Na het 2-1 verlies van afgelopen weekend tegen Antwerp FC, heeft de ploeg van Wouter Vrancken een zware mentale klap gekregen. Deze nederlaag heeft ertoe geleid dat de Limburgers langzaam maar zeker hun positie als titelfavoriet moeten inruilen voor die van een titelkandidaat. En extra pijnlijk: voor het eerst sinds 18 oktober moeten de Genkies hun leidersplaats in het klassement afstaan. Gedurende de reguliere competitie werd de Genkse verdediging geprezen vanwege hun sterke optreden, maar de laatste tijd is het hen niet gelukt om de nul te houden in maar liefst negen opeenvolgende wedstrijden. Met name de ongelukkige Mujaid Sadick (23) maakte een slechte indruk tijdens de wedstrijd op de Bosuil. Al is er hoop voor Vrancken & Co: de betrouwbare Carlos Cuesta raakt stilaan terug fit voor de strijd.
VERVAL IN DE GENKSE DEFENSIE
Daniel Munoz, Gerardo Arteaga, Mark McKenzie, Carlos Cuesta en Maarten Vandevoordt hebben dit seizoen herhaaldelijk laten zien dat zij grote verdiensten hebben in de huidige sportieve hoogconjunctuur in de Cegeka Arena. Het Genkse centrale tweetal McKenzie en Cuesta wordt als een onvermurwbaar duo beschouwd dat als een stel trouwe waakhonden de Genkse kooi beschermt. Wouter Vrancken weigert zelfs bewust om aanvallende sterspelers zoals Mike Trésor of Joseph Paintsil op een voetstuk te plaatsen omdat de verdienste van Cuesta en McKenzie minder opvalt maar even groot is.
Maar de defensie van KRC Genk vertoont de laatste tijd ontegenzeggelijk tekenen van verval, aangezien het team onder leiding van Wouter Vrancken er niet in geslaagd is om de afgelopen negen opeenvolgende wedstrijden de nul te houden. De afwezigheid van de sterke en betrouwbare verdediger Carlos Cuesta in de laatste vier wedstrijden, die normaal gesproken een onvermurwbaar duo vormt met Mark McKenzie, betekent dan ook een serieuze aderlating voor de Genkies. De Limburgers ondervinden moeite om dezelfde consistentie en betrouwbaarheid te behouden in de verdediging zonder Cuesta.
Carlos Cuesta is momenteel out door een enkelblessure, waardoor Mujaid Sadick als zijn tijdelijke vervanger fungeert. Maar de prestaties van Sadick zijn tot nog toe erg wisselvallig gebleken. Tegen Anderlecht liet Sadick te veel ruimte op Islam Slimani, tegen Sporting Charleroi hield hij zich fysiek goed staande tegen Vakoun Bayo, tegen Club Brugge was hij verdedigend sterk en onverzettelijk, maar ondervond hij meermaals moeite met het uitverdedigen. En in de wedstrijd tegen Antwerp FC vorig weekend bereikte Sadick helaas afgelopen weekend zijn slechtste niveau.
SADICK ZAKT DOOR DE ONDERGRENS TEGEN ANTWERP
In de wedstrijd veroorzaakte Mujaid Sadick na 25 minuten al een strafschop door een vermijdbare en onnodige overtreding te plegen op Vincent Janssen. In de tweede helft ontving Sadick een pass van Maarten Vandevoordt, maar hij had te veel tijd nodig om zich om te draaien. Dit gaf Michel-Ange Balikwisha de kans om de bal te onderscheppen en de 2-1 te scoren. Gedurende de wedstrijd maakte Sadick verschillende fouten, waardoor de kritiek op zijn prestatie na afloop hard was. Verschillende media, zoals Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, gaven Sadick een lage beoordeling van 3 op 10 voor zijn optreden.
“Dat is het leven van een centrale verdediger”, nam Mark McKenzie zijn ploegmaat in bescherming na de wedstrijd. “Elke keer als we worden aangespeeld, moeten we weten waar we de bal terugspelen omdat we zo onder druk worden gezet. Soms kan je eens een fout maken, maar die blijft dan langer hangen bij de supporter.” Mujaid Sadick had het enorm moeilijk in een kolkende Bosuil, tijdens een erg intensieve wedstrijd waarin de zenuwen strak gespannen stonden. “Als ik één zaak geleerd heb in België, is het dit: er zijn geen makkelijke matchen”, zei Sadick vorig seizoen. Maar de match tegen Antwerp FC was duidelijk nog van een ander kaliber.
TOPTRANSFER EN PECHVOGEL
Het is belangrijk om te erkennen dat de slechte prestatie van Mujaid Sadick in de wedstrijd tegen Antwerp FC slechts een enkele match betrof en niet de volledige en werkelijke weerspiegeling is van zijn reële capaciteiten, waardoor het onrechtvaardig is om hem volledig af te rekenen op basis van die ene dramatische wedstrijd. Sadick was vorig seizoen bijvoorbeeld veruit de grootste meevaller van alle zomertransfers van KRC Genk. Hij wist vrijwel moeiteloos de kloof te overbruggen tussen de Spaanse derde klasse en de Belgische eerste klasse, zonder een langdurige aanpassingsperiode nodig te hebben.
Naast zijn defensieve en fysieke kwaliteiten speelt Mujaid Sadick ook een belangrijke rol als sfeermaker binnen de groep, samen met zijn goede vriend Joseph Paintsil en Mark McKenzie. Helaas heeft Sadick dit seizoen te maken gehad met veel pech als gevolg van blessures. Het begon al in juli tijdens het trainingskamp in Nederland, waar hij geblesseerd raakte na een onschuldig duel op de training. Door een kniestoot op zijn bovenbeen en een ongelukkige complicatie met een inwendige bloeding, resulteerde dit in een diepe scheur in zijn quadriceps. Als gevolg hiervan miste hij de eerste 17 competitiewedstrijden.
VOOR HET EERST SINDS 18 OKTOBER GEEN LEIDER MEER
Mujaid Sadick heeft de afgelopen weken en maanden hard gewerkt om zijn vroegere topniveau te halen, maar het is duidelijk dat hij nog wat tijd nodig heeft om zijn beste vorm terug te vinden. Helaas is tijd een luxe die KRC Genk zich niet kan veroorloven in deze cruciale fase van de competitie. Na de nederlaag tegen Antwerp FC is Genk niet langer de leider in de Champions' Play-offs en lijken ze het momentum te verliezen aan Antwerp. Wouter Vrancken kan zich echter optrekken aan het feit dat de enkelblessure van Carlos Cuesta langzaamaan tot het verleden behoort.
Sinds vorige week woensdag traint de Colombiaanse verdediger weer mee op het trainingsveld. Zijn mogelijke terugkeer zou het onvermurwbare duo Carlos Cuesta-Mark McKenzie in staat stellen om opnieuw als trouwe waakhonden de Genkse kooi te beschermen. De eventuele rentree van Cuesta brengt hoop en positiviteit voor Genk, aangezien zijn aanwezigheid de defensieve stabiliteit en kwaliteit kan vergroten. Het zou zeker en vast een welkome opsteker betekenen voor KRC Genk, dat vorig weekend voor het eerst sinds speeldag 12 de leidersplaats in het klassement moest afstaan.