Het zijn opnieuw woelige dagen voor Antwerp-eigenaar Paul Gheysens. De zakenman kende een uiterst turbulent jaar met tal van financiële problemen en slikte zopas nog een nieuwe opdoffer in Knokke. Daar moet hij ook nog eens afrekenen met zware beschuldigingen.
Impressionant project of grote luchtbel?
Voor wie het even gemist heeft: Gheysens wil met zijn bouwbedrijf een heus golfresort neerpoten in het mondaine Knokke. De plannen liggen al langer op tafel maar stuiten ook op heel wat tegenkanting.
Het resort oogt megalomaan met onder meer 18 internationale wedstrijdholes, een hotel met 150 kamers en 200 suites, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter en 1.350 parkeerplaatsen op een domein van 120 hectare groot.
"Pure chantage"
Enige tijd geleden verkocht een andere zakenman, Peter Taffeiren, één van zijn gronden aan Gheysens, al was dat met heel wat tegenzin, zo gaf hij aan bij HLN. “Ik had geen enkele keus. Wijlen burgemeester Leopold Lippens stond hier voor mijn deur. Ik moest en zou verkopen aan Gheysens. Als ik dat niet zou doen, kon ik fluiten naar vergunningen voor vastgoedprojecten op de zeedijk. Pure chantage. Wat doe je dan? Dan ga je tegen je zin mee in het verhaal”.
In de verkoopsovereenkomst werd opgenomen dat de gronden van Taffeiren enkel mogen gebruikt worden om er een golfbaan op te zetten, dus niet voor allerlei andere zaken zoals een hotel.
"Verdoezeling van andere problemen"
Ondertussen trok de eigenaar van Antwerp zijn eerste aanvraag voor een omgevingsvergunning in vanwege 'problemen met het stikstofdecreet'. Pure nonsens volgens Taffeiren. "Hij hangt dat verhaal rond stikstof bewust op. Alsof dat het enige probleem is. Het is eigenlijk pure camouflage. Een afleidingsmanoeuvre. Zo hoopt hij de aandacht af te leiden ‘Dan kijken ze misschien niet naar de rest’, zal hij wellicht denken. De werkelijke problemen worden op die manier verdoezeld. Maar die zijn er nog steeds, hé."
Vooral het behoud van de polders, de structuur en de waterbeheerfunctie liggen de 'concurrent' van Gheysens nauw aan het hart. Het lijkt er voorlopig dus niet op dat er meteen een spade in de gronde wordt gestoken in Knokke.