Grote ophef in de Europese voetbalwereld donderdag, want de door velen verfoeide Super League lijkt plots weer springlevend. Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat de FIFA en de UEFA de oprichting van een concurrerende competitie niet mogen verbieden en daar wil de Super League vol van profiteren.
Meteen werd een gloednieuw format gelanceerd, waarin plaats zou zijn voor 64 clubs. Zij zouden strijden in drie divisies met promotie en degradatie. Elk jaar zouden er ook 20 clubs vervangen worden 'op basis van sportieve prestaties in de nationale competities.' Maar de vraag stelt zich natuurlijk welke clubs dan geselecteerd zouden worden voor de eerste edities.
Anderlecht krijgt uitnodiging van Super League
FC Barcelona en Real Madrid, nog altijd hardnekkige verdedigers van het concept, lijken zekerheden. Verder zijn er vooral veel vraagtekens. Andere Spaanse clubs verzetten zich met hand en tand tegen het project, in Engeland dreigt de politiek zelfs met uitsluiting van clubs die zouden deelnemen en in Duitsland was er van meet af aan geen interesse in het project.
Wel zou er zowaar al één Belgische club zijn jawoord gegeven hebben voor de Super League. Volgens Mundo Deportivo heeft de organisatie al met 60 clubs contact opgenomen over een eventuele deelname. Daarbij zou ook Anderlecht zitten. Bij Paars-Wit zouden ze het project wel zien zitten.
Sportieve criteria?
Dat Anderlecht gekozen werd door de organisatie, ondermijnt toch het argument van de Super League dat de deelnemers gekozen worden op sportieve criteria. Historisch is Paars-Wit wel de grootste club van België, maar het heeft wel al zeven jaar geen prijs meer gewonnen. Eigenlijk waren Club Brugge - op basis van de voorbije jaren - of Antwerp - de laatste kampioen - de enige logische keuzes geweest.
Ook een aantal andere clubs zouden al hun fiat gegeven hebben voor een uitnodiging van de Super League. Het zou gaan om onder meer Feyenoord, PSV en enkele Portugese clubs. Het blijft uitkijken hoe de situatie verder zal evolueren.