RSC Anderlecht is begonnen aan een bijzonder drukke periode, maar kon voorlopig allerminst overtuigen. Coach Brian Riemer staan dan ook al klaar voor het vuurpeloton. Maar zijn landgenoot en sportieve baas Jesper Fredberg draagt een minstens even grote verantwoordelijkheid.
Tijdens het winterse WK van 2022 kreeg Fredberg de touwtjes in handen op Neerpede. Een opvallende zet van Paars-Wit, tot dan had de Deen amper ervaring opgedaan buiten zijn vaderland. Maar Fredberg drukte meteen zijn stempel. Hij stelde Riemer aan als hoofdcoach, plaatste enkele andere landgenoten op strategische plaatsen en wist te charmeren met zijn discours.
Overigens moest hij in zijn eerste maanden vooral het 'puin' van zijn voorgangers ruimen. Bijgevolg kon hij pas echt afgerekend worden voor zijn werk na de zomermercato van 2023. En die werd een behoorlijk succes. Fredberg slaagde erin om namen als Kasper Schmeichel, Thorgan Hazard en Thomas Delaney naar het Lotto Park te halen. De selectie die hij vormde bleek in staat om tot de slotspeeldag mee te doen om de titel.
Verwachtte versterkingen blijven uit
De verwachtingen voor de voorbije transferperiode waren dan ook hooggespannen. Zeker omdat Fredberg op voorhand liet verstaan dat Anderlecht zich 'agressief' zou opstellen. Dat bleken evenwel holle woorden. Allereerst duurde het bijzonder lang voor hij de eerste inkomende deals afrondde. Vervolgens wist Fredberg weliswaar enkele mooie deals binnen te halen, maar bleef de achterban toch vooral op zijn honger zitten.
De langverwachte nieuwe spelmaker bleef bijvoorbeeld uit, wat toch een blunder lijkt. Eigenaar Marc Coucke liet nochtans verstaan dat er wel degelijk budget voor was voorzien. Ook op andere posities, centraal in de defensie of in de spits, lijkt de selectie nogal magertjes voor een club die op drie fronten strijdt. Men zou daarmee de weg kunnen openhouden voor het doorstromen van jongeren, afgelopen weekend zat echter geen enkele belofte in de selectie.
Kritische vragen op Raad van Bestuur
Bovendien werd geen extra doelman gehaald, vingers kruisen dus dat er niets met Coosemans gebeurt. En ook aan uitgaande zijde maakte Fredberg weinig indruk tijdens de zomermaanden. Enkel Zeno Debast werd uiteindelijk voor een aanzienlijk bedrag verkocht, voorts werd amper iets verdiend aan de vertrekkers. Voor de overbodige grootverdiener Amadou Diawara werd andermaal geen oplossing gevonden. Kortom: allerminst een volledig geslaagde mercato.
Volgens Het Nieuwsblad begint het interne krediet van Fredberg dan ook te slinken. Dinsdag mag hij alvast tekst en uitleg komen geven op de Raad van Bestuur. Dat de Deen aanwezig is op deze bestuursvergadering is de normaalste zaak van de wereld, maar dit keer zullen de vragen aan hem ongetwijfeld een pak kritischer zijn. Uitkijken dus naar zijn verklaringen en voorstellen om het tij te keren.