hij wil uiteraard ook terecht zijn (financiële) zaakjes geregeld zien.
DOMINANTE VORMER
En ook op het veld zal Ruud Vormer zich moeten bewijzen. Voor de transferdeal afgerond was, stelde Mbaye Leye zich al openlijk vragen over het profiel van de Nederlander - uitsluitend in de context van zijn eigen ploeg. “We hebben slechts dertig procent balbezit, terwijl hij bij Brugge net kon uitblinken door het dominante voetbal dat ze bij blauw-zwart brengen”, zei Leye medio december in Het Nieuwsblad. Een pijnlijke uitspraak van Leye, maar hoe dan ook zal coach de juiste oplossing moeten vinden om Vormer zo snel als mogelijk te integreren in zijn basiselftal.
Zulte Waregem vergaart dit seizoen inderdaad weinig balbezit, 46,1% om precies te zijn, enkel Cercle Brugge, KV Oostende en RFC Seraing genieten minder veldoverwicht dan Essevee.
Op de persconferentie voor zijn transfer, toonde Ruud Vormer alvast begrip voor deze opvallende uitspraak van Mbaye Leye. “Daar begrijp ik hem echt wel in. Met veel minder balbezit zal ik hier anders moeten functioneren dan bij Club”, aldus Vormer, die zijn nieuwe coach alvast enkele opties aanreikte. “De zes of de acht. Ik sprak al een beetje met de trainer, maar hij is er nog niet helemaal uit. Op de 8 had ik mijn beste jaren, bij Roda stond ik op de zes. Ik ga mijn best doen om hier ook de spitsen aan doelpunten te helpen, zoals ik ook bij Brugge deed”, zei Vormer op zijn persvoorstelling.