De kogel is door de kerk: de wedstrijd tussen Anderlecht en KRC Genk wordt dan toch niet herspeeld. Dat heeft het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, of kortweg het BAS, zopas definitief beslist.
Een verrassend verdict, want eerder gaven zowel de Disciplinaire Raad als de Evocatiecommissie de Limburgers gelijk. Volgens de uitspraak van het BAS waren beide instanties van de voetbalbond evenwel niet bevoegd om hun oordeel te vellen over de zaak. Daarnaast kwam het tevens nog met een uitgebreide eigen motivatie op de proppen.
"Refs zijn geen robots"
"Het feit dat de VAR geen oog heeft gehad voor de spelers van Anderlecht maakt geen fout uit tegen de spelregels, maar betreft een onzorgvuldigheid in de feitelijke beoordeling van een welbepaalde spelsituatie", citeert Het Laatste Nieuws. "Wanneer de scheids het advies van de videoref volgt, is dat ook zijn finale beslissing over een spelfeit."
"Er valt nergens een inbreuk tegen de spelregels te weerhouden. Voetbalclubs moeten beseffen dat scheidsrechters geen robots zijn, en net als voetballers zelf fouten maken (doelkans missen, strafschop missen) die inderdaad een impact kunnen hebben op het verloop van een wedstrijd. Maar deze fouten zijn nu eenmaal niet uit te sluiten."
PRD wél bevoegd
Nog volgens het BAS is het "gemakkelijk om achteraf commentaar en kritiek te geven, na de beelden verschillende malen te herbekijken en liefst dan nog in slow motion, vanuit zijn of haar zetel. In vaak hectische omstandigheden is de scheidsrechter geen übermensch die alles moet en kan zien". Nochtans kon de VAR wél rustig zijn tijd nemen.
In de eerdere uitspraak over KV Mechelen-Club Brugge viel volgens Het Nieuwsblad echter te lezen dat "vergissingen van de VAR nooit aanleiding kunnen geven tot het ongeldig verklaren van een match" omdat "de ref de eindverantwoordelijke blijft". Bovendien acht het BAS het Referee Department, dat dezelfde mening had, wel degelijk bevoegd.