KRC Genk leed afgelopen seizoen een aanzienlijk verlies, en het behalen van de derde voorronde van de Champions League zou broodnodige financiële zuurstof hebben gebracht. Racing staat nu voor de uitdaging om flink te verkopen tijdens deze zomermercato om de financiële balans te herstellen. In afwachting van grotere uitgaande transfers, is Dimitri de Condé intensief bezig om op andere manieren kosten te besparen. Nicolas Castro vertrekt na slechts één jaar bij KRC Genk en zal dit seizoen op huurbasis uitkomen voor Elche CF - tegen de eigen filosofie van de Head of Football in. Maar de Condé heeft haast en een voorwaarde voor deze overeenkomst was dat de Spanjaarden Castro's salaris volledig op zich nemen.
Financiële perikelen bij KRC Genk
Dimitri de Condé wil het beleid dat Vincent Mannaert heeft toegepast bij Club Brugge dolgraag integreren binnen de werking van KRC Genk. “Al was het maar een kwartje van die aanpak,” volgens De Morgen. Racing onderscheidt zich echter als een familieclub en niet als een businessclub zoals Club Brugge. Genk is zelfs de enige eersteklasser met een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) in haar vennootschapsvorm. Dat betekent dat de club niet beoogt om winst uit te keren aan de aandeelhouders en in plaats daarvan een belangeloos doel moet nastreven zonder eigenbelang.De vzw vennootschapsvorm maakt het KRC Genk op financieel gebied er niet altijd gemakkelijker op, omdat de club geen geldschieter of suikeroom heeft in geval van nood. Om te overleven, competitief te blijven en te kunnen groeien, is Genk als 'verkoopclub' afhankelijk van uitgaande transfers. Het behalen van de groepsfase in het Europees voetbal, voornamelijk in de Champions League, biedt Genk grote financiële voordelen, en draagt ook bij aan het positieve imago van de club. Mede daarom dat Dimitri de Condé opvallend nerveus was voor de terugwedstrijd tegen Servette Genève.
In aanloop naar de belangrijke wedstrijd tegen Servette Genève heeft Dimitri de Condé volgens Het Laatste Nieuws geprobeerd iedereen ervan te overtuigen dat het om ‘de belangrijkste wedstrijd van het jaar’ ging. Kwalificatie voor de derde voorronde van de Champions League zou voor broodnodige financiële zuurstof zorgen, aangezien Genk vorig seizoen een aanzienlijk verlies leed. Volgens Het Belang van Limburg zou de zekerheid van vijf tot tien miljoen euro extra inkomsten, indien Servette Genève uitgeschakeld werd, het jaarlijkse structurele exploitatieverlies gecompenseerd hebben.
Moordende concurrentie: de Condé grijpt in
Dat extra kapitaal zou een welkome ademruimte hebben geboden aan Dimitri de Condé, die al lange tijd op zoek is naar een cruciale extra spits. Naar verluidt weet hij al precies wie hij naar KRC Genk wil halen, maar door de uitschakeling in de tweede voorronde van de Champions League lijkt de komst van een extra spits momenteel in de ijskast te staan. Dit zal waarschijnlijk zo blijven totdat er geen belangrijke uitgaande transfer wordt gerealiseerd. Enkele (dure) namen op de lijst van de Condé zijn Paul Onuachu (Southampton), Shamar Nicholson (Spartak Moskou) en Semih Kiliçsoy (Besiktas).KRC Genk gaat dus nog flink moeten verkopen in de huidige zomermercato, maar tot op heden zijn er nog geen concrete aanbiedingen binnengekomen voor de potentiële grote uitgaande transfers zoals Mike Trésor, Daniel Munoz of Joseph Paintsil. Ondertussen moet Dimitri de Condé wel het budget optimaliseren en door de uitschakeling in de tweede voorronde van de Champions League is hij gedwongen om maatregelen te treffen in het selectiebeheer van de club. Nicolas Castro bevond zich in een precaire situatie. De Argentijn ondervond de gevolgen van deze vroegtijdige uitschakeling en de grote concurrentie op de positie van aanvallende middenvelder.
De 22-jarige Argentijn heeft tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen een goede indruk achtergelaten, maar de concurrentie op zijn positie is moordend met onder meer Bryan Heynen, Patrik Hrosovsky, Bilal El Khannouss, Matias Galarza, Aziz Ouattara en Anouar Ait-El Hadj. Een strijd met zes concurrenten is van het goede te veel, waardoor de club Castro dit seizoen wilde uitlenen aan een andere club. Het Belang van Limburg weet wel dat Dimitri de Condé enkel bereid is om in te stemmen met een uitleenbeurt als de geïnteresseerde club het volledige loon van de speler wil overnemen.
De Condé handelt tegen eigen filosofie in
Elche CF heeft interesse getoond om Nicolas Castro voor één seizoen te lenen, maar tot voor kort had de Spaanse club zich niet bereid getoond om zijn volledige salaris over te nemen. Dit was zelfs een struikelblok voor KRC Genk, wat betekent dat Dimitri de Condé, in afwachting van grote uitgaande transfers, koortsachtig probeert te besparen op andere manieren. Anderzijds lijkt de beslissing om Castro na slechts één seizoen te laten gaan ook een gevolg van enige haast bij de Head of Football. Het verleden leerde ons namelijk dat meerdere aankopen van de Condé pas volledig aanslaan na een ruime aanpassingsperiode en wanneer de druk op hen wat gaan liggen is.Daarnaast is het tevens geen geheim dat Zuid-Amerikaanse voetballers veel tijd nodig hebben om zich te acclimatiseren aan de Europese cultuur en andere gewoontes naast het veld. Nicolas Castro heeft bovendien zelden ontgoocheld in het shirt van KRC Genk en hij was progressie aan het maken in de voorbije maanden. De Argentijn kostte een aardige 3,2 miljoen - plus 450 duizend euro aan bonussen - maar na amper één seizoen lijkt de club het vertrouwen al opgegeven te hebben in de technisch vaardige aanvallende middenvelder. Vooral op het voetballend gebied stak hij er boven uit vorig seizoen, terwijl Castro op fysiek vlak en snelheid van uitvoering nog stappen moest zetten.💚 𝗡𝗜𝗖𝗢 𝗖𝗔𝗦𝗧𝗥𝗢 🤍
— Elche Club de Fútbol 🌴💯 (@elchecf) August 7, 2023
🪄 Talento y capacidad de generar juego para la línea medular franjiverde
✅ ¡𝐁𝐢𝐞𝐧𝐯𝐞𝐧𝐢𝐝𝐨, 𝐟𝐫𝐚𝐧𝐣𝐢𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞! pic.twitter.com/jLHPqmphXS