Tumult bij AA Gent door dikke toptransfer van 15 miljoen

door
Tumult bij AA Gent door dikke toptransfer van 15 miljoen

Na een moeilijke start en weinig speeltijd in het begin van het jaar, kreeg Matias Fernandez-Pardo in de play-offs voluit zijn kans en maakte indruk met 7 goals en 2 assists in 10 wedstrijden. Met belangstelling van topclubs zoals AS Roma, Lazio en AC Milan, en een afgewezen bod van Lazio van meer dan 10 miljoen euro, wordt Fernandez-Pardo nu gewaardeerd op minstens 15 miljoen euro door AA Gent.

Ondanks de grote interesse en een mogelijke verkoop, net als de vertrekwens van de speler zelf, benadrukt sportief directeur Arnar Vidarsson dat AA Gent geen actieve verkoopstrategie heeft met hem. Onder de nieuwe coach Wouter Vrancken heeft Fernandez-Pardo moeite gehad om belangrijk te zijn en heeft hij al kritiek gehad. Er rijst ook de vraag over de rol van makelaar Mogi Bayat in dit dossier, wat complicaties kan veroorzaken.

Fernandez-Pardo was in januari al bijna weg bij AA Gent

Begin dit jaar bevond Matias Fernandez-Pardo zich in een lastige situatie bij AA Gent. De jonge aanvaller zag amper speeltijd in het verschiet en had weinig vooruitzichten om door te breken bij de Buffalo’s. In januari wilde hij dan ook vertrekken, ofwel definitief of op huurbasis.

Fernandez-Pardo hoopte op een vertrek, met interesse van het Italiaanse Lecce en het Spaanse Real Valladolid. Toch kwam er geen akkoord en bleef de jonge Belg zonder morren in de Ghelamco Arena.

In de wintermercato moest Gent de financiële balans herstellen door Gift Orban, Malick Fofana en Hugo Cuypers te verkopen. Hierdoor kreeg de snelle Fernandez-Pardo alsnog zijn kans.

Hoewel het even duurde voor hij er helemaal klaar voor was, leverde coach Hein Vanhaezebrouck uitstekend werk met hem. In maart mocht Fernandez-Pardo voor het eerst starten in de basiself van AA Gent.

Tot die wedstrijd tegen Standard had de aanvaller slechts vijftien minuten speeltijd in het eerste elftal verzameld.

Fernandez-Pardo is de Vinicius van AA Gent

Na zijn basisdebuut tegen Standard bleef Matias Fernandez-Pardo indruk maken en groeide hij in de play-offs uit tot de grote man bij AA Gent, met maar liefst 7 goals en 2 assists in 10 wedstrijden.

“Heeft AA Gent een nieuw toptalent ontdekt?” vroeg Het Nieuwsblad zich af. De Morgen was het eens: “Iemand waar de Buffalo’s alleszins op kunnen bouwen.”

Hoewel de 19-jarige Fernandez-Pardo al langer bekend stond als een veelbelovend talent, bloeide de Brusselse tiener pas echt op sinds maart, niet als flankspeler, maar als tweede spits.

In deze rol viel Fernandez-Pardo op door zijn snelheid, vooral op de eerste meters, zijn explosiviteit, dribbels, behendigheid, individuele acties en neus voor doelpunten. Daarnaast toonde hij vorig seizoen een groeiende maturiteit.

Hein Vanhaezebrouck, toenmalig coach van AA Gent, gebruikte de top-50 van Belgische talenten, samengesteld door Het Nieuwsblad, als motivatie voor zijn pupil.

“Een tegenstander (Karetsas) stond op drie, een jong talent van ons (Jorthy Mokio) op vijf, en Matias pas op 35. Dat heb ik gebruikt om hem te motiveren. Hij hoort gewoon veel hoger op die lijst,” aldus Vanhaezebrouck. 

“Hij was onze Vinicius. Dit was de beste wedstrijd uit zijn carrière tot nu toe,” voegde de coach eraan toe na de wedstrijd tegen KRC Genk.

Gegeerd wild op de mercato: Gent wil minstens 15 miljoen

Dit seizoen staat Matias Fernandez-Pardo voor de uitdaging om zijn opmars bij AA Gent te bevestigen, maar nog voor de start van de zomermercato trok de jonge aanvaller al de aandacht van diverse Italiaanse en Spaanse topclubs.

Eind juli kwamen grote namen als AS Roma, Lazio en AC Milan op de proppen voor een mogelijke transfer, waarna ook Bayer Leverkusen en Southampton hun interesse kenbaar maakten.

Lazio deed zelfs een stevig bod van meer dan 10 miljoen euro, maar dit werd in juni door AA Gent afgewezen. Volgens Het Laatste Nieuws zijn de Buffalo’s ervan overtuigd dat Fernandez-Pardo nog meer waard is en dat zijn marktwaarde alleen maar zal stijgen als hij zich blijft ontwikkelen.

Het Nieuwsblad noemt momenteel een minimumbedrag van 15 miljoen euro. Southampton toonde ook serieuze interesse en informeerde bij AA Gent naar de transfervoorwaarden van de veelbelovende aanvaller.

Fernandez-Pardo wil vertrekken, AA Gent wil (nog) niet verkopen

De hele zomer lang gonst het van de geruchten rond Matias Fernandez-Pardo. Sportief directeur Arnar Vidarsson bevestigde aan Het Nieuwsblad dat AA Gent bereid is te luisteren naar een zeer goed bod, maar benadrukte tegelijkertijd dat de club hem niet actief probeert te verkopen.

“Hij staat niet in de etalage, we willen graag dat hij blijft”, glimlachte Vidarsson. De IJslander benadrukte dat AA Gent geen selling club is. “Schrijf gerust ook maar dat we een enorm bod op Matias Fernandez-Pardo hebben geweigerd”, zei Vidarsson.

“Als er vóór 6 september nog een astronomisch bod wordt uitgebracht, kun je niet uitsluiten dat Matias alsnog vertrekt. Maar wij zijn geen vragende partij.”

Fernandez-Pardo zelf staat open voor een transfer deze zomer, en volgens Het Laatste Nieuws is het waarschijnlijk dat er nog meer clubs zullen aankloppen bij AA Gent voor hun veelbelovende goudhaantje.

Fernandez-Pardo maakt slechte start bij Wouter Vrancken

Matias Fernandez-Pardo heeft dit seizoen tot nu toe moeite gehad om indruk te maken onder Wouter Vrancken, de nieuwe coach van AA Gent. In het 4-3-3-systeem van Vrancken wordt hij ingezet als flankspeler, een rol waarin de 19-jarige aanvaller niet goed tot zijn recht komt.

Tijdens de wedstrijd tegen Dender stond Fernandez-Pardo klaar om in te vallen, maar uiteindelijk gebeurde dat niet omdat hij zich niet fit voelde. Vrancken gaf toe dat hij hierna een stevig woordje had gewisseld met de jonge speler.

“Ik en enkele anderen hebben hem heel duidelijk gemaakt dat dit onaanvaardbaar is. Matias begrijpt dat dit not done is en heeft zich uitgebreid verontschuldigd,” aldus Vrancken.

Na de wedstrijd tegen Sporting Charleroi uitte Vrancken opnieuw kritiek, dit keer over een gebrek aan passie in het team, waarbij Fernandez-Pardo zich aangesproken mocht voelen.

Het is duidelijk dat de jonge aanvaller nog moet wennen aan de nieuwe speelstijl en de eisen van zijn coach.

Geen gemakkelijke entourage, en wat is de rol van Bayat?

Het Nieuwsblad vroeg zich af hoezeer het tussen de oren van Fernandez-Pardo sluimert nu er buitenlandse interesse is, maar AA Gent een stevig prijskaartje aan hem hing. De krant merkte op dat zijn entourage ook al niet van de gemakkelijkste is, wat een verkoop wellicht in het belang van alle partijen zou kunnen zijn.

De vraag wordt ook opgeworpen welke rol Mogi Bayat, de makelaar die inmiddels persona non grata is bij AA Gent, speelt in dit dossier, en of die rol gunstig is voor de Buffalo’s.

“Matias moet niet verkocht worden, hé. Hij heeft nog progressiemarge”, zei sportief directeur Arnar Vidarsson vorige week in Het Laatste Nieuws.

“Wij kennen de marktwaarde van Matias. Die ligt hoger dan dat bod van Lazio (10 miljoen euro, red.). De perceptie leeft bij de mensen dat AA Gent alleen maar verkoopt. Niets van. Wij beslissen wanneer wij verkopen. Wij zitten in de driver’s seat.”

POLL: Is Fernandez-Pardo 15 miljoen waard?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Topfavoriet Gouden Bal al gekend: "Zou een droom zijn"
Topfavoriet Gouden Bal al gekend: "Zou een droom zijn"

Op 28 oktober is het weer zover, dan wordt bekend gemaakt wie Lionel Messi zal opvolgen op de ...

68
68
'Explosieve situatie: Onyedika wil absoluut vertrekken'
'Explosieve situatie: Onyedika wil absoluut vertrekken'

Club Brugge slaagde er tijdens de voorbije zomermercato in om het merendeel van zijn sterkhouders ...

307
307
Anderlecht slaat toe: aanvaller tekent tot medio 2027
Anderlecht slaat toe: aanvaller tekent tot medio 2027

RSC Anderlecht maakt zich momenteel op voor een bijzonder drukke periode. Ondertussen wordt bij de ...

162
162
'Peperdure smaakmaker moet Salah opvolgen op Anfield'
'Peperdure smaakmaker moet Salah opvolgen op Anfield'

Liverpool FC is sterk aan het seizoen begonnen onder nieuwe coach Arne Slot. Desondanks maakt men ...

146
146
Hommeles bij KBVB: tegenstand voor topkandidaat Mannaert
Hommeles bij KBVB: tegenstand voor topkandidaat Mannaert

Het blijft maar rommelen aan de top van de Belgische voetbalbond. Na het ontslag van Piet ...

149
149
KVK dankt Santini voor topaanwinst: "Kortrijk? Doen!"
KVK dankt Santini voor topaanwinst: "Kortrijk? Doen!"

KV Kortrijk is vrij wisselvallig aan het nieuwe seizoen begonnen. Na de interland-break willen de ...

74
74
Onthuld: 'Anciens bij Duivels verkozen andere kapitein'
Onthuld: 'Anciens bij Duivels verkozen andere kapitein'

Kevin De Bruyne dropte maandagavond een serieuze bom bij de Rode Duivels door openlijk uit te halen ...

658
658
Met zegen van Neymar: Depay krijgt grandioze presentatie
Met zegen van Neymar: Depay krijgt grandioze presentatie

De zomerse mercato leverde opnieuw een aantal uiterst onverwachte transfers op. Memphis Depay ...

35
35
Anderlecht bibbert voor noodscenario met steunpilaar
Anderlecht bibbert voor noodscenario met steunpilaar

RSC Anderlecht maakt zich momenteel op voor een bijzonder drukke periode waarin de wedstrijden zich ...

261
261
Epolo of Bodart? Leko duidelijk over keeperskwestie
Epolo of Bodart? Leko duidelijk over keeperskwestie

Standard moet terugblikken op een geanimeerde transferzomer. De Rouches haalden een waslijst aan ...

172
172
<strong>‘Geraerts gedumpt? Schalke 04 kiest kant in verhitte vete’</strong>
‘Geraerts gedumpt? Schalke 04 kiest kant in verhitte vete’

Ondanks de interesse van Club Brugge bleef Karel Geraerts bij Schalke 04, ondanks een torenhoge ...

323
323
De Bruyne's uitbarsting: was dit de doorslaggevende factor?
De Bruyne's uitbarsting: was dit de doorslaggevende factor?

De voorbije interland-periode werd bij de Rode Duivels overschaduwd door de zware uithaal van Kevin ...

182
182
Vidarsson krijgt lik op stuk na Club Brugge-sneertje
Vidarsson krijgt lik op stuk na Club Brugge-sneertje

Het tweede luik van het seizoen in het clubvoetbal staat voor de deur. Dat betekent ook de start van ...

475
475
Ronaldo kent opvolgers: "Zij vier kunnen Ballon d'Or winnen"
Ronaldo kent opvolgers: "Zij vier kunnen Ballon d'Or winnen"

Eind volgende maand wordt bekend gemaakt wie Lionel Messi zal opvolgen op de erelijst van de Ballon ...

279
279
'Club torpedeert last-minute transfer met exorbitant bedrag'
'Club torpedeert last-minute transfer met exorbitant bedrag'

De mercato in de Jupiler Pro League is bijna een week gesloten, maar in bepaalde andere landen ...

827
827