Frankrijk - België: "Daar ligt dé kans voor een grote stunt"

Frankrijk - België:

Om 18u staat het land even stil. Dan neemt België het in Düsseldorf op tegen Frankrijk. VoetbalNieuws blikte met ex-Rode Duivels Yves Vanderhaeghe en Nico Van Kerckhoven vooruit op deze cruciale match voor de Belgen. Wat verwachten zij van de Rode Duivels?

Yves Vanderhaeghe, die de match bijwoont in Düsseldorf, was 48 keer Rode Duivel en maakte een EK (2000) en WK (2002) mee. Nico Van Kerckhoven speelde 42 keer voor België en nam deel aan twee WK’s (1998 en 2002) en een EK (2000). Onze redactie sprak de twee naar aanleiding van het duel tussen Frankrijke en België.

Heren, wat verwachten jullie van de partij?

Vanderhaeghe: "We weten dat Frankrijk een enorm sterke tegenstander. Het zegt alles als je basisspelers van Real Madrid op de bank kan zetten. Al hebben ze hun beste niveau ook nog niet gehaald op dit EK. Ik hoop dat we als eerste kunnen scoren. Elke Rode Duivel zal bijzonder gemotiveerd zijn om tegen de toernooifavoriet te spelen."

Van Kerckhoven: "Goh, je moet alles in kaart brengen. Met alle heisa die er de afgelopen week toch was, zal het zeker niet makkelijker geworden zijn om Frankrijk -die sowieso al moeilijk te kloppen zijn- te verslaan. Maar als je hoog wil eindigen, moet je tegen iedereen kunnen winnen. Met de kern die de Belgen hebben, is dat zeker niet onmogelijk. Frankrijk was voor mij voor het toernooi een van de absolute topfavorieten om het EK te winnen en dat zijn ze nog steeds, ook al speelden ze nog niet geweldig. Het is een ploeg die klinisch kan zijn. Wanneer het moet staan ze er wel. Ik ben er zeker van dat België er ook zal staan, maar ik vrees dat Frankrijk toch iets te sterk gaat zijn."

Liggen de kansen vooral in de counter voor ons?

Vanderhaeghe: "Dat we geen favoriet zijn kan wel eens ideaal zijn voor België. In de omschakeling liggen er inderdaad misschien wel kansen voor ons. We kunnen dan misschien profiteren van de snelheid van Doku, Lukaku die mogelijk meer ruimte krijgt dan tegen die lage blokken van Roemenië & co en een De Bruyne die met zijn passing hen dan kan lanceren. We moeten zeker heel goed gegroepeerd spelen en op de gepaste momenten onze kans gaan."

Van Kerckhoven: "Het is duidelijk dat daar onze kracht ligt. Er is veel gezegd en geschreven over onze verdediging, maar we kunnen nog altijd verdedigen. Iemand als Vertonghen mag dan wel al 37 jaar zijn, maar hij is zo belangrijk en kan een defensie wel goed neerzetten met zijn ervaring. Hij is onze rots in de branding. Aanvallend is onze snelheid een enorm wapen met mannen als Doku, Lukaku en wellicht Lukebakio. In die omschakeling ligt onze grootste kans, maar dat zal Frankrijk ook wel weten. "

Welke indruk liet België voorlopig achter op jullie?

Vanderhaeghe: "Ik volg de media natuurlijk een beetje en ik heb de matchen van de Rode Duivels gezien. Echt positief was het niet. Ik sluit mij misschien toch wel aan bij de meeste Belgen dat het toch wat te behoudend was tegen Oekraïne. We speelden te weinig echt voor de winst, waar je toch een beetje spijt over mag hebben. Al wisten we ons wel te plaatsen voor de volgende ronde. Als we nu zouden kunnen stunten, kan het helemaal omslaan en kan je misschien nog zeer ver geraken. Het is een mooi moment om revanche te nemen tegen Frankrijk. Als je echt voor een finale wil gaan, dan ga je zo een land toch eens moeten verslaan op een toernooi. Dus waarom niet tegen Frankrijk?"

Van Kerckhoven: "De beoogde eerste plaats werd niet gehaald. Ik vond ze tegen Slovakije zeker niet slecht, maar als je niet scoort kan je ook niet winnen natuurlijk. Tegen Roemenië was het heel goed. De partij tegen Oekraïne was een beetje hinken op twee gedachten. Je zag veel angst bij de Rode Duivels. De laatste dertig minuten zag je dat ze vooral tevreden waren met de kwalificatie en niet zozeer meer bezig waren met de groepswinst. Het risico op een uitschakeling was toen te groot. We kunnen ze wel verwijten dat ze niet voor die eerste plaats gingen. Hopelijk is die angst nu weg tegen Frankrijk en spelen ze vrijuit."

WK 2002 als voorbeeld?

Beiden weten waarover ze spreken. In 2002 begon België het WK in Japan en Zuid-Korea met een 2 op 6 tegen Japan en Tunesië. Er was veel kritiek, maar een mooie zege tegen Rusland zorgde voor een prachtige affiche tegen Brazilië. Tegen de latere wereldkampioen speelden de Rode Duivels bijzonder sterk, maar verloren ze met 2-0. Door die goede laatste twee matchen was de balans toch positief.

Is dat WK 2002 misschien vergelijkbaar met de huidige situatie?

Vanderhaeghe: "Ja, ik denk dat wel. Na onze eerste twee matchen werden we verguisd. Ook al vonden wij een gelijkspel in de openingsmatch tegen het gastland Japan nog goed, maar die tweede match tegen Tunesië waren we niet op niveau. Eenmaal we wonnen van Rusland stond heel België weer achter ons. We werden dan uitgeschakeld door Brazilië, waar er jammer genoeg die afgekeurde goal van Marc Wilmots was bij een 0-0-tussenstand. Het is zeker vergelijkbaar met wat je nu ziet."

Van Kerckhoven: "Het is moeilijk om dergelijke periodes te vergelijken. Het verschil tussen België en Brazilië was toen véél groter dan vandaag het verschil tussen België en Frankrijk. Wij waren al blij met de kwalificatie en dat we nog een extra match mochten spelen op het WK. We kunnen nu misschien wel revanche nemen voor 2018, maar bij ons staat er ondertussen toch al een heel andere ploeg."

Jullie verrasten toen met jullie aanvallende aanpak tegen een ploeg met Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo…

Vanderhaeghe: "Dat klopt. Iedereen had verwacht dat we gingen verdedigen, maar we speelden met onze defensie bijna heel de match op de middenlijn. We werden op geen enkel moment gedomineerd door Brazilië. Dat was toen heel uitzonderlijk."

Misschien is dat ook een goede en verrassende aanpak voor de Belgen tegen Frankrijk? 

Vanderhaeghe: “Ja, waarom niet? Het zou fantastisch zijn als we kunnen winnen, maar het zou ook al mooi zijn als we er een zinderende partij van kunnen maken. We moeten tonen wie we zijn, want we hebben toch ook spelers van wereldklasse rondlopen in onze ploeg. Dat mogen we toch niet vergeten. België kan Frankrijk zeker pijn doen.

Van Kerckhoven: "Dat klopt. We moeten van onze eigen sterkte uitgaan. Het mag niet de bedoeling zijn dat we voluit gaan aanvallen en de deur gaan openzetten, maar je moet wel je eigen sterktes benutten. Bij ons is dat toch de aanval en daarom moeten we zeker niet té verdedigend die match aanvatten. Het zou bijzonder jammer zijn als we nadien moeten zeggen dat we toch beter van onze eigen sterkte waren uitgegaan."

POLL: Gaat België stunten?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>DUIVELS LIVE: Opvolger Tedesco genoemd, Trossard onder vuur</strong>
DUIVELS LIVE: Opvolger Tedesco genoemd, Trossard onder vuur

De Rode Duivels willen deze zomer zover mogelijk geraken op het Europees kampioenschap in Duitsland. ...

2277
2277
<strong>LIVE EK 2024: Programma kwartfinales gekend, Oranje dankt ... België</strong>
LIVE EK 2024: Programma kwartfinales gekend, Oranje dankt ... België

Het Europees kampioenschap in Duitsland draait op volle toeren. Tijdens het toernooi kan u via ...

938
938
Toekomstige Rode Duivel? Duranville hoort ferme opsteker
Toekomstige Rode Duivel? Duranville hoort ferme opsteker

Julien Duranville maakte in de winter van 2023 de overstap van RSC Anderlecht naar Borussia ...

15
15
‘Turkse matchwinnaar viert extreemrechts, UEFA grijpt in’
‘Turkse matchwinnaar viert extreemrechts, UEFA grijpt in’

Turkije deed wat de Rode Duivels niet konden, de kwartfinale bereiken op het EK. Het won met 2-1 van ...

46
46
'Anderlecht doet ook deze keer géén zaken met Bayern'
'Anderlecht doet ook deze keer géén zaken met Bayern'

RSC Anderlecht wordt aan heel veel spelers gelinkt en dat is uiteraard ook vaak een spelletje van ...

45
45
Anderlecht baalt en kan target definitief schrappen
Anderlecht baalt en kan target definitief schrappen

RSC Anderlecht is de transfermarkt aan het afspeuren naar opportuniteiten. Daarvoor keek het ook ...

64
64
Nederland keihard voor Rode Duivels: "Laf en slecht"
Nederland keihard voor Rode Duivels: "Laf en slecht"

Belgi&euml; speelde een ronduit zwak EK. Het is aannemelijk dat Domenico Tedesco een slechte ...

78
78
‘Standard strikt derde aanwinst, medische tests compleet’
‘Standard strikt derde aanwinst, medische tests compleet’

Standard Luik gaat ondanks de financi&euml;le problemen hard op de zomermercato. De Rouches stelden ...

70
70
Stijnen keihard voor Tedesco en zag één Duivels lichtpunt
Stijnen keihard voor Tedesco en zag één Duivels lichtpunt

Dat Domenico Tedesco een dramatisch EK afwerkte, is een understatement. Zelden zagen we een ...

123
123
'Meunier staat voor opmerkelijke terugkeer dankzij clausule'
'Meunier staat voor opmerkelijke terugkeer dankzij clausule'

Voor de Rode Duivels is het EK geen succes geworden, met tegenvallende prestaties in de groepsfase ...

141
141
RWDM en Seraing halen oude bekenden terug naar CPL
RWDM en Seraing halen oude bekenden terug naar CPL

Er rest nog zowat anderhalve maand tot de start van het seizoen in de Challenger Pro League, maar ...

26
26
'Genk overtuigde Galarza met keihard dreigement'
'Genk overtuigde Galarza met keihard dreigement'

KRC Genk is aan zijn voorbereiding begonnen met een frisse wind, want met Thorsten Fink streek er ...

291
291
'Leegloop Antwerp: Marseille aast op revelatie'
'Leegloop Antwerp: Marseille aast op revelatie'

Bij Antwerp mogen we deze zomer een leegloop verwachten. De Great Old heeft centen nodig om ...

297
297
'Theate kan EK verzilveren met deze transfer'
'Theate kan EK verzilveren met deze transfer'

Na de 1-0-nederlaag tegen Frankrijk in de achtste finales zit het EK van de Rode Duivels erop. Dat ...

60
60
'Kompany heeft tweede aanwinst bij Bayern eindelijk beet'
'Kompany heeft tweede aanwinst bij Bayern eindelijk beet'

Vincent Kompany staat dit seizoen voor de uitdaging van zijn leven, want onze landgenoot moet na ...

80
80
'Alarm bij Genk: interesse voor sterkhouder groeit'
'Alarm bij Genk: interesse voor sterkhouder groeit'

KRC Genk was deze zomer al vrij actief op de transfermarkt. Na de aanstelling van Thorsten Fink als ...

251
251
Ruben Van Gucht slaat keihard terug en zet 'haters' op hun plaats
Ruben Van Gucht slaat keihard terug en zet 'haters' op hun plaats

Het zijn niet meteen de fijnste weken geweest voor de Rode Duivels, maar ook hun 'watcher' Ruben Van ...

270
270