Mats Rits maakte een opvallende start in zijn debuutwedstrijd voor Anderlecht tegen KVC Westerlo, maar nadien flitste hij niet meer in het paars-witte shirt. Zijn impact leek zwaar af te nemen in de volgende wedstrijden, althans in de perceptie van het grote publiek.
Brian Riemer daarentegen beschouwt de 30-jarige middenvelder als de ontbrekende schakel in zijn ploeg. Rits speelt geen rol in de schijnwerpers bij Anderlecht, maar in de schaduw blijkt hij van grote waarde te zijn. Hij vervult de rol van een waterdrager of ‘kuisvrouw’ in de ploeg, maar zijn bijdrage is toch van belang.
Rits: de verlosser van Anderlecht
In augustus plaatste Mats Rits zijn handtekening onder een driejarig contract met een optie voor een vierde jaar bij Anderlecht. Hij werd bijna beschouwd als de verlosser van de ploeg, met naar verluidt een jaarsalaris van twee miljoen euro, dat aanzienlijk hoger zou zijn dan bij Club Brugge.
De verwachtingen waren dan ook hooggespannen dat de ervaren middenvelder meteen een grote en onmiddellijke impact zou kunnen maken bij Sporting. Het profiel van Rits past perfect bij de tactische visie die Brian Riemer wil implementeren bij Anderlecht, met een nadruk op intensieve pressing, diepgaand spel, verticaliteit en infiltraties.
Riemer loopt hoog op met de middenvelder, die zowel grote afstanden kan overbruggen als de durf heeft om in het strafschopgebied op te duiken. Bovendien kan Rits de ploeg zelf bij de hand nemen met zijn ervaring en drive.
De 30-jarige werd als een waardevolle aanwinst beschouwd, die veel ervaring op de teller heeft, een dosis leiderschap aan de kern toevoegt, en iemand die de competitie van binnen en van buiten kent.
Fredberg was ook trots dat Rits de gevoelige en veelbesproken overstap maakte van aartsrivaal Club Brugge naar Anderlecht om een Mauve te worden.
Rits staat al snel ter discussie (voor de buitenwereld)
Er werd verwacht dat Mats Rits een onmiddellijke impact zou maken in het shirt van Anderlecht, en hij begon ook veelbelovend aan zijn paars-witte avontuur met een indrukwekkende prestatie tegen KVC Westerlo. “Flips + Rits = flits”, kopte de sportsectie van Het Laatste Nieuws.
Rits liep de gaten dicht, toonde zich comfortabel aan de bal en infiltreerde in de zestienmeter. De supporters van Anderlecht verwelkomden hem met applaus, en zijn debuut smaakte naar meer. Na de match noemde Brian Riemer hem zelfs de missing link van de ploeg.
Dit seizoen startte Rits in elke wedstrijd bij Anderlecht en hij is de eerste naam die Riemer opschrijft in zijn basiselftal, maar na zijn debuutwedstrijd tegen Westerlo is zijn impact ogenschijnlijk afgenomen.
De middenvelder moet nog naar zijn beste vorm toegroeien en automatismen vinden zowel de andere centrale middenvelders als met de offensieve linie.
Riemer heeft zijn ideale formule op het centrale middenveld nog niet gevonden en Le Soir stelde vragen over het gebrek aan ritme en impact bij Rits. “Bestaat het risico dat hij vroeg of laat wordt opgeofferd op het middenveld?”
Kuisvrouw of waterdrager = nutteloze transfer?
Rits uit de ploeg halen is een optie waar Brian Riemer vandaag helemaal niet aan denkt. Het feit dat Rits al in élke wedstrijd aan de aftrap verscheen, is veelzeggend. De coach loopt hoog op met de middenvelder, die volgens hem het perfecte profiel heeft voor het project en het spel van Anderlecht.
Hij kan spelen als nummer 6 of nummer 8, hij heeft een enorme ervaring en loopt veel. Rits is waardevol voor Riemer omdat hij de tactische aanpassingen van de coach kan omzetten op het veld. Hij is een intelligente en nuttige verbindingsspeler met een zuivere passing die het vermogen heeft om ook zelf het verschil te maken.
De lijm van de ploeg als het ware. Riemer looft Rits omdat hij de ploeg structureert, veel kilometers aflegt om de defensieve gaten te dichten, hard werkt en aanwezig is. Hij bespeelt de ruimtes en is de verbindingsspeler van de ploeg. Dit evenwel zonder te flitsen.
Rits heeft een grote waarde voor Riemer in een rol in de schaduw als waterdrager, een rol die hij in de laatste jaren bij Club Brugge ook vervulde. In die optiek vergeleek Paul Van Himst de rol van Rits met die van een “kuisvrouw.”
De fans van Anderlecht denken daar evenwel anders over, en ze beginnen hem door een gebrek aan beslissende acties en infiltraties steeds meer en meer als een nutteloze transfer te zien.
Rits beter op de zes bij Anderlecht?
In de laatste wedstrijden is er echter wel beterschap te zien in de bijdrage van Mats Rits in de ogen van het grote publiek. Tegen Club Brugge was de wisselwerking met Thomas Delaney, die vandaag nog enkele weken buiten strijd is, en Théo Leoni veelbelovend te noemen, en raakte het trio steeds beter op elkaar ingespeeld.
Dat staat in contrast met het monotone en voorspelbare spel van het paars-witte centrale middenveld in de voorgaande weken en maanden. In de laatste wedstrijd voor de interlandbreak speelde Rits ook een sterke partij tegen KV Mechelen.
Hij vervulde voor het eerst de rol als nummer zes bij Anderlecht, en hij zorgde ervoor dat Leoni en uitblinker Mario Stroeykens een hoog niveau haalden.