Marc Coucke pronkte een paar dagen geleden nog met de knappe derde plaats die zijn restaurant Le Grand Verre behaald bij een toonaangevende culinaire website. Ondertussen lijken zich echter donkere wolken samen te pakken boven enkele zakelijke investeringen... of toch niet?
Durbuy of Dubai van de Ardennen?
Het restaurant Le Grand Verre is één van de vele zakelijke investeringen die Coucke deed in Durbuy. Zowat half het dorp is ondertussen van de steenrijke eigenaar.
Tot voor kort was ook Bart Maerten nog een grote aandeelhouder maar een maand geleden geraakte bekend dat de holding Alychlo (van de familie Coucke) ook van hem de aandelen had overgenomen. Restauranthouder Wout Bru heeft nog een beperkt pakket in zijn handen.
Miljoenenverlies stapelt zich op
HLN dook ondertussen in de cijfers van enkele investeringen van Alychlo in Durbuy en deed daarbij een paar behoorlijk onthutsende vaststellingen. Zo maakt het luxehotel van Coucke (Sanglier) nu al geruime tijd een miljoenenverlies. In het vorige boekjaar bedroeg dit maar liefst 1.942.885 euro. De krant haalt aan dat er vooral een enorm aantal personeelsleden op de payroll staan. Enkel in 2022 werd er een bescheiden winst gemaakt, al zou dat alles te maken hebben met een verzekeringsuitkering die de zaak kreeg naar aanleiding van de overstromingen destijds.
Ook rond het Durbuy Golf Resorts zou het opgestapelde verlies doorheen de jaren al zijn opgelopen tot ruim 5 miljoen euro. Kleine kanttekening hierbij is trouwens dat in beide takken ook heel wat investeringen werden gedaan, met de hoop dat er op korte termijn wel winst zal geboekt worden.
"Ik ben zo niet"
Het avonturenpark Adventure Valley doet het overigens wel uitstekend, vorig jaar werd er nog ruim 2 miljoen in de plus geëindigd. Coucke zelf maakt zich dan ook geen zorgen: “Ik ben niet het type ondernemer dat in elk project maximale rentabiliteit zoekt”, zo geeft hij met enige nuance aan bij HLN.