RSC Anderlecht is niet verzwakt uit de mercato gekomen, maar ook niet geweldig versterkt. CEO Sports Jesper Fredberg zal wellicht de gebeten hond zijn bij een deel van de fans en een bepaalde strekking in de media. Maar moeten we ook niet naar de mensen boven hem kijken? Waarom investeerde Anderlecht zo bizar weinig in nieuwe spelers?
Fredberg verklaarde in mei dat Anderlecht agressief zou toeslaan op de transfermarkt. Daar kwam niets van in huis. Fredberg kocht één speler: Jan-Carlo Simic. Hij werd voor 3 miljoen euro weggehaald bij AC Milan. Thomas Foket, Ludwig Augustinsson en Mathias Jorgensen werden gratis gehaald. Dat zijn vier stevige aanwinsten voor 3 miljoen euro. Dat is bijzonder knap gedaan van Fredberg.
Achteraan is RSCA zeker niet verzwakt, ondanks het vertrek van Zeno Debast en Kasper Schmeichel. Vooraan kwam er met Samuel Edozie een broodnodig profiel bij. RSCA miste al sinds het vertrek van Julien Duranville, Francis Amuzu even niet meegerekend, een dribbelaar met snelheid op de flank.
Fredberg hoopte op 6 aanwinsten
In april wisten makelaars al wat er op de shortlist van RSCA stond: een doelman, twee centrale verdedigers, een dynamische/creatieve middenvelder en twee snelle, dribbelvaardige flankaanvallers. Mochten weg: Bouchouari, Diawara, Ashimeru, Arnstad, Ishaq en Colassin. Al werd (wellicht door gebrek aan middelen voor een extra middenvelder en interesse in ‘Magic Majeed’) beslist om Ashimeru een nieuw contract te geven. In de hoop dat hij alsnog eens echt kan doorbreken en veel geld kan opleveren, maar daar geloven we niet echt in.
Enkel Diawara werd nog niet verkocht, ook al kon hij naar Griekenland. Spelers als Kana en Flips kregen een nieuwe kans, maar Kana was steevast geblesseerd en Flips speelde een ronduit teleurstellende voorbereiding. Hij mag dan ook nog weg. Flips zijn situatie is moeilijk. Volgt er nog een uitleenbeurt in de JPL? Kana, die tegen Minsk in de kern zat, zal wellicht een speler voor de breedte worden.
Midden augustus verwachtten de fans dat Anderlecht aanvallend zou gaan toeslaan nadat het defensief op punt stond. “Het wordt nog een druk einde van de mercato”, verklapte Fredberg. Maar ondergetekende had contact met enkele makelaars en zij bevestigden na die uitspraak het gerucht dat al even de ronde deed: Anderlecht moest eerst verkopen als het echt miljoenen wenste te investeren in aankopen.
Meer dan 20 miljoen euro ontvangen
Anders was het uitkijken naar opportuniteiten. Die kwam er met Leander Dendoncker. Wéér een knappe transfer van Fredberg, die ook een aankoopoptie afdwong. In het slot wist hij met Samuel Edozie nog een broodnodige flankaanvaller aan te trekken, al was dat enkel op huurbasis. Zonder optie.
Fredberg heeft bijna al zijn vinkjes grotendeels kunnen afvinken: alleen een tweede flankaanvaller werd niet gehaald. Het is frappant dat Paars-Wit daar maar niet kan investeren in een speler van pakweg 5 miljoen euro, wat de concurrenten wél kunnen. Volgend jaar zal hij wéér de markt op moeten en twee flankaanvallers moeten halen. Een creatieve middenvelder werd niet gehaald, maar Dendoncker is ook een dynamische middenvelder met diepgang. Een doelman was lange tijd een prioriteit, maar Colin Coosemans heeft daar geweldig veel punten gescoord door zijn sterke prestaties. Daardoor werd er niet doorgepakt in dit dossier.
Dat Anderlecht geen mercato zoals vorig jaar zou kennen, dat wisten we al lang. Toen gaf Fredberg iets meer dan 20 miljoen euro uit, maar toen kwamen er ongeveer 40 miljoen euro aan transfergelden binnen, mede dankzij Jérémy Doku zijn overgang naar Manchester City en de deal van Bart Verbruggen. Dit jaar verkocht Anderlecht voor 17,6 miljoen euro en kreeg het ook nog opleidingsvergoedingen voor Simion Michez, Bilal El Khannouss en Lucas Stassin. Op die laatste hadden ze ook nog een doorverkooppercentage. Dus we mogen er toch vanuit gaan dat Anderlecht toch mooi 20 miljoen euro incasseerde.
Daarnaast wist de club zich ook te verzekeren van de groepsfase van de Europa League, wat nog eens minstens 4 miljoen euro in het laatje bracht. Anderlecht is dus zeker van 24 miljoen euro aan ‘bonusgelden’, maar uiteraard kunnen ze dat niet helemaal spenderen en zoals elke Belgische club moeten er gaten worden gedicht met Europees voetbal en transfers.Sommigen zullen aanhalen dat RSCA de transfergelden van Debast in schijven krijgt, maar de club betaalt transfers uiteraard ook zélf in schijven. Dat is dus geen excuus.
Zéér dunne enveloppe voor Fredberg
Ondanks die bonusgelden werd het al snel duidelijk dat Fredberg deze mercato een akelig dunne enveloppe had. Dat is opmerkelijk. Hebben de bazen boven hem daarvoor gezorgd door hem zeer weinig budget te geven? Faalde Fredberg op de transfermarkt? Daarover zal de club toch moeten communiceren, want Anderlecht investeerde zelfs minder in spelers dan ploegen als STVV, OHL, Cercle Brugge en Westerlo. Dàt is toch ook héél opvallend.
Sommigen verklaren dat de lonen van de aanwinsten wellicht stevig zullen zijn, maar Anderlecht schrapte ook jongens als Zeno Debast, Federico Gattoni, Thomas Delaney, Antoine Colassin, Kristian Arnstad, Louis Patris, Abdulrazak Ishaq en Kasper Schmeichel van de loonlijst. Al verdiende die laatste weinig.
Als we kijken naar de rivalen aan de top is de balans zelfs helemaal van de pot gerukt. Club Brugge investeerde 28 miljoen euro, al ontving het wel 56,5 miljoen euro aan transfergelden. Zij zijn ‘buiten categorie’ voor de rest, maar de andere topclubs niet. KRC Genk betaalde 11,3 miljoen euro voor nieuwe spelers, maar incasseerde wel 86,1 miljoen euro. AA Gent betaalde 16 miljoen euro aan nieuwe spelers en ontving 25,7 miljoen euro aan uitgaande transfers. Union SG investeerde 15,9 miljoen euro en mocht 24,4 miljoen euro ontvangen aan transfergelden. Antwerp kocht zelfs voor 8 miljoen euro in (de optie lichten van Mandela Keita zat hierin) en streek 39,55 miljoen euro op.
Het is opvallend dat Anderlecht zo weinig investeerde in nieuwe spelers. Het is al 15 jaar geleden dat de club nog minder uitgaf tijdens een transferperiode. Zelfs in de financieel zeer zware jaren toen de Mustapha Bundu’s van deze wereld werden gehaald stond de teller op 5 miljoen euro.
We vermoeden dat Fredberg een zeer dunne enveloppe kreeg, want het zou toch al te gek zijn dat een sportief directeur een zak geld laat liggen als hij weet dat er creativiteit bij moest? Het is duidelijk dat Anderlecht een reden moet geven voor de zeer zuinige mercato. De kern mag dan niet verzwakt zijn, enorm versterkt is ze ook niet.
CR