Deadline in zicht: dé prioriteit bij elke JPL-topclub

door
Deadline in zicht: dé prioriteit bij elke JPL-topclub

Nu de transfermarkt in de meeste landen gesloten is kan men zich in de Belgische bestuurskamer vooral nog toeleggen op eventueel inkomend verkeer. Hoewel de meeste topclubs al een vrij drukke zomer achter de rug hebben staat er nagenoeg overal nog wel iets op de verlanglijst. Een stand van zaken nu de tijd stilaan begint te dringen.

Ter herinnering: Belgische ploegen hebben nog tot 6 september om vers bloed in huis te halen. Teams die onze eer op het Europese toneel verdedigen spelen liefst wel nog iets korter op de bal, want twee dagen eerder moeten de spelerslijsten al worden ingediend. Vooral voor Anderlecht, Club Brugge en AA Gent nadert de deadline stilaan dus met rasse schreden. Al is er ook bij Antwerp en KRC Genk haast mee gemoeid willen ze nog zaakjes doen in de late uurtjes van de transfermarkt.

Club Brugge: sleutel bij Skov Olsen

Club schoot niet in paniek na de mislukte competitiestart. Terecht, zo blijkt intussen. Van de nieuwkomers drukken voorlopig wel enkel Gustaf Nilsson en Christos Tzolis hun stempel, maar in Westkapelle heeft men vertrouwen in het geleverde werk. Dévy Rigaux liet er bij de samenstelling van de selectie, die opnieuw een bomvol schema tegemoet gaat, dan ook geen gras over groeien: de kersvers TD is al weken klaar met zijn huiswerk en mag nu dus rustig achteroverleunen. Tenzij er nog iets beweegt op uitgaand gebied.

Nicky Hayen hoopt vurig dat hij nog op post blijft, maar in de Brugse derby nam Andreas Skov Olsen wie weet afscheid in stijl. Feyenoord zou bereid zijn om erg ver te gaan voor de Deense linkspoot. Mocht de deal nog worden afgerond voor middernacht, wanneer de mercato in Nederland haar deuren onherroepelijk sluit, moet de landskampioen in allerijl op zoek naar een nieuwe flankaanvaller. Met alleen Tzolis, Ferran Juglà, Michal Skoras en Chemsdine Talbi als opties wordt de spoeling er anders toch vrij dunnetjes.

RSC Anderlecht: all-in voor Eriksen

De bleke vertoning tegen Union zette andermaal in de verf dat Leander Dendoncker niet alles zal oplossen. Paars-Wit heeft een schrijnend gebrek aan creativiteit. Of, zoals een opvallend scherpe Brian Riemer vaststelt, kwaliteit aan de bal. Een boodschap aan het adres van Jesper Fredberg dat er absoluut nog nood is aan een iemand om de lakens uit te delen op het middenveld? Een nieuwe nummer 10 blijft alleszins de prioriteit van de CEO Sports, die nog steeds probeert om Christan Eriksen naar het Lotto Park te lokken.

Behalve een spelverdeler lijkt ook een winger echter geen overbodige luxe. Bij voorkeur een spurtbom zoals Francis Amuzu: Riemer deed tevens zijn beklag over het tekort aan diepgang. Net als de zoektocht naar een doelman, minder hoogdringend dankzij Colin Coosemans, blijkt dat dossier evenwel wat op de achtergrond beland. Nochtans zijn de alternatieven gering op de flanken, te meer nu Thorgan Hazard in de ziekenboeg vertoeft en Nilson Angulo door de mand valt. Op rechts heeft Anders Dreyer zelfs geen back-up.

Extra mankracht is dus meer dan welkom om de drukkere kalender het hoofd te bieden. Toch gaan de Brusselaars, waar alle posities voorts wel grotendeels dubbel bezet zijn, all-in voor Eriksen. Fredberg spaart de rest van zijn gelimiteerd budget, tot hiertoe louter besteed aan defensieve aanwinsten, voor een grote prestigetransfer en drukt daarom niet door voor pakweg de peperdure Silas. De kans lijkt alsmaar groter dat er verder niks meer bijkomt en Riemer dus kan fluiten naar versterking in het offensief compartiment.

KAA Gent: vervanger voor Hong

Arnar Vidarsson vraagt drie transferperiodes om zijn stempel te drukken, maar met zes nieuwkomers deed de sportief directeur toch meteen goed zijn best. Hoewel er behalve een resem overbodige pionnen ook een handvol sterkhouders de Planet Group Arena verlieten is het gevolg een wel erg ruime kern, zelfs voor een ploeg die ambities koestert op drie fronten. Al hoeft ze na het vertrek van Daisuke Yokota, Matias Fernandez-Pardo en Ismaël Kandouss wat Wouter Vrancken betreft niet meer te worden afgeslankt.

Die eerste werd in Duitsland gestald wegens de toegenomen concurrentie voorin. Toch speurt AA Gent naar verluidt naar een opvolger voor Fernandez-Pardo. Een polyvalente aanvaller dus, mogelijk ook omdat Andri Gudjohnsen niet overtuigt. Wie wél zeker nog vervangen moet worden is Hyun-seok Hong. Het middenveld van de Buffalo’s is net als de overige linies goed gestoffeerd, maar een echte spelmaker ontbreekt. Links achterin werd met Tiago Araujo reeds geanticipeerd op een last-minute exit van Archie Brown.

KRC Genk: concurrent voor Kayembe

Samen met Club niet alleen de winnaar van het afgelopen weekend maar ook van de zomer: de kassa rinkelde luider dan ooit in Genk, dat met vijf aanwinsten niet eens zo verzwakt lijkt. Het voornaamste verlies is Bilal El Khannouss, voor wie het net zoals voor Maarten Vandevoordt binnenshuis al een opvolger had klaarstaan. Ook in de defensie rekenen de Limburgers deels op hun eigen jeugd om de schoenen van Mark McKenzie te vullen. Al mag er wel nog wat bij mocht ook Carlos Cuesta andere oorden opzoeken.

Afwachten dus of Dimitri de Condé op jacht moet naar een centrale verdediger. Vast staat alleszins dat een linksback om Joris Kayembe het vuur aan de schenen te leggen momenteel zijn aandacht opeist. Een deal met Yaimar Medina sprong op de valreep af. Zelfs zonder een Europees ticket baadt Thorsten Fink elders wel in weelde. Net zoals Zakaria El Ouahdi lijkt Tolu Arokodare gewoon op post te zullen blijven, maar mocht hij alsnog naar Turkije verhuizen komt een diepe spits ineens met stip bovenaan te staan.

Antwerp: back-up voor Janssen

In vergelijking met de voorgaande jaren is het tot slot ook op de Bosuil bijzonder stil. Net als Genk heeft Antwerp geen midweekmatchen voor de boeg. Vermits de middelen er tegenwoordig een pak beperkter zijn hoeft Jonas De Roeck daarom niet overal over een volwaardige wisseloptie te beschikken. Zo zit hij nogal krap in de centrale verdedigers, en is er ook links achterin en op het middenveld voorlopig vrij weinig overschot. Het ziet er echter niet naar uit dat daar straks nog verandering in komt. Een beredeneerde gok.

Wél nog gezocht in Deurne-Noord: een back-up voor Vincent Janssen. Na het vertrek van George Ilenikhena blijft het wachten op een spits. Gaat de Great Old terug voor een jong exemplaar, of haalt het nóg een portie ervaring in huis? Benieuwd ook welk bedrag het nog wil en kan spenderen. Indien mogelijk mag er toch ook nog wat geld worden opzijgelegd voor een linksachter, centrale verdediger, middenvelder en misschien zelfs nog een flankaanvaller. Al zal wellicht geen enkele van die vacatures ingevuld geraken.

AD

POLL: Wie heeft nog het meest nood aan versterking?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

De Bilde verklapt straf transfernieuwtje over KV Mechelen
De Bilde verklapt straf transfernieuwtje over KV Mechelen

Bij KV Mechelen haalden ze met Benito Raman een nieuwe spits in huis. De Maneblussers hadden nog ...

37
37
Feestend Charleroi duwt Beerschot verder in bodemloze put
Feestend Charleroi duwt Beerschot verder in bodemloze put

Hoeveel krediet krijgt Dirk Kuijt nog als coach van Beerschot? Een feestend Charleroi maakte ...

21
21
STVV heeft nieuwe parel: "Man die we nodig hadden"
STVV heeft nieuwe parel: "Man die we nodig hadden"

STVV won met 2-1 van Oud-Heverlee Leuven en die zege deed heel veel deugd. De Kanaries hebben nu 6 ...

19
19
Onstopbare Romelu Lukaku alwéér de grote held bij Napoli
Onstopbare Romelu Lukaku alwéér de grote held bij Napoli

Napoli, met Romelu Lukaku in de basis, speelde om 18u op het veld van Cagliari. Na een zeer leuke ...

98
98
Leko kan zijn ogen niet geloven: "Had je me dit gezegd…"
Leko kan zijn ogen niet geloven: "Had je me dit gezegd…"

Standard heeft met een 11 op 21 misschien wel meer punten dan velen hadden gedacht. De Rouches ...

117
117
Stilaan grote zorgen bij Union SG: "Niet genoeg kwaliteit"
Stilaan grote zorgen bij Union SG: "Niet genoeg kwaliteit"

Union SG heeft zijn start compleet gemist met een 9 op 21. De aanwinsten renderen voorlopig niet, ...

71
71
Mazzu onder de indruk: "Hij was buitengewoon"
Mazzu onder de indruk: "Hij was buitengewoon"

Felice Mazzu heeft zijn start niet gemist als coach van STVV. De Kanaries wonnen met 2-1 en boekten ...

29
29
Hayen benoemt Club-uitblinker: "Hij was heel goed"
Hayen benoemt Club-uitblinker: "Hij was heel goed"

Club Brugge lijkt klaar voor de start van zijn Champions League-campagne. De titelverdediger kon de ...

255
255
Vrancken zet Gentse zondebok eruit, Raman op de bank
Vrancken zet Gentse zondebok eruit, Raman op de bank

AA Gent heeft een wisselvallige seizoensstart achter de rug en wil zo snel mogelijk een zegereeks ...

68
68
Barcelona niet te stoppen: Yamal rolt ook Girona op
Barcelona niet te stoppen: Yamal rolt ook Girona op

FC Barcelona blijft voorlopig het klassement in La Liga met een perfect rapport domineren. Zondag ...

112
112
SK Beveren en Jong Genk werken knotsgek spektakel af in CPL
SK Beveren en Jong Genk werken knotsgek spektakel af in CPL

In de Challenger Pro League hebben SK Beveren en Jong Genk voor een knotsgek spektakel gezorgd. De ...

85
85
STVV dankt tovenaar Mazzu bij duur bevochten zege op OHL
STVV dankt tovenaar Mazzu bij duur bevochten zege op OHL

Een Mazzu-effect of zelfs Mazzu-time? Een herboren STVV pakte vandaag alvast zijn eerste driepunter ...

74
74
Alderweireld geeft oorzaak voor incident Janssen-Moris
Alderweireld geeft oorzaak voor incident Janssen-Moris

Antwerp FC heeft zondagmiddag een belangrijke overwinning geboekt. De Great Old speelde op eigen ...

196
196
Sterkhouder Anderlecht luid uitgefloten: pijnlijke 2 op 10
Sterkhouder Anderlecht luid uitgefloten: pijnlijke 2 op 10

RSC Anderlecht slaagt er voorlopig maar niet in om zich op een dominante en aanvallende manier te ...

402
402
De Ketelaere schittert in Serie A, Arsenal wint verhitte clash
De Ketelaere schittert in Serie A, Arsenal wint verhitte clash

Charles De Ketelaere is sterk uit de interland-break gekomen. Met een doelpunt en assist hielp de ...

147
147