Antwerp FC zette afgelopen zomer zwaar in op de 24-jarige Argentijn Ayrton Costa van CA Independiente. Na moeizame onderhandelingen werd een deal van 2,3 miljoen euro gesloten, met een doorverkooppercentage van 10% voor Independiente. Naast Rosen Bozhinov (500.000 euro) was hij bovendien de enige zomertransfer waarvoor Antwerp FC een transfersom betaalde.
Costa begon veelbelovend met een sterke debuutwedstrijd tegen Charleroi, waar hij zijn veelzijdigheid en passie toonde. Het Laatste Nieuws noemde hem een ontdekking op de linksachter, en Patrick Goots en Marc Degryse waren ook enthousiast. Zijn prestaties werden echter minder stabiel.
Antwerp zo overtuigd: alles gedaan om Costa binnen te halen
Afgelopen zomer werkte Antwerp FC maandenlang aan de transfer van de 24-jarige Argentijn Ayrton Costa van CA Independiente. Volgens Het Nieuwsblad was de club zo overtuigd van zijn talent, dat ze er alles aan deed om hem binnen te halen.
De onderhandelingen verliepen stroef, vooral omdat de vraagprijs van 2,5 miljoen euro stevig was binnen de nieuwe financiële koers van de club. Uiteindelijk bereikte Antwerp een akkoord voor 2,3 miljoen euro, waarbij CA Independiente ook 10% van de meerwaarde bij een toekomstige verkoop veiligstelde.
Deze versterking op de linksbackpositie was dringend nodig, zeker na het pensioen van Ritchie De Laet en de terugkeer van Owen Wijndal naar Ajax. “Broodnodig. Over het gebrek aan opties op de linksbackpositie klaag ik al jaren”, zei Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.
In de afgelopen jaren bleek de linksback een knelpuntpositie, waarbij spelers als Simen Juklerod, Jordan Lukaku, Sam Vines en Gaston Avila niet volledig konden overtuigen. Naast Rosen Bozhinov (500.000 euro) was hij bovendien de enige zomertransfer waarvoor Antwerp FC een transfersom betaalde.
Strategische aanwinst: Argentijnse grinta zoals Avila
Ayrton Costa brengt een broodnodige versterking voor de defensie van Antwerp FC, vooral dankzij zijn veelzijdigheid. De Argentijn kan zowel als linksback als centraal in de verdediging uit de voeten, wat hem een strategische aanwinst maakt.
Bekend om zijn vurige temperament en sterke één-tegen-één duels, belichaamt Costa de typische Argentijnse grinta: passie, doorzettingsvermogen en een onverzettelijke winnaarsmentaliteit.
Dit zou hem een waardevolle schakel maken voor de Great Old. Zijn flexibiliteit op zowel de linkerflank als in het hart van de defensie, net als zijn speelstijl, doet denken aan Gaston Avila, die eerder voor Antwerp speelde en nu bij Ajax onder contract staat.
Met zijn gedrevenheid en agressieve speelstijl beloofde Costa ongetwijfeld een frisse, krachtige dynamiek toe te voegen aan de achterlinie van Antwerp.
In Marc Degryse’s Gouden Schoen ploeg
In zijn debuutwedstrijd voor The Great Old tegen Charleroi maakte Ayrton Costa direct indruk met zijn scherpe defensieve spel, maar toonde ook dat hij meer in zijn mars heeft dan enkel verdedigen.
De Argentijn speelde zonder zenuwen en straalde rust uit. “Costa was een ontdekking op de linksachter,” schreef Het Laatste Nieuws. Ook clubicoon Patrick Goots was lovend over Costa’s eerste minuten in het rood-witte shirt:
“Costa liet meteen een heel goeie indruk. Hij is verdedigend sterk, staat in de lucht zijn mannetje en heeft goeie voeten. Bovendien rukt hij ook goed en veelvuldig mee op", zei Goots in Gazet van Antwerpen.
Marc Degryse was eveneens onder de indruk en nam Costa zelfs op in zijn droomelftal voor de Gouden Schoen ploeg van Het Laatste Nieuws.
In de fout tegen Anderlecht én AA Gent
Na zijn veelbelovende start bij Antwerp FC begon Ayrton Costa minder overtuigend te presteren. Tegen Anderlecht had hij een ongelukkige rol in beide tegendoelpunten, waarbij Killian Sardella hem twee keer te slim af was.
“Costa liet zich makkelijk wegzetten en stapte dan nog eens te snel uit,” analyseerde Hein Vanhaezebrouck in Het Nieuwsblad. Een dure fout, die cash betaald werd.
Ook in de wedstrijd tegen AA Gent werd Costa bij momenten overklast, vooral door Noah Fadiga. Aanvallend kon hij weinig bijdragen, en verdedigend ging hij in de fout door te laat in te grijpen op Fadiga, wat resulteerde in een strafschop voor de Buffalo’s.
Gazet van Antwerpen was kritisch en beoordeelde hem streng: “Verdedigend geen vijfje waard, zeker niet na zijn vermijdbare penaltyfout.”