Islam Slimani laat tot op heden een goede indruk achter bij RSC Anderlecht. Hij scoort en laat scoren en lijkt toch wel komaf te maken met een pijnlijke reeks voor de Brusselaars. In het verleden kenden ze immers weinig succes met het aantrekken van ervaren buitenlandse (ex-)topspelers. Een overzicht over de mislukte voorgangers van de Algerijnse aanvaller.
Islam Slimani kende al een zeer mooie carrière. Hij speelde voor bekende clubs als Sporting Clube de Portugal, Leicester City, Olympique Lyon, Fenerbahçe, AS Monaco en Newcastle United. Daarnaast is hij ook nog eens Algerijns topschutter allertijden. Een cv om ‘u’ tegen te zeggen. Maar toch hadden de fans van Anderlecht heel veel twijfels toen hij eind januari neerstreek in het Lotto Park. Bij Stade Brest kende hij immers geen goede passage en Slimani leek een speler op retour te zijn. Dergelijke voetballers verdienden de afgelopen jaren ook al hun kost in Brussel, maar waren sportief nooit een meerwaarde.
Samir Nasri
Anderlecht haalde in 2019 niet alleen Belgische toppers als Vincent Kompany en Nacer Chadli, maar ook Samir Nasri tekende bij de Belgische recordkampioen. Nasri was een ex-Frans international die furore maakte bij grote ploegen als Olympique Marseille, Arsenal en Manchester City. Nasri was nog maar 32 jaar toen hij bij RSCA tekende, maar al snel was duidelijk dat de honger volledig weg was. Hij kwam duidelijk niet fit naar Anderlecht en was dan ook een schim van de speler die hij ooit was. Technisch ging het nog wel, maar inzake loopvermogen was het bobijntje af. Nasri speelde 8 matchen voor Anderlecht en scoorde 2 keer. Op de tiende speeldag viel hij uit met een spierblessure. Het bleek nadien zijn laatste profmatch ooit te zijn.
Lazar Markovic
Herman Van Holsbeeck wist met Lazar Markovic een van zijn laatste transfers als manager van Anderlecht af te ronden. Paars-wit huurde hem van Liverpool om zo nog een half seizoen voor de Brusselaars te spelen. De flankaanvaller had een puntgave techniek, maar was ook o zo blessuregevoelig. Markovic speelde uiteindelijk slechts 8 wedstrijden, gekruid met 1 goal en 1 assist. RSCA probeerde hem wel te houden, maar dat lukte niet. De Serviër ging nadien nog aan de slag bij Fulham, Partizan Belgrado, Gaziantep en speelt sinds enkele weken voor Trabzonspor. De hoge verwachtingen kon hij zelden nog inlossen.
Diego Capel
In de zomer van 2016 verraste Anderlecht iedereen door Diego Capel naar België te halen. De linkspoot was twee keer Spaans international geweest en had voordien vooral indruk gemaakt bij Sevilla. Een flukse dribbelaar, maar op zijn 28ste viel daar niets van te merken. Capel had geen versnelling meer in de benen en was geen meerwaarde. De fysieke Belgische competitie bleek hem bovendien niet te liggen. Hij kwam weliswaar 25 keer in actie (amper 986 minuten) en na 2 goals werd zijn contract verbroken. Capel ging nadien nog voor Extremadura, Birkirkara FC (Malta) en PASA Irotodos (Griekenland) spelen. Hij is nu 35 jaar en zit zonder club.
Rolando
Rolando trok met tegenzin tijdens een wintermercato naar Anderlecht. De goede band van Luciano D’Onofrio met Anderlecht zorgde voor deze overgang. Paars-wit leek een topper te mogen verwelkomen, want hij had op zijn 29ste toch de nodige ervaring opgedaan bij grote clubs als FC Porto en Inter. Rolando was echter nooit een meerwaarde. Hij speelde nonchalant en de 21-voudige Portugese international zat vaker op de bank dan hem lief was. Hij tikte af op 10 wedstrijden en keerde nadien terug naar FC Porto. De centrale verdediger speelde nog voor Marseille en Sporting Braga, maar momenteel heeft de ondertussen 37-jarige speler geen club.
Marko Marin
Anderlecht haalde de ‘Duitse Messi’ naar de Belgische competitie. Marin, die 16 keer voor Duitsland speelde, was ooit het grote talent in zijn land, waardoor Chelsea hem aantrok. Maar de Engelse club leende hem uit aan Sevilla en Fiorentina, wat geen groot succes werd. De Duitse aanvallende middenvelder kon op zijn 25ste zijn carrière bij Anderlecht ook geen duw in de rug geven. De teller bleef, onder meer door de nodige blessures, staan op 8 wedstrijden met 0 goals en 0 assists. Marin ging daarna nog voor Trabzonspor, Olympiacos, Rode Ster Belgrado, Al-Ahli, Al-Raed en Ferençvaros voetballen. Vorige zomer hing hij al op 33-jarige leeftijd de schoenen aan de haak.
Demy de Zeeuw
Herman Van Holsbeeck sprak bij zijn komst de gevleugelde worden: “De transfer van Demy de Zeeuw bewijst dat Anderlecht internationaal nog meetelt”. De Nederlandse middenvelder had furore gemaakt bij Ajax en kwam over van Dynamo Moskou. Hij stond in 2010 zelfs in basis in de halve finale van het WK. De Nederlander was echter na een hoofdblessure nooit meer de oude geweest in de jaren nadien. Anderlecht haalde hem in januari 2013 naar de club en hij speelde anderhalf jaar voor de Brusselaars. Zijn passage was met 4 goals en 3 assists in 32 wedstrijden, vooral als invaller, geen succes. De Zeeuw voetbalde daarna nog voor NAC Breda en een jaar na zijn vertrek bij Anderlecht stopte hij met voetballen.
CR