Sam Baro heeft een radicale ommezwaai aangekondigd bij AA Gent. Het stadion zal voortaan bekendstaan als Planet Group Arena na een sponsordeal die de naamrechten verdubbelde.
Baro's ambitieuze strategie omvat het verbeteren van de stadionbeleving door investeringen in de promenade, het zakelijke segment en de licht- en geluidsinfrastructuur.
Daarnaast intensiveert hij de dialoog met supportersgroepen, zoals Tribune 7, die pleiten voor een cultuur van expertise en samenwerking, samen met zotte "ideeën". Deze vernieuwingen zijn bedoeld om meer fans naar de thuiswedstrijden te lokken en de club uiteindelijk weer naar succes te leiden.
Planet Group Arena: Baro verdubbelt naamrechten
Het tijdperk van de KAA Gent en Ghelamco Arena is voorbij, een nieuwe naam schittert nu aan het stadion van AA Gent. Na een onderhandelingen met verschillende geïnteresseerde partijen, heeft Planet Group Arena zijn positie versterkt als de nieuwe naamsponsor van het stadion.
Gelegen op het kruispunt van twee belangrijke snelwegen en langs de Gentse buitenring, biedt het stadion een unieke locatie voor bedrijven die hun naamsbekendheid willen uitbreiden.
Het HR-bedrijf van voorzitter Sam Baro, Planet Group, heeft zijn naam voor onbepaalde tijd aan het stadion verbonden. Met een jaarlijkse betaling van één miljoen euro voor de naamrechten, verdubbelt Planet Group bijna het bedrag van het vorige sponsorcontract met Ghelamco.
Deze grote investering benadrukt niet alleen de ambitie van Planet Group, maar ook de visie van Baro, die het menens is om de naam van het stadion voor meerdere jaren onveranderd te laten.
De ambitieuze stadionstrategie van Sam Baro
De sponsordeal vormt een integraal onderdeel van Sam Baro's ambitieuze stadionstrategie voor AA Gent. Sinds zijn aantreden in de Gentse bestuurskamer staat beleving centraal.
Het doel is om het stadion weer tot de nok toe te vullen en een elektrische voetbalsfeer te creëren. Baro, zelf psycholoog van opleiding, begrijpt het psychologische effect van een vol stadion.
“Een vol stadion heeft een psychologisch effect, zéker in het eerste kwartier. Het moet dus al dreunen in de tribunes als de spelers op het veld komen, zoals bij Brugge”, zei de voorzitter in september aan Het Laatste Nieuws.
Om deze visie te realiseren, betrekt Baro de nieuwe supportersraad actief bij het verbeteren van de stadionbeleving. Via het mediakanaal AVS zal er een sterke nadruk worden gelegd op de beleving rondom de wedstrijden.
Daarnaast wordt er een nieuw cateringaanbod geïntroduceerd, zullen DJ's hun sets draaien om de sfeer te versterken, en lijkt het probleem van herbruikbare bekers definitief tot het verleden te behoren.
Baro gaat nog een stap verder door te onderzoeken of het stadion kan worden gebruikt voor evenementen, vergelijkbaar met de concerten die plaatsvinden in het Koning Boudewijnstadion.
De AA Gent-hype is gaan liggen: stadion zelden uitverkocht
Ondanks het feit dat AA Gent beschikt over het enige nieuwe, moderne stadion van het land, heeft de club de afgelopen jaren te maken gehad met een uitdaging op het gebied van stadionbezetting.
Ondanks dat het stadion rendabel is en er fraaie recurrente inkomsten worden gegenereerd, zijn de 20.000 beschikbare stoelen vaak niet volledig bezet geweest. Dit staat in schril contrast met het seizoen 2015, toen Gent de titel won en het moeilijk was om überhaupt een kaartje te bemachtigen.
In het seizoen 2017-2018 waren er bijna 18.000 abonnees die trouw elke thuismatch bijwoonden, maar vandaag de dag is dat aantal gedaald tot 14.362 abonnementen. “De blauw-witte hype is gaan liggen” stelde De Standaard vast.
“Zorgwekkend voor een club die erg afhankelijk is van horeca- en ticketinginkomsten, en waarvan het exploitatieverlies zonder de verkoop van spelers alweer 10 miljoen zou hebben bedragen.”
Voorzitter Samo Baro erkent het potentieel dat het stadion nog steeds heeft en is vastberaden om meer supporters naar de thuiswedstrijden te trekken. Hij heeft zelfs het initiatief genomen om te zorgen voor openbaar vervoer op wedstrijddagen, aangezien De Lijn niet meer voldoende busverbindingen aanbiedt, vooral niet in het weekend.
Dit is een financieel niet-rendabele operatie voor AA Gent, maar het illustreert de toewijding van de club om meer mensen naar het stadion te lokken. Naast het behouden van de bestaande shuttlebus van de P&R in Gentbrugge, wordt er nu ook een shuttle vanaf de Zuid toegevoegd.
Baro kondigt veranderingen aan in stadion: “Zotte ideeën”
In de afgelopen maanden heeft Sam Baro, incognito en in alle discretie tussen de thuissupporters, rondgekeken in andere stadions om nieuwe ideeën op te doen. De voorzitter wilde zien hoe andere clubs hun zaken organiseerden en of AA Gent daarvan kon leren.
In een interview met Het Nieuwsblad onthulde Baro dat er veranderingen zullen plaatsvinden in de beleving op de promenade en in het zakelijke segment, terwijl er ook geïnvesteerd zal worden in verbeteringen aan de licht- en geluidsinfrastructuur.
Bovendien zal de dialoog met supportersgroepen worden geïntensiveerd, zoals Tribune 7 heeft benadrukt. Deze supportersgroep pleit voor een cultuur binnen AA Gent waar expertise en samenwerking centraal staan.
“Waar zotte ideeën een kans krijgen en ego’s niet langer botsen”, zeiden ze in Het Nieuwsblad. “Goede financiën mogen geen doel op zich zijn, maar een middel om titels en bekers binnen te halen, met spelers die overtuigen en goesting tonen en voor wie fans naar het stadion komen.”