Engeland zit stilaan met een EK-trauma opgezadeld. Drie jaar geleden moest het in de finale in het eigen Wembley na strafschoppen zijn meerdere erkennen in Italië en ook dit jaar mocht het weer niet zijn. Na een laat doelpunt van Oyarzabal ging het met 2-1 onderuit.
Nochtans leek het er even weer op dat de Engelsen weer een straffe comeback zouden verwezenlijken. Ze waren immers vroeg in de eerste helft al op achterstand gekomen, maar een kleine 20 minuten voor tijd bracht de pas ingevallen Palmer hen op knappe wijze weer langszij.
De Spanjaarden trokken echter alsnog aan het langste eind. In de Engelse pers erkennen ze dat de overwinning voor La Roja meer dan verdiend was en eigenlijk ook de logica zelve. "Elke andere uitkomst dan een 27ste overwinning op rij van een Spaans team in een finale, was een farce geweest", klinkt het bij The Guardian.
Engeland blijft alweer achter met lege handen
"Engeland struikelt alweer over de laatste horde", schrijft The Times dan weer. "De tranen vloeiden na het laatste fluitsignaal, maar je kon niet ontkennen dat de juiste ploeg gewonnen had. Engeland moet nog altijd een niveautje hoger halen als het ooit een einde wil maken aan het lange wachten op een nieuwe prijs."
"Ondanks alle progressie en optimisme na acht jaar onder Southgate, is tastbaar succes aan Engeland ontsnapt", is ook de harde conclusie van de BBC. "Ze hebben opeenvolgende EK-finales verloren, plus een halve finale op het WK 2018 en een kwartfinale op het WK 2022."
Stevige kritiek in Britse pers
"Terwijl Spanje de beste teams van Europa opzijgezet had om op dit punt te komen, had Engeland een oncomfortabele nood aan late doelpunten en strafschoppen. Dat was bezwaarlijk een levensvatbare strategie om hun grootste uitdaging te volbrengen", merkte The Telegraph op.
De hardste kritiek kwam van The Sun. "Als je het gevaar blijft opzoeken, dan ga je op een gegeven moment uitglijden en je nek breken", luidde hun samenvatting van het Engelse toernooi. "De troepen van Southgate wandelden al het hele toernooi op een slappe koord. Engeland was bijna het hele EK zwak en ze werden in het grootste deel van de finale overklast. De harten werden dan wel laat gebroken, maar het was zeker geen glorieuze ondergang."