De penalty-affaire in de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en KRC Genk blijft maar nazinderen. Zo hebben de Limburgers besloten om te procederen tegen de uitspraak van het Professional Refereeing Department (PRD). Racing blijft erbij dat de match herspeeld moet worden.
De hetze ontstond tijdens het onderlinge duel in het Lotto Park vlak voor de kerstdagen. Genk speelde toen een sterke match, maar verloor finaal met 2-1. Tijdens de eerste helft werd een treffer van Yira Sor echter afgekeurd omdat hij na een strafschop te snel in de zestien stond. Maar ook spelers van Anderlecht stonden op dat moment al in de grote baklijn en dus moest de penalty in principe hernomen worden.
Op aangeven van de VAR besloot de wedstrijdleiding echter om de match te hervatten met een vrije trap voor de Brusselaars. Dat was in principe een fout tegen de regelgeving en dus besloot Genk het onrecht aan te vechten. Na het doornemen van de VAR-communicatie waren de Limburgers ook behoorlijk zeker van hun stuk bij het ingaan van de verhoren. Maar uiteindelijk kreeg de vice-kampioen nul op het rekest.
Juridische consequenties
Zo oordeelde het PRD dat het ging om een 'menselijke fout' van VAR Jan Boterberg en dus niet om een inbreuk tegen de reglementen, waardoor de wedstrijd niet herspeeld kan worden. Daar legt Genk zich echter niet bij neer. Dinsdag maakt de Limburgse club bekend dat ze verdere stappen zal ondernemen. Wellicht bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), al zou ook een interne procedure mogelijk zijn.
Tegenover Sporza gaf voorzitter Peter Croonen meer uitleg bij deze beslissing. "Het is niet aan de arbitrage om het oordeel te vellen over deze situatie. Ook in de argumentatie kunnen we ons niet vinden", stelt Croonen. "Iedereen is het erover eens dat we benadeeld zijn. Nu moet de juiste juridische consequenties volgen. Tot nader order gaan we er sportief mee om en zullen we energie putten uit het onrecht."
Geloofwaardigheid Belgisch voetbal
Genk maakt zich overigens sterk dat het niet enkel uit eigen belang blijft procederen. Ook het Belgische voetbal in het algemeen zou hier beter van kunnen worden volgens de club. "We weigeren ons als ambitieuze topclub neer te leggen bij deze beslissing en zien voldoende juridische grond om in het belang van de geloofwaardigheid van het Belgische voetbal de procedure verder te zetten. We rekenen op een spoedige behandeling van deze procedure", klinkt het in een statement op de officiële clubkanalen.