Na een verschroeiend seizoensbegin was Francis Amuzu bereid om Anderlecht te verlaten in de vorige zomer. Jesper Fredberg wilde echter niet zwichten voor een transfer van minder dan 8 miljoen euro, waardoor de pijlsnelle flankaanvaller uiteindelijk in het Lotto Park bleef.
Zijn goede vorm kon hij echter niet bevestigen, want een blessure gooide roet in het eten. Na een operatie en revalidatie hoopt Anderlecht op zijn terugkeer voor de belangrijke Play-off 1-wedstrijden. Zowel Anderlecht als Amuzu hopen dat hij zo opnieuw in de schijnwerpers komt te staan.
Snelle beentjes van Amuzu zijn minstens 8 miljoen waard
Francis Amuzu maakt nu al vijf jaar deel uit van de A-kern van Anderlecht, maar op 24-jarige leeftijd draagt hij nog steeds de stempel van een eeuwige belofte. Het leek er zelfs op dat de ontwikkeling van de flankaanvaller al enkele jaren stilstaat.
Zijn gebrek aan efficiëntie, doelgerichtheid en overzicht blijven een groot probleem en daarom werd hij nooit echt als een absoluut toptalent beschouwd.
Vorige zomer had Amuzu zijn zinnen gezet op een transfer. “Wij gunnen hem de transfer. We willen hem zeker niet tegenhouden. Het wordt een dubbeltje op zijn kant, ik acht de kans op fifty/fifty dat hij nog vertrekt”, zei Brian Riemer.
De grote vraag was wie er bereid zou zijn om aan de vraagprijs van minstens 8 miljoen euro te voldoen. Hoewel clubs zoals OGC Nice, Luton Town en Leeds United werden genoemd, haakten zij af vanwege de hoge richtprijs.
Olympiakos bood tot 6,5 miljoen euro, maar Anderlecht weigerde dit voorstel. “Zijn snelle beentjes zijn RSCA meer waard”, schreef Het Nieuwsblad.
Flitsende supersub Amuzu doet de Jupiler Pro League beven
Francis Amuzu was vastbesloten om een topseizoen te spelen bij Anderlecht. “Als ik meer scoor, zal er ook meer interesse komen”, zei hij eind september in een interview met Het Nieuwsblad.
Hij werkte ook hard aan zijn verbeterpunten, waarbij hij elke training bijvoorbeeld extra afwerkoefeningen doet met assistent-coach Roel Clement. Amuzu liet de tegenstanders in de Jupiler Pro League beven met zijn constante dreiging, snelheid en dribbels. En hij begon eindelijk ook te scoren.
Hoewel hij niet altijd een vaste basisplaats had zoals Thorgan Hazard en Anders Dreyer, bewees hij zijn waarde als supersub. De spurtbom rendeert soms beter als hij kan ontploffen tegen tegenstanders die al moe zijn.
Zo scoorde hij vaak zijn doelpunten als invaller. Begin dit seizoen was hij zelfs de beste (lees: de meest beslissende) invaller in de Belgische competitie. Riemer houdt van Amuzu want hij is de enige speler in de paars-witte selectie met pure snelheid en een grote mate van onvoorspelbaarheid in zijn spel.
Amuzu weer fit voor belangrijkste matchen PO1
Na zijn flitsende start van het seizoen kreeg Francis Amuzu te maken met een vervelende blessure, hij sukkelde lange tijd met een vorm van pubalgie die steeds terugkeerde.
Sinds eind september lukt het hem zelfs niet meer om wekelijks wedstrijden te spelen en hij kon niet trainen zoals hij gehoopt had. “Hij heeft pijn als hij op hoge snelheid rent”, zei Brian Riemer.
Ondanks alle inspanningen van Anderlecht en consultaties met specialisten uit België en Engeland, bleek geen enkele behandeling effectief te zijn. Een operatie leek de enige oplossing, en er werd gevreesd dat zijn seizoen voortijdig ten einde zou zijn.
Amuzu onderging de operatie in januari in Londen, en de prognoses waren gelukkig positiever dan eerst gedacht. Verwacht werd dat hij drie maanden buiten strijd zou zijn, met als beste scenario dat hij weer fit zou zijn voor de belangrijke wedstrijden in de Play-off 1.
“Hij zal een extra optie bieden voor de aanvalslinie wanneer dat er het meest toe doet”, zei Riemer.
Unieke Amuzu staat in de schijnwerpers
De impact van Francis Amuzu's afwezigheid was duidelijk voelbaar bij Anderlecht tijdens de afgelopen maanden. Als een van de snelste spelers in de Belgische competitie, bezit hij een uniek profiel binnen de paars-witte selectie, door zijn diepgang, pure snelheid en onvoorspelbaarheid.
Zoals Le Soir treffend opmerkte: “Moderniteit gaat niet zonder verticaliteit. Zo is het voetbal geëvolueerd. Zo worden de schijnwerpers overgelaten aan spelers als Amuzu."
Brian Riemer streeft naar een snelle omschakeling van zijn ploeg, waarbij ze met weinig balcontacten voor het doel van de tegenstander moeten komen. In deze tactiek is Amuzu van onschatbare waarde.
In januari zocht Anderlecht dan ook naar een speler met een vergelijkbaar profiel om Amuzu's afwezigheid op te vangen. Het Laatste Nieuws meldde dat Momodou Sonko van BK Häcken hoog op het verlanglijstje stond.
Anderlecht was echter terughoudend om met miljoenen te jongleren, terwijl AA Gent wel bereid was. De Buffalo's verbraken hun transferrecord door Sonko voor 7 miljoen euro binnen te halen.
In plaats van een nieuwe aanvaller aan te trekken, kreeg Nilson Angulo meer kansen in het eerste elftal bij Anderlecht.