De meeste van onze toprefs proberen vooral low profile te blijven. Op het veld staan ze al genoeg in de 'belangstelling' en dat zorgt buiten het veld al wel eens voor ongemakken. In een opmerkelijke campagne getuigen enkele boegbeelden uit het Belgische voetbal over de opkomst (en vooral de nadelen) van sociale media.
In het oogpunt van de camera-storm
Scheidsrechter zijn stond vroeger al garant voor heel wat kritiek, met de opkomst van sociale media en de introductie van de VAR staat ons arbitraal korps nog wat meer ter discussie. Dat was dit seizoen niet anders en met de steeds groter wordende belangen in de PO's zal die kritiek vermoedelijk nog aanzwengelen.
Elke overtreding, licht of zwaar, wordt onder een vergrootglas genomen door tal van camera's en nadien beoordeeld door nog minstens evenveel analisten. Meer dan ooit is scheidsrechter worden een echte roeping.
"Mensen weten hoe ze je kunnen raken"
In een opmerkelijke campagne van de voetbalbond wordt er nu door middel van pakkende getuigenissen aandacht gevraagd voor het 'stalken' of minstens lastigvallen via sociale media. Zo getuigt ook topscheidsrechter Bram Van Driessche over de last die hij en zijn familie vaak meedragen. "Het doet pijn dat mensen u proberen raken via familie of zelfs je kinderen. Dat is gewoon not done." Aldus een openhartige scheidsrechter.
"Je bent eigenlijk gewoon met je job bezig en het is ook niet aan mij om mensen op hun plichten te wijzen in hun werk". Zo klinkt het met overtuiging (en terecht) bij Van Driessche.
Football is emotion, but words do leave scars π²
— Pro League (@ProLeagueBE) April 3, 2024
Therefore, Belgian football will act as one in the fight against online hate β
π³π± https://t.co/uz1rQU7vP6
π«π· https://t.co/PpDjZH17Ya#ComeTogether pic.twitter.com/Yo5H4HBKCL
Achter elke scheidsrechter zit een mens van vlees en bloed
Steeds meer probeert het Referee Department ook een 'gezicht' te geven aan de mens achter de scheidsrechter. Dat doet het door op Twitter regelmatig video's te delen over verschillende arbiters uit de Jupiler Pro League en de Challenger Pro League. Zo waren er recent nog video's over Marco Simonini (CPL) en Jasper Vergoote (JPL). Allemaal zaken die moeten bijdragen tot een betere 'verstandhouding' tussen de arbitrage, supporters en clubs.
ππππ πππ«ππ¨ ππ’π¦π¨π§π’π§π’: Always relaxed, always focused. pic.twitter.com/vTrlV5ICCY
— Professional Refereeing Department (@BelgianReferees) April 13, 2024
ππππ πππ¬π©ππ« πππ«π π¨π¨ππ: Referee but above all father. π€ pic.twitter.com/2mu7gfjcq2
— Professional Refereeing Department (@BelgianReferees) April 6, 2024