België ligt uit het EK. Een Europees Kampioenschap dat zeer snel vergeten zal worden. De Rode Duivels speelden een zwakke groepsfase en verloren een matige achtste finale met een o zo onfortuinlijke own-goal. Dit is het rapport van spelers en trainer.
Grote onderscheiding: 8/10
Koen Casteels: Veruit de beste Rode Duivel op dit EK. Niemand sprak nog over Thibaut Courtois. Zeer straf gedaan, want de druk was groot. Was bepalend in de groepsfase en zorgde er mee voor dat de Belgen naar de achtste finales gingen. Een grote onderscheiding en veelzeggend dat hij de grote man was bij België.
Onderscheiding: 7/10
Jan Vertonghen: Vertonghen is achteraan nog steeds onmisbaar voor dit België. De 37-jarige verdediger speelde een zeer stabiel toernooi en kende pech bij de 1-0 van Frankrijk. Bewees dat hij nog steeds een hoog niveau haalt, zelfs op internationaal niveau. Gaat hij daardoor nog doordoen als international én bij Anderlecht?
Geslaagd: 6/10
Amadou Onana: Als hij zich kan focussen op een taak als breker, dan zit het snor. Al moet hij positioneel bij de les blijven. Aan de bal is het inzake voorwaarts voetballen vaak toch te slordig. Speelde een degelijk EK, maar ook niet meer dan dat.
Timothy Castagne: De degelijkheid zelve. Hij zal nooit een uitblinker zijn, maar valt ook nooit door de mand. Als coach weet je wat je aan hem hebt.
Arthur Theate: De linksvoetige verdediger is geen linksachter. Als de Belgen moeten aanvallen loopt het in balbezit soms wel eens mis en is zijn defensieve omschakeling inzake positiespel niet geweldig. Voelt zich ook beter in een laag blok. Maar mag terugblikken op een degelijk EK.
Dodi Lukebakio: Zorgde als hij speelde voor veel dreiging. Alleen mocht hij te weinig spelen. Vreemd.
Kevin De Bruyne: KDB speelde wisselvallig. Geweldig tegen Roemenië, maar in de andere matchen kon hij toch niet al te vaak zijn stempel drukken. Hij toonde wel flitsen van zijn wereldklasse. Was ook het gevolg van de vele aanpassingen op het middenveld. Werd niet goed gebruikt door Tedesco, maar was zelf ook nooit echt de KDB van bij Manchester City. Waar hij wél in een duidelijk tactisch stramien kan spelen.
Geslaagd zonder glans: 5/10
Wout Faes: Faes speelde een vreemd EK. Soms bijzonder scherp, maar soms slordig waardoor hij voor gevaar zorgt in zijn eigen defensie. Voetballend is het niet geweldig. Als hij in een laag blok kan spelen zoals tegen Frankrijk, voelt hij zich beter in zijn sas.
Zeno Debast: Speelde als linker centrale verdediger en viel in als rechtsachter. Viel twee keer niet door de mand op een positie die toch niet de zijne is. Een mooie ervaring voor hem. Moet de komende jaren titularis worden.
Jeremy Doku: Is het toeval dat de aanvallers dit EK niet uit de verf kwamen? Niet echt. Het was véél te vaak ‘alle ballen’ diep op Doku. Moest te vaak van te ver komen. Dribbelde zoals zo vaak zeer goed, maar waar er bij City héél veel mensen in de box zijn is dat bij België véél minder het geval. Was daardoor vaak net niet goed genoeg bij de beslissende pass en daardoor 0 goals en 0 assists. Door zijn dreiging geven we hem geen buis.
Gebuisd: 4/10
Orel Mangala: Begon aan het EK, maar kwam pover voor de dag tegen Slovakije. Verloor nadien zijn basisplaats. Zijn invalbeurten waren ook niet begeesterend. Teleurstellend EK.
Loïs Openda: Viel in tegen Slovakije en was bijna bepalend met een assist. Mocht opdraven tegen Frankrijk, maar speelde daar een compleet onzichtbare wedstrijd. Is voetballend toch te vaak een spookrijder. Tot op heden is hij bij de Rode Duivels allerminst de speler die hij bij RB Leipzig is.
Youri Tielemans: Speelde een keer goed tegen Roemenië en een keer zwak tegen Oekraïne. Bleef twee keer op de bank. Blijft moeite ondervinden om zich echt als vaste waarde in de ploeg te knokken. Wanneer breekt hij echt door bij België?
Leandro Trossard: Past niet in de visie van Tedesco. Trossard gedijt het best bij aanvallend combinatievoetbal, waarbij hij dan via links vaak schittert bij Arsenal. Bij Tedesco is het vooral snel diep spelen en weinig combinaties. Bovendien speelt hij er links, dan centraal en dan rechts. Te veel geschuif. Speelde mede daardoor een non-EK.
Romelu Lukaku: Was in de groepsmatchen in het spel zeer nuttig. Zag drie goals afgekeurd worden, maar miste ook te veel kansen. Tegen Frankrijk moest hij in een tweespitsensysteem spelen en dat is niets voor hem. Een gemist EK voor de beste Belgische spits ooit. Teleurstellend.
Yannick Carrasco: Wéér een speler die door Tedesco zowat overal wordt gezet. Als linksachter godbetert… Nadien als linker- en rechterflankaanvaller. Speelde niet goed, maar werd te zelden op zijn beste positie uitgespeeld. Een conclusie die we bij meerdere spelers kunnen trekken…
Zwaar gebuisd: 3/10
Domenico Tedesco: Dé grote teleurstelling van dit EK. Het begon met de vreemde aanpak om 25 in plaats van 26 spelers mee te nemen en besloot om een geblesseerd uitgevallen Meunier niet te vervangen. Hij speelde uiteindelijk geen minuut. Net als Witsel. Nochtans had hij die kans nog na Luxemburg. België begon mede daardoor met een nooddefensie aan het EK. Er werd meteen met 0-1 verloren, wat grote gevolgen had voor de eerste plaats.
Werd voorgesteld als een coach die een ‘wedstrijdplan’ heeft. Maar een coach die het vier keer anders aanpakt in vier duels is toch ook overdreven. Het was te vaak bal recupereren en snel diep spelen op de snelle aanvallers. Er zaten te weinig aanvallende patronen in de ploeg. Wisselde doorlopend op zijn middenveld, wat de aanvallende cohesie niet ten goede komt. Viel door de mand op zijn eerste EK.
Geen beoordeling wegens amper tot geen speeltijd: Matz Sels, Arthur Vermeeren, Thomas Kaminski, Charles De Ketelaere, Aster Vranckx, Axel Witsel, Thomas Meunier, Maxim De Cuyper en Johan Bakayoko.
CR