Éder Balanta, begin dit seizoen gerehabiliteerd bij Club Brugge, heeft uiteindelijk niet het niveau laten zien dat van hem werd verwacht. Ondanks zijn kracht en leiderschapskwaliteiten bleef zijn impact beperkt, vooral door zijn beperkt voetballend vermogen.
Hoewel hij gewaardeerd wordt binnen de spelersgroep, wordt zijn vertrek aan het einde van het seizoen verwacht, omdat zijn contract niet wordt verlengd.
“Balanta voetbalt met zijn schoenen nog in de dozen”
Met Casper Nielsen, Hans Vanaken, Hugo Vetlesen en Raphael Onyedika beschikt de selectie van Club Brugge niet over een overvloed aan centrale middenvelders, wat blauw-zwart ertoe bracht om de eerder als overbodig geachte Éder Balanta in september in extremis te rehabiliteren.
De 31-jarige werd zelfs opgenomen in de Europese selectielijst van Club. De toenmalige coach Ronny Deila zag dat Balanta met zijn specifieke kwaliteiten een belangrijke rol kon spelen op het middenveld van Club Brugge.
De Colombiaan staat namelijk bekend als een krachtige breker voor de verdediging, die met zijn fysieke beukwerk een dimensie toevoegt die eerder ontbrak in de ploeg.
Anderzijds werd Balanta in het verleden meermaals afgeschreven door zijn beperkte voetballende kwaliteiten. “Over Balanta bestaat immers het idee dat hij voetbalt met zijn schoenen nog in de dozen. Louter brute spierkracht, al was hij een Jerommeke in voetbaloutfit”, schreef Het Nieuwsblad.
Le Vif stelde eind maart vast dat Club Brugge al sinds 2019 worstelt met het vinden van een geloofwaardig alternatief voor de “ruige maar verouderde Balanta.”
De Colombiaan toonde echter meteen zijn meerwaarde op het zwalpende middenveld van Club Brugge. Hij bracht meer No Sweat/No Glory en maturiteit dan in de weken daarvoor.
Zijn belangrijkste bijdrage kwam tot uiting in de Conference League-wedstrijd tegen FC Lugano, waar hij met een cruciaal doelpunt en een uitstekende prestatie zijn waarde bewees.
“Het hoeft niet altijd mooi te zijn, maar Balanta heeft wel pit”
De aanwezigheid van Éder Balanta bracht meer evenwicht in de ploeg van Club Brugge en volgens Jan Ceulemans werd de impact van de Colombiaan onderschat. Hij recupereert veel ballen, en met zo’n type speler in de ploeg zou Club meer kans maken om te winnen.
“We weten hoeveel beperkingen hij heeft, maar hij heeft wel pit. Het moet niet altijd mooi zijn. Als er maar wordt gewonnen. Zo denken supporters er ook over”, zei de Caje aan Het Nieuwsblad.
De Zondag sprak over de graniet en grinta waar het Club Brugge aan ontbrak. “Zou men bij Club (eindelijk) beseffen dat de Colombiaan tien jaar geleden nog beschouwd als ‘één van de grootste talenten ter wereld’ behalve 84 kilo stalen spieren ook voldoende aardige voetjes heeft?”
Imke Courtois moest in dezelfde krant ook toegeven dat de inbreng van Balanta geen fout idee was.
Maar na een sterke start van zijn tweede kans, werden de tekortkomingen van Balanta steeds duidelijker zichtbaar. De Colombiaan leek moeite te hebben met het tempo, leed te vaak balverlies en maakte veel foute passes.
Hij heeft zijn kwaliteiten, maar ook zijn gebreken.
Balanta vertrekt eind dit seizoen: “Heeft simpelweg niet het niveau voor Club 1”
“Heeft simpelweg niet het niveau voor Club 1”, concludeerde Het Laatste Nieuws. Franky Van der Elst verklaarde dat hij niet kon geloven dat Éder Balanta de reddende engel zou zijn voor Club Brugge, en de analist kreeg gelijk.
Hoewel hij héél even de oplossing leek te bieden, bleek de rehabilitatie van Balanta van korte duur. Naar het einde van het vorige kalenderjaar toe kwam de ervaren middenvelder steeds minder in de plannen van Ronny Deila voor.
Met zijn contract dat eind dit seizoen afloopt bij Club Brugge, lijkt een verlenging dan ook niet waarschijnlijk. “In voetbal weet je nooit, maar zijn tijd bij Club Brugge lijkt er na dit seizoen op te zitten”, schreef Het Nieuwsblad al in januari.
“Als je zoals Club Brugge-trainer Ronny Deila een breker als Éder Balanta van de bank moet halen om een resultaat vast te houden, zit het niet goed”, schreef de krant nog later. Van der Elst zei zelfs dat hij het stilaan gehad had met de invalbeurten van Balanta.
Het Laatste Nieuws meldde begin april dat zijn contract niet wordt verlengd, terwijl La Dernière Heure weet dat Balanta ongetwijfeld Club Brugge zal verlaten aan het einde van zijn contract.
Pure buitenwipper: “Aan de bal heb je er weinig tot niets aan”
In de afgelopen vier wedstrijden heeft hij nog geen enkele keer in de basis gestaan, maar hij heeft wel drie keer zijn opwachting mogen maken als invaller, met in totaal 49 minuten speeltijd.
Balanta brengt echter precies wat het team nodig heeft. Hij brengt vuur op het veld en hij vervult een ondersteunende rol op het middenveld. “Pure buitenwipper”, schreef Het Laatste Nieuws.
“Hij aarzelt niet om iemand bij z'n nekvel te pakken. Of hardhandig uit de discotheek te beuken. Maar eens op de dansvloer — lees: aan de bal — heb je er weinig tot niets aan.”
“Bikkelhard en zelfs irritant”, aldus Het Nieuwsblad.
Binnen de spelersgroep wordt Balanta zeer gewaardeerd vanwege zijn leiderschap. In een recent interview met Het Laatste Nieuws noemde Simon Mignolet hem zelfs als een van de vijf ervaren spelers in de selectie, naast zichzelf, Brandon Mechele, Hans Vanaken en Denis Odoi.