De voorbije jaren heeft het imago van het Belgische voetbal afgezien. In 2018 was er het losbarsten van Operatie Propere Handen, die een aantal schaduwkantjes van de voetbalwereld open en bloot legde. Daarnaast was er ook het toenemende supportersgeweld, zeker sinds corona.
Van die negatieve reclame maakte de politiek gebruik om enkele beslissingen door te drukken die het de Belgische clubs een pak moeilijker maakten. Zo zagen de clubs heel wat fiscale voordelen wegvallen, terwijl er met het gradueel opkomende gokverbod ook een stevige bron van inkomsten dreigt weg te vallen.
Nieuw actieplan Pro League
Het Laatste Nieuws weet dat Lorin Parys, de CEO van de Pro League, met een nieuw actieplan hoopt om de banden met de politiek weer aan te halen en zo verdere schade te voorkomen. Dat moet onder meer gebeurden door clubs te dwingen om hun schuldenberg af te bouwen.
Daarnaast wil Parys ook meer goodwill kweken door in te zetten op de maatschappelijke functie van voetbal. Naast samenwerkingen met de Alzheimerliga en de Dossinkazerne zouden ook minstens 3 procent van de budgetten naar de jeugd, vrouwen en community moeten gaan.
Inzetten op community
Bovendien wil de Pro League ook meetbare doelstellingen uitwerken voor zijn communitywerking. "Iedereen zal vanaf nu op objectieve wijze kunnen oordelen of we ons engagement nakomen. Dit beleidsplan toont wat wij aan de samenleving kunnen bieden", zegt Parys daarover.
Parys hoopt dat er snel een positieve reactie uit de politiek zal komen. "We hebben een Interministriële Conferentie Betaald Voetbal nodig. Waarbij we met de regionale en lokale overheden kunnen overleggen en samenwerken. We hopen dat dit beleidsplan een goede voorzet is."