Club Brugge heeft tijdens de afgelopen zomermercato intensief gezocht naar een nieuwe centrale verdediger, maar slaagde er uiteindelijk niet in om deze gewenste versterking te halen.
De opvallende rentree van Éder Balanta naar de A-kern van Club kan misschien wel worden gezien als een mogelijke oplossing voor de defensieve problemen in de ploeg. Balanta is namelijk goed bekend met die positie.
In de zomer van 2019 werd de Colombiaan door Club aangetrokken bij FC Basel, nadat hij daar in het seizoen 2018-19 voornamelijk als … centrale verdediger fungeerde.
Parker duwt Balanta naar de exit
In januari signaleerde Scott Parker dat Club Brugge over een te grote spelerskern beschikte. “Het zou misschien beter zijn dat we met wat minder jongens werken.Wanneer de opportuniteiten er zijn, zullen sommige spelers misschien elders minuten gaan zoeken”, merkte de Engelsman destijds op.
Deze opmerking was het signaal voor spelers zoals Ruud Vormer, Cyle Larin, Eduard Sobol en Éder Balanta om de club te verlaten.
Balanta kwam vorig seizoen niet in de plannen van Parker voor en hij werd meermaals buiten de wedstrijdselectie gelaten. Dit leidde ertoe dat de Colombiaan tijdens de vorige winter op huurbasis naar Schalke 04 vertrok.
Ook Deila had geen plaats voor Balanta
In Gelsenkirchen slaagde Balanta er echter niet in om te overtuigen, en hij werd de laatste zeven competitiewedstrijden zelfs niet eens geselecteerd door de Duitse coach Thomas Reis.
Aangezien er geen aankoopoptie was opgenomen in de huurovereenkomst, en omdat Balanta geen impact maakte, toonde Schalke absoluut geen interesse in een definitieve overname van de Colombiaanse middenvelder.
Hierdoor moest Balanta deze zomer terugkeren naar Brugge, maar daar rekende de nieuwe coach Ronny Deila evenmin op hem. “Er moeten nog jongens weg. We zijn gewoonweg met te veel”, zei Deila met een niet te misverstane boodschap richting Balanta en andere overbodige spelers.
Geen interesse op de transfermarkt
Net als onder Scott Parker vorig seizoen, moest de selectie van Club Brugge deze zomer aanzienlijk worden ingekrompen.
Éder Balanta kreeg zoals verwacht de boodschap dat hij de club moest verlaten, waarbij een mogelijk vertrek van de Colombiaan Club Brugge niet alleen wat meer financiële ruimte zou geven binnen het salarisbudget, maar ook de mogelijkheid bood om nog wat extra transferinkomsten te genereren.
Balanta kreeg zelfs geen toestemming meer om met de A-kern te trainen en werd vriendelijk verzocht zijn conditie individueel te onderhouden in afwachting van een mogelijke transfer.
Het Argentijnse Independiente toonde interesse om de 30-jarige speler over te nemen, maar uiteindelijk slaagde Vincent Mannaert niet in zijn masterplan om de overbodige middenvelder te slijten op de transfermarkt.
Deila geeft Balanta tweede kans
Tot verrassing van velen werd Éder Balanta na het sluiten van de zomerse transferperiode alsnog weer opgenomen in de A-kern van Club Brugge.
Met Casper Nielsen, Hans Vanaken, Hugo Vetlesen en Raphael Onyedika beschikt de selectie van Ronny Deila niet over een overvloed aan centrale middenvelders, wat Club Brugge ertoe bracht om de eerder als overbodig geachte Balanta op het in extremis te rehabiliteren.
Balanta had zich altijd professioneel gedragen toen hij individueel moest trainen en hij zijn trainingsarbeid was naar verluidt voorbeeldig. In een persoonlijk gesprek met Deila maakte Balanta bovendien een uiterst gemotiveerde indruk, wat voldoende was voor de coach om de middenvelder een tweede kans te geven.
De 30-jarige werd zelfs opgenomen in de Europese selectielijst van Club Brugge.
Denkt Club Brugge ‘out of the box’?
Éder Balanta heeft bij Club Brugge doorgaans gefungeerd als breker voor de defensie, waarbij hij met zijn fysiek beukwerk een belangrijke rol heeft gespeeld, vooral onder Philippe Clement.
Niettemin staat Balanta erom bekend veel balverlies in zijn spel te hebben en onrustig te zijn in het balbezit, wat ertoe heeft geleid dat zowel Carl Hoefkens als Scott Parker hem slechts sporadisch in de basisopstelling opnamen.
Oorspronkelijk paste hij ook niet in de plannen van Ronny Deila, en als verdedigende middenvelder zal Balanta dit seizoen waarschijnlijk alleen speelminuten krijgen als er echt geen andere opties beschikbaar zijn.
De opvallende rentree van Balanta naar de A-kern van Club Brugge kan misschien wel worden gezien als een mogelijke oplossing voor de defensieve problemen in de ploeg.
Club Brugge heeft tijdens de afgelopen zomermercato intensief gezocht naar een nieuwe centrale verdediger, maar slaagde er uiteindelijk niet in om deze gewenste versterking te halen.
Bovendien vormt de huidige defensie een grote bezorgdheid voor Club Brugge, zoals bleek in de laatste wedstrijd tegen Sporting Charleroi, waarin veel kansen werden weggegeven.
“Het is toch niet normaal dat je een Simon Mignolet nodig hebt op Gouden Schoen-niveau om niet te verliezen in eigen stadion?” stelde Marc Degryse vast in Het Laatste Nieuws.
Club Brugge haalde Balanta als … centrale verdediger
Hoewel Balanta bij Club Brugge voornamelijk als verdedigende middenvelder heeft gespeeld, zou Ronny Deila wellicht kunnen overwegen om hem in te zetten als centrale verdediger.
Balanta is namelijk goed bekend met die positie, aangezien hij deze positie bij River Plate 35 keer en bij FC Basel 65 keer heeft bekleed. Bovendien werd Balanta in 2019 door Club Brugge aangetrokken van Basel, nadat hij in het seizoen 2018-19 voornamelijk als centrale verdediger fungeerde.
Toen Club Brugge hem kwam halen, had Balanta in het voorgaande seizoen 60% (1.596 minuten) van zijn totale speeltijd als centrale verdediger afgewerkt in Zwitserland.